Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tembakan Di New Zealand, Kenapa Penyerang Digelar 'Gunman', Bukan 'Terrorist'?

Oleh: M. Manis|16-3-2019 11:12 AM Komen: 8
Jumlah korban serangan tembakan masjid di Christchurch, New Zealand kini mencatatkan angka kematian seramai 49 orang. Manakala, yang cedera parah adalah 20 orang.

Jumlah mangsa yang masih lagi dalam perkiraan ini adalah disebabkan kejadian tembakan di dua buah masjid iaitu Masjid Al Noor dan Masjid Linwood.

Menurut salah seorang pelajar Malaysia yang berada di salah sebuah universiti berkenaan, jumlah suspek kesemuanya adalah 12 orang. Bersama dengan dua biji bom yang dijumpai polis, keadaan bandar Christchurch kini dalam kucar kacir.


Tembakan Di New Zealand, Kenapa Penembak Digelar Sebagai Gunman Bukan Terrorist?

Ditambah pula dengan kenyataan daripada Senator Fraser Anning yang bersifat Islamophobia, ramai umat Islam sedunia menyatakan ketidak senangan mereka terhadap tindakan senator Queensland itu.

Tapi, yang paling tidak boleh diterima akal, kenapa media barat seperti CNN menggelar para penyerang sebagai 'gunman' (penyerang bersenjata) dan bukannya pengganas?

Jika berita mengenai penyerang beragama Islam, laju sahaja mereka melabelkannya sebagai pengganas. Kenapa tidak pada penyerang kali ini? Adakah kerana CNN turut mempunyai fahaman Islamophobia?

Jika anda melakukan carian di laman Google berkenaan tragedi berdarah ini, pasti akan terjumpa tajuk berita panas sebegini.

Disyaki sebagai salah satu bentuk penindasan agama, mereka melihat bahawa sebagai media barat, merekalah yang paling berkuasa jika dibandingkan dengan yang lain.


Tembakan Di New Zealand, Kenapa Penembak Digelar Sebagai Gunman Bukan Terrorist?

Tambahan pula, serangan ini sebenarnya tidak wajar digelar sebagai tembakan rambang. Sedangkan hakikatnya, para penyerang bersenjatakan senapang seakan sudah merancang serangan itu terlebih dahulu.

Jika tembakan secara rambang, pastinya mereka tidak akan merakamkan secara live dan sempat menulis manifesto sebanyak 74 helai, kan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 8
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote belilies 17-3-2019 12:49 AM
@admin6 tolg educate your writer not to spread hate crime ya. If you google "new zealand terrorist" memang akan ada list carian, which is the most opposite of the writer's claim that foreign media is being biased towards muslims. Cer tengok komen yg baca artikel dia ni, sebab tak research betul memang deyols percaya bulat apa ur writer, m. Manis ni kata.

Lain-lain Komen

Quote salmon-suki 16-3-2019 01:03 PM
Sbb manusia kat dunia ni ada satu masalah jiwa,iaitu takut pd US..that's it..and ada masalah mengangungkan white supremacy dlm diri..such a stupid people..{:nose
Quote Babanana 16-3-2019 01:05 PM
Sakit hati jela kalau baca pasal media bias
Quote pokaibanktokyo 16-3-2019 01:24 PM
Typical australian terrorists. Their wives and mothers fuck with dogs while they get themselves hunted and arrested
Quote Sang_Pencinta 16-3-2019 01:48 PM
Actually kalau check banyak sahaja media barat yang menggelar itu tindakan teroris
Quote LadyCarefree 16-3-2019 02:05 PM
Kat us pun ramai terbunuh mcm sekolah still panggil gunman random shooting.
Chill.
Jangan kipas kebencian. Melayu suka betul benda camni.
Quote NmeeraR 16-3-2019 03:47 PM
semalam , iuols tgk berita ,, kalau tak silap presiden new zealand pun ckp terrorist..
ke iuols dalah dgr??
Quote imogenBones 16-3-2019 07:53 PM
This is called media bias. Ia perkara biasa. Walaupun PM NZ  called it a terrorist act masih banyak media barat yang memanggilnya mass shooting, massacre etc. Terrorism , terrorist etc tu semua diorang simpan untuk Muslims je. Semuanya seperti yang kita sedia maklum ialah untuk memburukkan Islam. Media is like a cassette player ...putar the same thing over and over again...in the end it will be printed in our brains subconciously.
Quote belilies 17-3-2019 12:49 AM
@admin6 tolg educate your writer not to spread hate crime ya. If you google "new zealand terrorist" memang akan ada list carian, which is the most opposite of the writer's claim that foreign media is being biased towards muslims. Cer tengok komen yg baca artikel dia ni, sebab tak research betul memang deyols percaya bulat apa ur writer, m. Manis ni kata.

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058848s Gzip On
To Top