Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Penduduk Kampung Pindah Sebab Takut Kiamat, Siap Beli Pedang Untuk Persiapan

Oleh: Myra Rozi|15-3-2019 05:24 PM Komen: 41
Penduduk di sebuah kawasan di Jawa Timur sanggup berpindah ke tempat lain disebabkan berita tentang kedatangan hari kiamat.

Khabar angin tersebut telah mencetuskan rasa panik dan masing-masing bertindak menyelamatkan diri daripada ditimpa bencana.

Difahamakan seramai 52 penduduk di Kabupaten Ponorogo yang terepengaruh dengan khabar yang disebarkan menerusi Facebook itu telah berpindah secara beramai-ramai ke Malang.

Ketakutan bertambah bila ada individu dikenali sebagai Katimun memberi amaran selepas dipercayai pulang dari menuntut ilmu agama.

Polis serbu rumah Katimun, Foto: Tribun News
Katimun juga meminta penduduk membeli pedang berharga 1 juta rupiah (RM286) untuk persediaan mempertahankan diri.

Seorang penduduk, Bupati Ponorogo Ipong Muchlissoni berkata, mereka berpindah sejak sebulan lalu kerana bimbang dilanda kiamat.

Ya betul perkara itu, namun mereka berpindah sejak sebulan lalu. Dua bulan lalu, seorang individu bernama Katimun baru pulang dari menuntut ilmu dan dia mempengaruhi penduduk dengan menyebarkan khabar angin itu dari rumah ke rumah.

Dia memberitahu bahawa hari kiamat sudah semakin dekat dan perlu mengikut ajaran dibawanya supaya terlepas daripada hari kiamat. Dia turut menjual barangan kepada kami sebagai bekalan di akhirat atau dibawa ke pondok. -CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote palmolive 18-3-2019 01:03 PM
buat apa beli pedang kalo sendiri sudah ada?

Lain-lain Komen

Quote belilies 15-3-2019 05:32 PM
Bengap {:smile
Quote Kurex 15-3-2019 05:36 PM
Memang jawa ni pemikiran kebelakang ke?
Quote Megikari 15-3-2019 05:59 PM
Pandai gak katimun ni cari duit... Boleh join geng MLM kat malaysia ni
Quote aijinmisaki 15-3-2019 06:07 PM
Ini dah kenapa?
Quote buapakperut 15-3-2019 06:13 PM
hahaha dah agak yindun...
Quote arm_band 15-3-2019 06:20 PM
adoi buat malu keturunan yang ada kat parit ponorogo je
Quote alesandra 15-3-2019 06:40 PM
owh ok.... baru tau wak jahid mewarisi kebodohan sapa
Quote qiqi 15-3-2019 06:45 PM
Yg jual pedang tu keturunan pak jahid ke
Quote mbhcsf 15-3-2019 06:49 PM
apalaaa Katimun ni buat lagu ni, lebih untung kalau katimun suruh penduduk buat roti canai jamu dia makan....kalau  depa senang dipengaruhi...tak ada siapa cross questioning Katimun balik ke?
Quote BoLapciOus 15-3-2019 06:50 PM
Allahu..ni belum lg fitnah dajjal..takutnye akhir zaman ni..
Quote orgsepang 15-3-2019 07:04 PM
Kasihan ada nak gelak pun ada
Quote samasam90 15-3-2019 07:07 PM
jauh beza rumah katimun dgn penduduk kg yg lain..
Quote Andyscenes 15-3-2019 07:12 PM
Kalau kiamat tu satu dunia ngok. Bukan satu2 tempat je. Bodoh tu buang jauh2 supaya jgn merebak ke anak cucu.
Quote MissVixen 15-3-2019 07:15 PM
Dah sebulan pindah, tak sedar lagi dia dah kena kencing. Kiamat, ajal, jodoh, takde orang yang tahu. Katimun rojak betul la.
Quote yayah8989 15-3-2019 07:16 PM
Mungkin nampak macam bodohnya yang ikut tu, tapi kalo kita x tempat dia.. hmmm Wallahualamm...semoga kita sentiasa dalam rahmat Allah..
Quote gigahertz 15-3-2019 07:23 PM
orgsepang replied at 15-3-2019 11:04 AM
Kasihan ada nak gelak pun ada

nak kata bodo ada facebook. kalau ada facebook mean ada intermet. mean boleh google.
Quote ikanmasin 15-3-2019 07:28 PM
beli pedang pl utk apa sebenarnya..
Quote shernazz 15-3-2019 07:48 PM
Haha
Katimun tu tah tah ngah shopping kat bicester sambil.selfie
Quote MMlava 15-3-2019 07:56 PM
kes kena sekampung tipu la ni

kat malon lagi ramai kena tip dgn janji hari ni perintah, esuk minyak rm1.50 seliter tool free camera aes tarak

pukul 6 pagi cai dah pi beratur tak sabar nak undi



Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052507s Gzip On
To Top