CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ini 10 Bandar Terbaik dan Terburuk Di Dunia Mengikut Kajian Kualiti Hidup 2019

19-3-2019 11:58 AM| Diterbitkan: Sang_Pencinta| Dilihat: 2467| Komen: 3|Original author: Oleh: Sang_Pencinta

Description: Sekiranya anda terfikir untuk berhijrah ke luar negara, mungkin anda boleh menggunakan kajian terbaru Mercer mengenai kualiti hidup di lebih 231 bandar seluruh dunia sebagai panduan.
Sekiranya anda terfikir untuk berhijrah ke luar negara, mungkin anda boleh menggunakan kajian terbaru Mercer mengenai kualiti hidup di lebih 231 bandar seluruh dunia sebagai panduan. 


Kredit foto: Carian Google
Dalam kajian tahun 2019, Vienna menduduki tangga teratas sebagai bandaraya yang menyediakan kualiti hidup terbaik. Terkenal kerana kebudayaan, kedai kopi dan senibina lama, bandaraya yang terletak di negara Austria ini berjaya mengekalkan kedudukannya untuk 10 tahun berturut-turut.



Kredit foto: Mercer.com
Penilaian tahap kualiti hidup dilakukan berdasarkan beberapa faktor seperti kadar jenayah, pendidikan, perkhidmatan kesihatan, rekreasi, perumahan dan kebebasan individu. Negara-negara Eropah mengungguli hampir kesemua kedudukan di Top 10, manakala negara-negara Afrika dan Timur Tengah pula mendominasi 10 kedudukan terbawah.


Kredit foto: Mercer.com
Di negara Malaysia dua bandaraya berjaya memasuki senarai. Kuala Lumpur (KL) dan Johor Bahru menduduki tempat ke 85 dan 101 keseluruhan sekaligus mengekalkan kedudukan ke 10 dan ke 12 di kalangan bandaraya di benua Asia. Ini bermakna di kalangan negara ASEAN, KL berada di tempat kedua selepas Singapura.


Kredit foto: Carian Google
Selain Singapura (25), bandaraya Asia yang turut memasuki ranking termasuklah 5 bandaraya Jepun seperti Tokyo (49), Kobe (49), Yokohama (55), Osaka (58), dan Nagoya (62) disusuli Hong Kong (71) dan Seoul (77).  Turut tersenarai beberapa bandaraya negara jiran seperti Bandar Seri Begawan (106), Bangkok (133), Manila (137), Jakarta (142) dan Hanoi (155).

Selain kualiti hidup, kajian ini juga berfaedah buat para traveller yang masih mencari-cari negara untuk dilawati bagi tahun 2019. -CARI
9

Bagus
3

Marah
10

Terkejut
11

Sedih
4

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (47 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote wadiunong 20-3-2019 09:08 AM
biarla Malaysia takde dalam list, iols tetap nak stay kat Malaysia, tanah airku yg tercinta.

mana nak cari roti canai, nasik lemak, teh tarik, rendang weii kalo bukan kat sini.

iols pegi holiday je dah cukup dah tak perlu nak migrate
Quote juruterra 20-3-2019 10:46 AM
wadiunong replied at 20-3-2019 09:08 AM
biarla Malaysia takde dalam list, iols tetap nak stay kat Malaysia, tanah airku yg tercinta.

ma ...

kan....i have been to switzerland, germany ...tak tahan rasanya nak duduk sana dgn kesejukan melampau, nk tgk matahari pun payah 7-8bulan setahun. makan luar jgn harap, maybe once a month as everything is pricey. depress guaaa....tp yg best xde acik bawang kat sana, so no pressure nak keep up with the jonesss
Quote wadiunong 21-3-2019 08:24 AM
juruterra replied at 20-3-2019 10:46 AM
kan....i have been to switzerland, germany ...tak tahan rasanya nak duduk sana dgn kesejukan melam ...



yup. pegila pelosok dunia mana pon, tanahair tetap di hati gitcheww

Lihat semua komen(3)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 03:13 AM GMT+8 , Processed in 1.814706 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top