CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Politik Lagakan Bangsa, Agama" - Netizen Puji Tindakan Amoi Ini Bantu Lelaki Kemalangan

4-3-2019 06:16 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 4840| Komen: 18|Original author: Oleh: LilRose

Description: Tular di Facebook apabila seorang wanita Cina bergegas memberi pertolongan cemas apabila seorang lelaki Melayu cedera selepas terjatuh dari motosikalnya.
Tular di Facebook apabila seorang wanita Cina bergegas memberi pertolongan cemas apabila seorang lelaki Melayu cedera selepas terjatuh dari motosikalnya.



Seorang pengguna, Mohd Farouk berkongsi mengenai kejadian itu di FBnya. Difahamkan, kejadian berlaku di Jalan Loke Yew menuju ke Viva Home.



Ketika menunggu ketibaan ambulans, wanita berkenaan dipercayai dari Selayang tiba-tiba muncul dan terus memberi pertolongan cemas dan merawatnya hingga ambulans tiba.




Perkongsian itu mendapat perhatian ramai netizen yang memuji sikap dan peribadi wanita berkenaan memberi bantuan tanpa mengira bangsa.

Farouk juga dipuji kerana menyebarkan kesedaran mengenai semangat perpaduan antara kaum.



Bagaimanapun, ramai tidak menolak bahawa fahaman politik memecahbelahkan perpaduan antara kaum.



Malah, boleh dilihat menerusi ruangan komen segelintir individu yang cuba menyemai unsur rasisme.


Kredit foto: FB Mohd Farouk

Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. - CARI
2

Bagus
2

Marah
3

Terkejut
4

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (15 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • runiadreamer

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote munchkin 4-3-2019 06:59 PM
Tq kind sister.
Quote lee_sakura 4-3-2019 07:37 PM
bagus amoi ni...tq la sbb membantu mangsa
Quote Orgkgdukobesi 4-3-2019 07:37 PM
Terimakasih atas pertolongan disaat mangsa memerlukan.

Quote safriehalim 4-3-2019 08:29 PM
Politik dan sifat kemanusian tu berbeza. Walaupun parti politik berbeza tetapi  ia tidak menghalang utk membuat kebaikan kepada penyokong parti lawan. Politik ni lebih kepada perebutan kuasa mentadbir negara. Ia ibarat perlawanan bola sepak, bermusuh hanya atas padang.

Kita tak memusuhi kaum lain tetapi kita hanya nak pertahankan perlembagaan Malaysia shj.
Quote Sham143 4-3-2019 08:36 PM
Sejuk mata memandang..Terasa betul2 tinggal di negara yg majmuk dgn erti kata yg sebenar..Tk ada rasis, tk ada diskriminasi..harap2 org malaysia boleh ubah mentaliti..
Quote teen_angelJB 4-3-2019 10:16 PM
Amoi tu medical staff kan..
Bile mmg da keje line medical ni..nyawa cime 1st..
Xkisah la ko sokong spe pun..nyawa lebih penting..
Klau itu pun jadi isu..maka berlambakla kematian kat hsptl sebb melyu cina x ngam
Ntah pape la nk provoke pun
Quote Konahhh 4-3-2019 11:03 PM
Good & quick assistance but bukan ke kita patut tolong menolong tak kira bangsa? Ramai je orang bangsa lain merawat bangsa lain kat hospital tu & tak viral pun. Tak pernahla doktor/nurses reject pesakit sebab bangsa tak sama {:smile I pun kalau melintas, nampak apek/nyonya tua, budak2 pun automatic pastikan diorang safely cross tgther with me. Its normal, kita Malaysia kan so takyahla kalau kaum selain Melayu buat benda normal camni baru nak viral "God is Great" gitu.
Quote RatuDunia94 5-3-2019 10:24 AM
Rasanya mcm pernah ada thread sebegini sebelum ni.. iols ingat thread ulang tayang..

Anyway sepatutnya kita x perlu lihat bangsa apa pon.. just seorang wanita yg sedang membantu seorang mangsa kemalangan.. thats it. Thread ni pon racist gak.
Quote kucingitam 5-3-2019 11:22 AM
harap yang dok terjerit2 bangsa melayu tu ubah minda sket..
Quote wnwa05 5-3-2019 12:29 PM
kucingitam replied at 5-3-2019 11:22 AM
harap yang dok terjerit2 bangsa melayu tu ubah minda sket..



orang tak terjerit kalau tak dihina. yang baik tu kita puji yang racist tetap mau kena keji maaa.  ko ada tengok orang Melayu hina agama orang? cuba paste sini



Quote Artemesiaa 5-3-2019 12:34 PM
Dalam keadaan kecemasan sesiapa pun boleh menghulurkan bantuan kalau dia mahu tampa perlu fikir latar belakang agama dan keturunan
Quote kucingitam 5-3-2019 02:09 PM
wnwa05 replied at 5-3-2019 12:29 PM
orang tak terjerit kalau tak dihina. yang baik tu kita puji yang racist tetap mau kena keji ma ...

banyak je kat fb sana, kau pergi lah tgk mana2 komen kat sana, leing sembah lembu lah, cina babi lah..
halah..halah...


Quote kaklong32 5-3-2019 04:01 PM
good job sis
Quote juruterra 5-3-2019 04:10 PM
good job sis, scary tengok betapa racistsnya remarks netizens nowadays....
Quote Juju89 5-3-2019 04:15 PM
hal politik tak boleh di campur adukkan dalam pekerjaan kalau ada perang hari-harilah jawabnya.
Quote giyomi 5-3-2019 07:43 PM
Sham143 replied at 4-3-2019 08:36 PM
Sejuk mata memandang..Terasa betul2 tinggal di negara yg majmuk dgn erti kata yg sebenar..Tk ada ras ...

org yg berotak takan ada perasaan rasis, tp yg kurang dan terlebih makan dedak yg akan tiup2kan api2 kerasisan tuk kepentingan diri. dlm forum cari pon apa kurang...ramai gak yg masih tak bijak, masih mengutuk menghina dan mainkan isu2 rasis.
Quote pumpkingirl 6-3-2019 07:43 AM
Susah nak cari cina yg tak rasis sekarang ni..tahniah.
Quote bezita60 6-3-2019 02:00 PM
Spesis tak rasis mcm amoi tu dah nak hampir pupus dah di Malaysia.

Makin byk, spesis menyondol..

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-6-2023 04:36 PM GMT+8 , Processed in 0.096823 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top