Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Cemas! Kanak-kanak Terjatuh Ke Dalam Sangkar Panda

Oleh: Tukang Tulis|12-2-2019 10:08 AM Komen: 9


Seorang kanak-kanak perempuan berdepan detik menakutkan selepas terjatuh ke dalam kawasan pemeliharaan panda di Sichuan, China pada 9 Februari lalu.

Memetik laporan South China Morning Post, kanak-kanak yang masih bersekolah rendah itu terjatuh kira-kira dua meter ke dalam parit yang mengelilingi Pusat Penyelidikan Pembiakan Panda Gergasi Chengdu.

Rakaman video insiden tersebut menunjukkan seekor panda menghampiri kanak-kanak yang sedang menangis manakala orang ramai yang berada di sekitar lokasi berkenaan hanya mampu melihat apa yang berlaku.

Namun, dia bernasib baik panda berkenaan tidak memasuki parit dan menghampirinya.

Selepas gagal menarik keluar mangsa dengan menggunakan sebatang kayu panjang, seorang pengawal keselamatan bergayut pada pagar sebelum berjaya menyelamatkan kanak-kanak tersebut.


Kredit foto: South China Morning Post

Sementara itu, seorang kakitangan pusat penyelidikan berkenaan mempertahankan langkah-langkah keselamatan yang diambil di sekitar kawasan habitat panda.

"Pagar yang dipasang adalah agak tinggi, jadi mustahil untuk terjatuh kecuali anda memanjatnya," katanya.



Walau bagaimanapun, berdasarkan rakaman video berkenaan, pagar setinggi semeter yang dipasang di lokasi kejadian kelihatan memiliki ruang mencukupi untuk dibolosi kanak-kanak bertubuh kecil.

Tidak diketahui bagaimana mangsa boleh terjatuh ke dalam kawasan pemeliharaan panda, namun dia dikatakan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Walaupun panda sering dilihat sebagai haiwan yang comel dan manja, ia boleh bertindak agresif dan mengganas seperti beruang apabila dalam keadaan terancam. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 9
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ipes2 12-2-2019 02:41 PM
''..mengganas seperti beruang..'' haha
Panda ni memang dari segi DNA nya adalah ''True Bear'', ie bukan species branch ke, species kacukan seperti a mule ke etc. Mereka nampak cute kerana colour mereka, padahal mereka, mcm beruang lain, memang akan attack manusia jika masuk territory mereka.

Lain-lain Komen

Quote Burong_Hantuk 12-2-2019 10:35 AM
naseb baik tak kojol ....
Quote prettyuglybabe 12-2-2019 10:37 AM
elok buat dinding kaca dari bawah tanah sampai ke langit kalau dah tau penduduk negara tu peghak mengalahkan sakai hutan.. sakai pun lagi behave dari orang china ni..
Quote nisako 12-2-2019 10:38 AM
adoi parent budak ni pun...............
Quote CiliPadiSedap 12-2-2019 10:47 AM
Jangan sampai kaum kaka kungfu panda. Nasib baik selamat
Quote Artemesiaa 12-2-2019 10:58 AM
Tak hairan benda macam ni boleh berlaku disana knowing macamana perangai mereka bila berkunjung ke tempat2 sebegitu.
Quote myakayina 12-2-2019 11:17 AM
nasib ada parit tu..klu takde..dah selamat kena keroyok dek panda budak tu...
Quote chinta89 12-2-2019 11:22 AM
kalau perangai batak.. mmg mcm ni. Org lain elok je x jatuh. tgk jauh2 x leh ke. ni kalau boleh nk duk plg depannn n mcm nk masuk dlm kandang dh kalau pegi tgk haiwan di zoo.
Quote None68 12-2-2019 11:31 AM
Cina dan sakai berpisah tiada..
Quote ipes2 12-2-2019 02:41 PM
''..mengganas seperti beruang..'' haha
Panda ni memang dari segi DNA nya adalah ''True Bear'', ie bukan species branch ke, species kacukan seperti a mule ke etc. Mereka nampak cute kerana colour mereka, padahal mereka, mcm beruang lain, memang akan attack manusia jika masuk territory mereka.

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048754s Gzip On
To Top