Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Pakcik Ni Selalu Masuk Butik Tapi Tak Beli Pun," - Kisah Pak Mus Yang Memberi Inspirasi

8-2-2019 11:57 AM Komen: 20
Baru-baru ini viral di Twitter kisah seorang pereka fesyen, Zegh di laman Instagramnya (@zeghrinjfrs). 

Insta Story itu mengisahkan seorang pakcik yang dikenali sebagai Pak Mus, seorang orang kurang upaya (OKU) yang sering ke butik milik Zegh untuk mencari baju untuk keluarganya.


Katanya, Pak Mus sering ke butiknya dari tahun 2017 tapi tidak membeli apa-apa kerana masih mengumpul duit. 

Namun pada tahun ini, hampir setiap minggu Pak Mus dating ke butik itu untuk survey pakaian buat Hari Raya buat keluarganya. 

Kerana terharu dengan usaha Pak Mus, pemilik butik itu sendiri mengkongsikan kisah usaha Pak Mus ini yang mahu menggembirakan keluarganya, meskipun kekurangan duit. 

Post tersebut tular sehingga mendapat perhatian pengacara Motif Viral, Hazeman Huzir sehingga mereka menjemput Zegh dan Pak Mus untuk berkongsi kisah mereka.



Kisah Pak Mus ini adalah satu teladan yang baik untuk kita semua agar tidak mudah berputus asa dan sentiasa buat yang terbaik untuk mereka yang kita sayangi. Jika kita rasa kita dalam kesempitan dan susah, ingatlah bahawa ada lagi orang yang susah daripada kita di luar sana. 

Jadi sentiasa bersyukur okay dan sentiasa berusaha okay!-CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote OttoVonBismark 10-2-2019 08:41 PM
and that what we call viral. a good story indeed..... . indeed....

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 8-2-2019 12:06 PM
Mungkin itu caranya untuk memotivasikan diri untuk mencapai apa yang diidammkannya
Quote chicozinn 8-2-2019 12:16 PM
Ya Allah, smoga pakcik ni di permurahkan rezeki  sbab niat dia tu nak menggembirakan hati org lain..meollss terharu yachhh!!!
Quote ninjago 8-2-2019 12:26 PM
terharu nya baca kisah pak Mus nie.. boleh jadi inspirasi.
Quote PulutSambal 8-2-2019 12:34 PM
cc. Sohaimi "laksa" Saad
Quote AmandaRollins 8-2-2019 02:01 PM
Semoga pakcik ni sentiasa dimurahkan rezeki...aamiinnn
Quote eyansss 8-2-2019 02:06 PM
Artemesiaa replied at 8-2-2019 12:06 PM
Mungkin itu caranya untuk memotivasikan diri untuk mencapai apa yang diidammkannya

ada orang camni...  dia set barang tu, dia pegang barang tu, dia imagine dia beli barang tu, dia imagine dia pakai barang tu...  sebagai pendorong semangat...
Quote Qwerty007 8-2-2019 02:11 PM
Sedih & terharu tgk usaha pakcik ni window shopping nak cantik2kan bini n anak2 dia. Untung bini pakcik. Ade sesetengah laki tu, bini xcantik pegi carik yg lain. Xde usaha langsung. {:dot
Quote dokupangg 8-2-2019 04:23 PM
Iols pegi Pavi utk memotivasikan diri iols supaya dapat mencapai apa yg dihajati tetapi baru sempat iols jejak setapak kat dalam terus diusir oleh pandangan tajam salesperson almaklum muka iols tersangat pprt. Hehe. Ok. Tak lawak.

Semoga pakcik dimurahkan rezeki yach. Mereka yg syg family ni Allah pun syg.
Quote mr_cool5885 8-2-2019 04:29 PM
Uncle kentang pemecah undi mana?
Quote missinpiece 8-2-2019 07:36 PM
Edited by missinpiece at 8-2-2019 07:37 PM

Terharu baca kisah2 mereka yg cuba bahagiakan keluarga..
Quote exclusive_vvip 8-2-2019 08:09 PM
Allahuakbar...kuar airmata i tgk video ni sbb rasa bersalah yg teramat kat my asben..dia dok manjakan i beli henbeg furla,kate spade,iphone,renovate toilet etc pun i masih merajuk bila dia x beli kuih kat i lpas balik solat jumaat tadi...Allah, rasa berdosa nye la
Quote Victorioussss 8-2-2019 10:06 PM
Lelaki mmg camni..dia akan masuk ke butik y pasangan dia suka dn tgk baju handbag atau kasut y cantik2 smbil bygkn "mesti dia suke kalau dpt pakai ni" walaupn pasangan dia xmintak

Smbil tgk, lelaki akan calculate dlm kepala dia berapa duit dia ada dn harga brg tu..pk komitmen lain, pk itu ini..pegang2 kejap, letak balik dn ckp kt diri sndiri esok duit dh cukup nak dtg belikan untuk y tersayang

Repeat buat berkali2

In the end si perempuan y ckp dia xdihargai la, xpernah dpt hadiah mahal2 la, xdpt perhatian la
Walhal ape y ade dlm hati lelaki, dia simpan sorg2
Quote nazzse 9-2-2019 01:07 AM
Mata full.of love
Quote syidasaleh 9-2-2019 04:44 PM
exclusive_vvip replied at 8-2-2019 08:09 PM
Allahuakbar...kuar airmata i tgk video ni sbb rasa bersalah yg teramat kat my asben..dia dok manjaka ...

Minta maaf balik sissy
Quote syidasaleh 9-2-2019 04:45 PM
Semoga pak mus dimurahkan rezeki dan anak2 dpt balas jasa pak mus.
Quote milanhawkin 10-2-2019 01:59 AM
sebak tgk usaha pak mus. semoga sentiasa dimurahkan rezeki pak mus & keluarga. aminnnnn....
Quote zuuu 10-2-2019 01:36 PM
Victorioussss replied at 8-2-2019 10:06 PM
Lelaki mmg camni..dia akan masuk ke butik y pasangan dia suka dn tgk baju handbag atau kasut y canti ...

Untung la mana2 perempuan yg dpt lelaki camni
Quote chinta89 10-2-2019 02:07 PM
semoga murah rezeki pakcik
Quote ayorsuam 10-2-2019 07:53 PM
Giler sedih tengok pakcik ni nangis sebab kena kutuk kat twitter. Kena ejek cacat, miskin...
Boleh nampak dia bangga sangat bila dapat pakaikan family dia baju cantik2. Semoga Allah memurahkan dan memudahkan rezeki pakcik sekeluarga.

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051465s Gzip On
To Top