Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Polis Wanita Dicemuh Kerana Muat Naik Swafoto Duckface

8-2-2019 11:37 AM|Oleh: Nia M| Komen: 3

Dengan adanya kemudahan media sosial, ramai golongan tanpa mengira jenis pekerjaan, sering memuat naik swafoto di mana saja mereka pergi.


Kredit foto: Reaction GIFs

Hal ini tidak menjadi masalah sehinggalah ada golongan tertentu yang memuat naik swafoto mereka di tempat kerja. 

Ia bukan sahaja menyalahi etika kerja, malah turut mengakibatkan masyarakat memandang serong dan menganggap pekerjaan tertentu sebagai tidak serius dan 'main-main'. 

Contohnya, seorang doktor yang memuat naik swafoto bersama anggota badan pesakit yang baru sahaja dipotong. Langsung tidak menghormati pesakit!


Kredit foto: Facebook

Anna Jenkinson, seorang pegawai polis komuniti wanita di England, sering kali memuat naik gambar swafotonya di laman Facebook rasmi Prestbury & Alderly Edge Police. 

Apa yang mencetuskan kontroversi adalah fotonya sering membuat 'duckface' sambil memakai seragam polis dan memegang senjata di sisinya. 

Majoriti fotonya menggunakan fungsi 'filter' dari perisian Snapchat yang berunsur comel seperti telinga arnab, tanduk unicorn dan banyak lagi. 


Kredit foto: Facebook

Orang awam rata-rata berpendapat fotonya mencemarkan imej institusi polis. Dia dicemuh kerana foto-foto itu tidak menunjukkan sikap profesional yang seharusnya dipamerkan seorang anggota polis. 


Kredit foto: Facebook

Walau bagaimanapun, jurucakap polis menjelaskan bahawa ia adalah kelonggaran yang diberi kepada pihak pekerja dalam menggunakan media sosial. Ia bertujuan untuk memberi kebebasan kepada mereka untuk menjadi diri sendiri. 

Menurutnya lagi, foto-foto tersebut mengandungi mesej untuk orang awam di dalam gaya tersendiri. 


Kredit foto: Facebook

Apa pendapat anda? Patutkah laman Facebook rasmi pihak polis memuat naik foto-foto sedemikian? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
3
Terkejut
7
Sedih
2
Lawak
7
Bosan
3
Komen: 3
Komen

Previous : 12 Penyanyi Bertopeng Di Rancangan Realiti Televisyen Nyanyian AS?

Next       : Dah Terlanjur Sampai Mengandung, Apa Yang Perlu Dibuat Ni?

Komen Terbaru

Quote chinta89 10-2-2019 02:08 PM
buapakperut replied at 8-2-2019 11:49 AM
tak teruk pun gambarnya. duckface dia takla over macam kilafairy sampai seakan nak tergugur bibir be ...

aduh berdekah aku gelak hhahaha

Lain-lain Komen

Quote buapakperut 8-2-2019 11:49 AM
tak teruk pun gambarnya. duckface dia takla over macam kilafairy sampai seakan nak tergugur bibir berat. bibir pun ok je sederhana bukan macam bibir flukeworm
Quote amukgemuk 8-2-2019 03:14 PM
Biasa takde isu. Kalau ini isu, ramai la org kena jadi berita sama.

aku klik sebab nak tahu reaksi orang ramai, kalau ada.
Kalau ada, nak tengok siapa yg bagi reaksi tu. Benda bodoh pun nak komplen.
Quote chinta89 10-2-2019 02:08 PM
buapakperut replied at 8-2-2019 11:49 AM
tak teruk pun gambarnya. duckface dia takla over macam kilafairy sampai seakan nak tergugur bibir be ...

aduh berdekah aku gelak hhahaha

Lihat semua komen(3)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.051790s Gzip On
    To Top