Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Patutlah Datuk Lee Chong Wei Power Sampai Sekarang, Latihan Datuk Misbun Macam 'Nak Mati'

7-2-2019 12:21 PM|Oleh: hafiz.ahmad | Komen: 16

Pasti seluruh rakyat Malaysia masih ingat akan final Olimpik 2012, Datuk Lee Chong Wei tewas kepada Lin Dan. Momen paling sedih buat rakyat Malaysia, bertambah pedih apabila Lin Dan meraikannya dengan berlari dan 'psycho' pihak lawan.


Sumber Gambar: The Telegraph

Pada umur 36 tahun, Datuk Lee Chong Wei masih lagi bermain badminton di peringkat profesional dan mampu mengalahkan pemain yang jauh lebih muda dari beliau. Pernah menjadi pemain nombor 1 dunia dari tahun 2008 sehingga 2012, Datuk Lee Chong Wei telah berjaya mengumpul 69 kejuaraan sepanjang kareernya.

 

Di sebalik kejayaan dan kehebatan beliau, ada seorang individu yang menggilap dan mengasah bakatnya, Datuk Misbun Sidek. Latihan apakah yang diberikan beliau sehinggakan DLCW mampu menjadi pemain nombor satu dunia dan aktif walaupun umur sudah hampir 40 tahun?


Sumber Gambar: Badminton Planet

Kelab Tangkis Peserai ada merakam video latihan yang dikendalikan Datuk Misbun kepada pemain muda kelab itu. Untuk pemain muda sahaja latihannya sudah keras, bagaimana agaknya latihan untuk DLCW yang diberikan Datuk Misbun? Boleh patah kaki agaknya!

 


Video itu mendapat perhatian netizen yang rata-rata kagum dengan latihan dari Datuk Misbun Sidek.



 

Buat anda di luar sana, untuk dapat sesuatu bukan mudah dan mungkin ada benda yang perlu dikorbankan. Seperti DLCW, beliau mengorbankan masa dan zaman mudanya untuk berlatih sehingga berjaya seperti ini. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 16
Komen

Previous : "Kacak Dan Energetik" - Zack Zawani, Pakar Motivasi 'Famous' Di IG

Next       : Kanak-kanak Dibuli Hanya Kerana Nama Seperti Donald Trump

Komen Terbaru

Quote chinta89 11-2-2019 02:48 PM
RatuDunia94 replied at 8-2-2019 12:34 PM
Alah tgok je al atlit2 china tu.. org duk complain china dominate sukan2 tertentu tp dorang x tau ke ...

penah tgk video diorg training... ngeri.

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 7-2-2019 12:34 PM
Betul tu tak ada jalan pintas untuk mencapai kecemerlangan banyak ujian dan pengorbanan keringat dan air mata perlu dikorbankan.  Sebab tu ramai yang tewas antaranya sebab tak sanggup melalui latihan keras setiap hari dan masa bersama keluarga atau untuk diri sendiri perlu dikorbankan.  Mudah patah semangat semasa melalui latihan dan halangan nak2 bila dan diuji dengan keras atau kalah semasa bertanding buat ramai kecudang.  Bukan disebabkan pilih kasih atau bangsa tapi kekuatan individu tu sendiri.
Quote moonbug 7-2-2019 12:40 PM
Bukan senang nak berjaya. Disiplin & determination kunci utama.
Quote tri-max 7-2-2019 04:06 PM
baru tgk cite LCW smlam kat Citra - the rise of legend
mmg padu la ceta tu, LCW pon semangat kuat w/pon pd asalnya asik kena buli ngan wong chun hann
Quote leylapple 7-2-2019 04:28 PM
satu jer aku nak tau.... mcm mana badan dia blh endure long training?

muscle tak koyak ker?
Quote CiliPadiSedap 7-2-2019 11:56 PM
Dulu akak main badminton kepala tersangkut kt net masa match point..
Quote mygreentea 8-2-2019 11:53 AM
its time to take long rest....cukup la ..... asyik2 cedera jak, kasian jugak ni para atlet.... latihan latihan latihan saja.... kesehatan kdg terabai
Quote RatuDunia94 8-2-2019 12:34 PM
Alah tgok je al atlit2 china tu.. org duk complain china dominate sukan2 tertentu tp dorang x tau ke most atlit china tu di"seksa" dr kecil utk jd atlit terbaik dunia..
Quote pakderis 8-2-2019 01:19 PM
hargai bakat kejurulatihan dalam negara...congrat misbun
Quote am2020 9-2-2019 09:52 PM
Pesal cina je power main badminton..melayu lemah tenaga batin ke apa...
Quote mawar_mustika 10-2-2019 02:35 PM
pergh...patutlah lincah dieorg main badminton...yg btul2 semangat kental je blh harungi
Quote axl_bach 10-2-2019 04:14 PM
Then how Misbun Ramdan x mendunia?? manja??
Quote komotthecat 10-2-2019 08:45 PM
CiliPadiSedap replied at 7-2-2019 11:56 PM
Dulu akak main badminton kepala tersangkut kt net masa match point..

cmne tu?
Quote OttoVonBismark 10-2-2019 08:45 PM
hanya yang terbaik akan menjadi yang terbaik
Quote grouper 10-2-2019 11:50 PM
axl_bach replied at 10-2-2019 04:14 PM
Then how Misbun Ramdan x mendunia?? manja??

Pernah tgk misbun ramdan ni main depan mata mmg berbakat, tapi rasanya dia sendiri x nak nak maju jadi level dunia..sayang sungguh.. Lee zi jia yg under misbun skang antara law misbun bg kat die x leh ada gf..cina tu sanggup ikut x byk songeh
Quote fazamania 11-2-2019 08:14 AM
Mana videonya?
Quote chinta89 11-2-2019 02:48 PM
RatuDunia94 replied at 8-2-2019 12:34 PM
Alah tgok je al atlit2 china tu.. org duk complain china dominate sukan2 tertentu tp dorang x tau ke ...

penah tgk video diorg training... ngeri.

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.042808s Gzip On
    To Top