Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Chef Wan Bukan Sebarangan Tukang Masak, Kisah Jaguh Dunia Yang Ramai Tak Tahu

24-1-2019 11:19 AM|Oleh: Suzy| Komen: 93


Mungkin umum maklum tentang kontroversi yang dicetuskan chef terkenal seantero dunia baru-baru ini. Walaupun sering menjadi bahan kecaman netizen, namun Chef Wan sebenarnya telah banyak menyumbang kepada negara sama ada dari segi dunia masakan, hiburan mahupun pengacaraan. Jom kita kenali pemilik nama Redzuawan Ismail ini.

Chef Wan dilahirkan di Singapura, pada tahun 1958, setahun selepas negara mencapai kemerdekaan. Merupakan anak sulung kepada 7 orang adik beradik, bapa Chef Wan adalah seorang askar dalam Tuntera Udara Diraja Malaysia manakala ibunya adalah seorang suri rumah yang berasal dari Singapura. Ketika Chef Wan berusia 3 tahun, beliau bersama keluarganya berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura kerana urusan kerja ayahandanya.

Google: Imej
Usia remaja Chef Wan digunakan sebaiknya dengan pencapaian cemerlang dalam SPM dan seterusnya melanjutkan pelajaran di Institut Teknologi Mara (ITM) dalam jurusan perakaunan. Setelah menggenggam diploma perakaunan, Chef Wan tidak hanya berpuas hati dengan pencapaian tersebut, dan kemudian pada tahun 1979, beliau meneruskan lagi pengajian ke peringkat yang lebih tinggi di Universiti New South Wales, Australia.

Pencapaian Chef Wan hari ini adalah hasil daripada pengalaman beliau selama beberapa tahun menimba ilmu masakan di luar negara. Selain daripada menjadi pelajar pertama bertugas sambil belajar  di hotel terkemuka Paris,  masakannya juga digemari hartawan terkenal dari Hawaii, dan dilantik menjadi tukang masak dan perancang makanan untuk kebanyakan acara yang dianjurkan hartawan tersebut. 

Google: Imej
Dengan  kepakaran dan berpengalaman luas dalam bidang masakan, Chef Wan telah dianugaerahkan Profesor Adjung yang memberikan gelaran Datuk (Dr.) Redzuawan Ismail. Kini, seteah menerbitkan banyak siri buku masakan, nama Chef Wan terus kekal sebagai jaguh masakan tanah air. 

Dengan sedikit sebanyak latar belakang ini, semoga lebih ramai lagi chef muda yang menjadikan Chef Wan sebagai insprasi dalam bidang masakan serta melahirkan lebih ramai pelapis. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
5
Terkejut
3
Sedih
4
Lawak
2
Bosan
7
Komen: 93
Komen

Previous : Proton X70 Memang Bikin Menggiurkan, Ini Dia Ciri-ciri Power Yang Anda Mungkin Tak Sangka

Next       : "Terasa Bagai Bang Ramlee Masih Hidup,"-Gelagat 'Kembar' Allahyarham P. Ramlee Cuit Hati Rakyat Malaysia

Komen Terbaru

Quote jargon 14-3-2019 02:01 AM
Ni baru btul..menuntut brbelas thn kje hotel dr bwh smpai jd favourite tukang msak org popular then naik gelaran chef.. bkn msuk masterchef skli then menang trus iktiraf diri gelaran chef..choi

Lain-lain Komen

Quote fahdramli 24-1-2019 11:23 AM
Betul cemerlang,,, mulut dia lagi cemerlang. Tak chef dalam dunia cam dia.. Satu dalam sejuta..
Quote Orgkgdukobesi 24-1-2019 11:26 AM
Kalau banyak anugerah belajar tinggi tapi mulut hangsuang pun tak guna jugak.

Kat dunia nih buat lah baik beribu kali susah orang nak ingat, tapi Cuba buat salah sekali...seumur hidup dikenang kenang
Quote riyadhK 24-1-2019 11:37 AM
Cobaan menyucikan diri ke ni
Quote dekmieDandy 24-1-2019 11:47 AM
mulut dia hansuang cmne pon iolls tetap suka dia

atleast waktu dia jadi chef dia professional

personal life dia lantak jelar
Quote MadameOnion 24-1-2019 11:56 AM
penulis lupa nak tambah..chef wan adalah chef pertama di dunia yang dirasuki syaitan ketika berucap baru2 ini
Quote sehirkedi 24-1-2019 11:58 AM
Apalah ertinya kalau tinggi pelajaran dan anugerah bermacam-macam kau kumpul tapi mulut ala mat rempit. Gamaknye masa study dedulu mulut dia tertinggal kat umah. Tu yang mulut kurang ajar.
Quote sleepandream 24-1-2019 12:02 PM
gosipnya apa? choiiii
Quote chandrahusin 24-1-2019 12:04 PM
aiols selalu ada soft spot dgn Chef Wan
sbb dia baik gilerr kot dgn Mak dia
lps tu bertanggungjwb kat ex wife
tpi itulaaa.. muluutt nak kena cili.. hahaha
Quote mrseller 24-1-2019 12:05 PM
Jadi chef chef ni, mcm mana nak pastikan masakkan tu halalan toyyibban ya?satu responsibility besar tuh
Quote mawar_mustika 24-1-2019 12:34 PM
pernah tgk 1 rancangan pertandingan masakan ape tah tp internationallh kut sbb contestant die dr byk negara & chef wan ni one of pengadil dia...ade 1 contestant tu die mcm stress pastu die minum wain@Beer lepas tu elok je die letak dlm masakan die...lps tu dh siap masak elok je chef wan pergi rasa masakan die...pengadil of courselh kene rasakn...pastu aku mcm lor dia ni xtau ke halal haram
pastu aku husnuzon je chef wan xnampak kut contestant tu letak wain dlm tu
Quote EvieWanKenobi 24-1-2019 12:43 PM
kata2 anda mencerminkan siapa diri anda..
Quote me12345 24-1-2019 01:17 PM
Waahhh...sapa yg up chef wan...
Quote nordin84 24-1-2019 01:49 PM
iols sokong dia nak lempang jibon..salah jibon lantik isa bulat lingkupkan felda..
Quote nordin84 24-1-2019 01:50 PM
iols sokong dia nak lempang jibon..salah jibon lantik isa bulat lingkupkan felda..yg iols xphm..knp ade yg nak naikkan bapak penyamun tu PM lagi?btw,kak mah mana skrg?xnak mencapub mcm dl ke
Quote mieymiey 24-1-2019 01:53 PM
Dah kenapa tetiba ada benang penyucian ni? Reputz ni dibayar oleh CW ker?
Quote boboiyot 24-1-2019 02:04 PM
Satu je bahasa tu cerminan diri. Takde istilah mulut jahat hati baik......
Quote pittjie 24-1-2019 02:06 PM
mawar_mustika replied at 24-1-2019 12:34 PM
pernah tgk 1 rancangan pertandingan masakan ape tah tp internationallh kut sbb contestant die dr byk ...

setahu aku chef wan mmg tak kisah la makan food yang ada wine dlm ingredient dia. jenis makanan yang tgh dimasak atas api lah. bukan dlm kek bagai. sbb dia pernah bagi statement pun .. wine kalau dicurah dlm masakan yang tgh dimasak atas api panas tu ia akan evaporated. no more alcohol tinggal dlm masakan tu. but wallahualam la halal haramnya kan.
Quote September14 24-1-2019 02:06 PM
boboiyot replied at 24-1-2019 02:04 PM
Satu je bahasa tu cerminan diri. Takde istilah mulut jahat hati baik......

Org mulut jahat ni sah2 la perangai jahat....
Quote ihtisyam1 24-1-2019 02:07 PM
bagi aku ok je cara dia.... dia jenis voice out...... lebih baik dari pendam

Lihat semua komen(93)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.044561s Gzip On
    To Top