Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Tradisi Kumari, Gadis Ini Membesar Sebagai Dewi Di Dunia

23-1-2019 01:06 PM|Oleh: Archaiv| Komen: 74

Di Kathmandu, Nepal, tradisi Kumari iaitu pemilihan Kumari iaitu Living Goddess telah diteruskan selama 300 tahun. Preeti Shakya, serang daripada bekas Kumari memberitahu media mengenai kehidupannya ketika itu penuh dengan peraturan. Salah satunya, dia tidak dibenarkan keluar daripada Kumari Ghar kecuali beberapa kali setahun jika terdapat perayaan. Namun kakinya tetap tidak dibenarkan menyentuh tanah dan hendaklah berlapis karpet merah. 


Semasa upacara pemilihan Kumari, ketika dia berumur 3 tahun, dia dipakaikan pakaian serba merah dengan dihiaskan emas akan diusung dengan tandu. Semasa ujian tersebut yang turut dihadiri beratus lagi kanak-kanak, mereka akan ditinggalkan ditempat gelap dan menakutkan sama ada bersama ular, ada atau binatang sembelihan. Mereka yang menangis akan digagalkan. Hanya 32 peserta teratas sahaja akan dipilh sebagai Kumari. Namun tiada bukti yang dapat membuktikan ujian ketakutan ini berlaku memandangkan peserta terlalu muda untuk mengingati peristiwa itu. 



Preeti Shakya semasa menjadi Kumari dan gambar terkini, Foto: abc.net
Penduduk Nepal Newari amatlah memuja pemenang yang terpilih Kumari. Namun, Kumari yang paling dipuja ialah Royal Kumari---Kumari berdarjat tertinggi. Preeti Shakya merupakan ahli Royal Kumari. Dia memberitahu juga,


"Saya masih ingat menonton TV dan melihat pakaian moden dan sangat mengingini memakainya." Preeti Shakya.


Kehidupan seorang Kumari amatlah penuh rahsia, namun terpulang kepada Kumari untuk menceritakan pengalaman mereka. semasa di Kumari Ghar, mereka cuma dibenarkan bertemu keluarga seminggu sekali. Sekiranya dia tidak belajar atau bermain, dia akan duduk di atas singgahsananya dan menerima kunjungan orang ramai serta memberi restu.

"Saya dapat merasakan saya orang penting, perkara yang paling saya suka apabila orang memberi cokelat dan mainan." Preeti Shakya.

Dipercayai bahawa Kumari telah menjamin kedamaian kepada kerajaan Nepal. Preeti Shakya pernah memberi restu kepada Raja Nepal sebanyak 7 kali dan Perdana Menteri mereka sekali. Sekarang, Preeti Shakya berumur 21 tahun menjalani kehidupan manusia biasa sebagai pelajar. Setiap Kumari hanya dibenarkan menjadi Kumari sehingga berumur 11 tahun.



Sebelum mengakihiri artikel ini, adalah lebih baik diingatkan bahawa ini kepercayaan mereka dan menghina kepercayaan yang bertentangan dengan pegangan kita bertentangan dengan hak asasi manusia. Jadi, jangan pandai-pandai menentang. Dengar dan lihat, baca dan fahami, mulut biar menyampai salam kedamaian ya! -CARI

Sumber rujukan : archaicnepal, abc.net

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
5
Terkejut
5
Sedih
6
Lawak
5
Bosan
5
Komen: 74
Komen

Previous : Kesian Wanita Ini, Hidap Penyakit Tak Boleh Dengar Suara Lelaki

Next       : Pendaki Berbikini Maut Kesejukan Selepas Jatuh Gaung Di Taiwan

Komen Terbaru

Quote Archaiv 26-1-2019 05:08 PM
Mary_jane replied at 26-1-2019 04:42 PM
Oh i baru tau kewujudan the living kumari. Ala2 kerajaan ayah pin.

Terima kasih baca.  Huhu...  Apa2pun kita respect saja budaya dan kepercayaan orang lain ya! Hehe..

Lain-lain Komen

Quote Kurex 23-1-2019 01:14 PM
Berbeza dengan staff opis aku yg bernama Kumari
Quote buragazz 23-1-2019 01:33 PM
Yang aku ingat Minah Kumari.. belum sampai.. ada kat India...
Quote Archaiv 23-1-2019 01:34 PM
Kurex replied at 23-1-2019 01:14 PM
Berbeza dengan staff opis aku yg bernama Kumari

Terima kasih baca.  (...)
Hahaha..  Jangan bahan dia pula..
Quote Kurex 23-1-2019 01:38 PM
Archaiv replied at 23-1-2019 01:34 PM
Terima kasih baca.  (...)
Hahaha..  Jangan bahan dia pula..

Tak la.. Opis kurex diharamkan racist, hina orang.
ME NAAGINNNNNN
Quote Archaiv 23-1-2019 01:39 PM
buragazz replied at 23-1-2019 01:33 PM
Yang aku ingat Minah Kumari.. belum sampai.. ada kat India...

Terima kasih baca.
Quote matkpop 23-1-2019 01:39 PM
@hibernation
Quote Archaiv 23-1-2019 01:40 PM
Kurex replied at 23-1-2019 01:38 PM
Tak la.. Opis kurex diharamkan racist, hina orang.
ME NAAGINNNNNN

Baguslah kalau macam tu. Salam kedamaian kat Kumari tu ya...
Quote Kurex 23-1-2019 01:43 PM
Archaiv replied at 23-1-2019 01:40 PM
Baguslah kalau macam tu. Salam kedamaian kat Kumari tu ya...

Dia mc hari ni
Quote Mina2215 23-1-2019 01:44 PM
Kalo tak silap, lepas bersara dari jadi Kumari ni, diorang pun tak boleh kawen jugak. Ada terbaca dulu
Quote noraidil_06 23-1-2019 02:03 PM
Suke sangat baca pasal kumari. N rase sedih pulak when they cant be kumari anymore.
Setakat yg sy tau, kumari x blh jd kumari lg when they reach the puberty & ade menstrual.
Quote noraidil_06 23-1-2019 02:04 PM
Mina2215 replied at 23-1-2019 01:44 PM
Kalo tak silap, lepas bersara dari jadi Kumari ni, diorang pun tak boleh kawen jugak. Ada terbaca du ...

Boleh. Tp they hardly kawin sbb people around them mcm ssh nk adap dgn dia. N dia sdri pun ssh nk beralih transisi hidup.
Quote VirginLady 23-1-2019 02:05 PM
Mina2215 replied at 23-1-2019 01:44 PM
Kalo tak silap, lepas bersara dari jadi Kumari ni, diorang pun tak boleh kawen jugak. Ada terbaca du ...

ye ke tak boleh kawen?

kesiannya, cantik minah ni rugi je biarkan gitu sampai tua
Quote noraidil_06 23-1-2019 02:11 PM
One of living kumari
Quote noraidil_06 23-1-2019 02:12 PM
This is only a superstition -- that if the Kumari marries a guy, the guy will die. This is only a superstition, Shakya said, laughing. All of the ex-Kumari are married. And I just married six months ago.Sep 8, 2016
Quote Sasakim 23-1-2019 02:15 PM
cantiknye kumari ni bila da besar
Quote Archaiv 23-1-2019 02:17 PM
Sasakim replied at 23-1-2019 02:15 PM
cantiknye kumari ni bila da besar

Terima kasih baca. Ya,  kita sependapat mengenai kecantikannya. Hehe
Quote Sasakim 23-1-2019 02:20 PM
Archaiv replied at 23-1-2019 02:17 PM
Terima kasih baca. Ya,  kita sependapat mengenai kecantikannya. Hehe

kan..feature muka dia cantik
Quote Archaiv 23-1-2019 02:20 PM
Kurex replied at 23-1-2019 01:43 PM
Dia mc hari ni

Kalau gitu, bgtau lain hari ya.
Quote Archaiv 23-1-2019 02:22 PM
noraidil_06 replied at 23-1-2019 02:03 PM
Suke sangat baca pasal kumari. N rase sedih pulak when they cant be kumari anymore.
Setakat yg sy t ...

Terima kasih baca.  Ya sebab tu umur 11 tahun,  dorang akan hidup seperti manusia biasa.

Lihat semua komen(74)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.046557s Gzip On
    To Top