Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Tangkal Dalam Tabung Derma, Sedekah Pun Pakai Pelaris Ke Sekarang?

Oleh: LilRose|11-1-2019 03:23 PM Komen: 20
Malaysia semakin tenat dengan lambakan peminta sedekah yang semakin hari semakin bertambah menyapa kita. Cakap saja, mereka ada di mana-mana!

Terbaru, satu operasi menangkap pemungut derma di sebuah pasar malam menemui sesuatu yang tidak disangka-sangka.



"Dalam tabung ada tangkal. Berhati-hati bersedekah..." tulis 999 Malaysia di laman Twitternya.





Menerusi gambar yang dikongsikan, terdapat sebentuk cincin dan beberapa gulung wang kertas yang diikat bersama sebungkus plastik mengandungi bahan berwarna putih yang mencurigakan.

Malah, terdapat sebungkus wang kerta dipercayai mata wang Thailand yang diikat dalam bentuk segi tiga.





Selain mengenakan jubah, penemuan itu secara tidak langsung telah mencalarkan imej agama Islam.

Pun begitu, segelintir netizen berpendapat mereka tidak bersalah, sebaliknya, 'kepala' mereka yang harus diburu dan dikenakan tindakan undang-undang!



Dalam masa sama, beberapa netizen menyifatkan penggunaan tangkal itu adalah bertujuan untuk menarik pemberi derma.


Kredit foto: Twitter

Alamak, sedekah pun menggunakan pelaris juga ke sekarang ni? Bahaya betul! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
13
Marah
16
Terkejut
12
Sedih
8
Lawak
16
Bosan
8
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Nyaris Dirogol Salah Naik 'Grab'
FrappuLipas? Frappuccino Kan Air Blend, Netizen Pelik Kenapa Lipas Tak Hancur Sekali
Jual Organ Demi iPhone, Lelaki Kini Terlantar Di Rumah
"Anjing Mati Lepas Masuk Masjid, Tapi Saya Yang Disiasat" - Pengurusan Masjid Difitnah?
Lepas ETS, Netizen Kongsi Teruja Nampak Sultan Nazrin Di Kinokuniya Sampai Kelu Lidah!
Dah Belasah, Anak Jual Harta Bapa Kerana Tak Diberi Duit
Budak 10 Tahun Bunuh Diri Untuk Gembirakan Ibu
Tak Serik Baling Syiling Dalam Enjin Pesawat
Kios Kosmetik Konsep Jom Kongsi Ramai-ramai! Bersih Ke Tak Tu?
Sedap Dibuat Ulam, Jering Boleh Mengakibatkan Kegagalan Buah Pinggang?
Mowgli Malaysia, Gambar Budak 14 Tahun Mesra Dengan Haiwan Tular
Peminat BTS Bandingkan Idolnya Dengan Siti Nurhaliza, Habis Teruk Dikecam
Transgender Termuda Berusia Lima Tahun! Salah Siapa?
Bayi Rambut Lebat Yang Viral Ditawar Jadi Model Pantene!
Cari Tanah Hitam Konon, 3 Lelaki Tanam Janin Tepi Sawah
Belasah Anak Kekasih Sampai Mati Kerana Tumpahkan Jus Atas Xbox
"Nak Kahwin, Tak Payah Grand Sangat" - PU Amin Tuju Pada Siapa Tu?
Dua Tahun Remaja Lakukan Sumbang Mahram Dengan Kakak
"Nasib Baik Saya Ada Gelaran Datuk, Paduka Ayahanda" - Boy Iman Sindir Pelakon Kayu Kerek
"Kepala Bapak Kau" - Prank 'Emergency Call' LRT Ini Naikkan Kemarahan Netizen
Isu Khat Jawi- Warganet Dakwa Akhbar Cina Salah Terjemah Istilah Jawi
'Mengalah Dulu Kemudian Ambil Tindakan Ini'- Lelaki Bagi Tips Berguna Berdepan Pembuli Jalan
Ramainya Muslimah Buat Sulam Bedak, Tak Tahu Ke Haram Sebab Menyerupai Tatu?
Penjelasan KKM Mengenai Serbuan Klinik Doktor Sakit Puan, Dr Hamid Arshat
"Dahla Karamel, Bubuh Sirap Lagi, Boba, Whipping Cream. Tak Takut Kena Dialisis Ke?"

Komen Terbaru

Quote None68 8-2-2019 05:13 PM
Habis ada tangkal tu apa kena mengena dgn pengemis ni? Dpt tangkap kepala jaws ke?

Lain-lain Komen

Quote chicozinn 11-1-2019 03:29 PM
yihhhh sangat..kengkadang meollss cm xnak derma sbab xnk support child labor cm kes dulu..

hat ni makin melampau lak siap ade tangkal bagai..hmm
Quote LautBiru52 11-1-2019 03:36 PM
Baik betul rakyat malaysia ni. Dah kantoi pun masih nk sangka baik lg
Quote coolie83 11-1-2019 04:38 PM
no wonder la..modus operandi sama je ni mana2 tempat..wa kadang perati apa dia punya informasi kat tabung duit tu...derma untuk madrasah/maahad mana ntah kt thailand..

Quote disneyrecess 11-1-2019 06:51 PM
They all slalunyer akan bg salam kalu kita lalu depan, meols jawab salam deyol then deyol said 'bersedekah kak'. Then meols suruh dia pegi keja then duit tu separuh infaq utk donate.
Quote Loh_83 11-1-2019 10:33 PM
Kat depan2 bank pon selalu ada... Aku memang x blh nk bersangka baik dah.. Sepanjang thn duduk situ.. Xkan xde time limit nk kutip derma skolah ke masjid ke...fishy sgt
Quote kroit92 12-1-2019 01:49 AM
ape orang panggil mende ni, ibu duit eh? tarik duit. khurafat sungguh
Quote moonbug 12-1-2019 08:51 AM
Sindiket la ni
Quote giyomi 12-1-2019 11:17 AM
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan time tgh berhenti kat lampu isyarat. dah macam negara luar lak malaysia ni skrng. yg peliknya takan lar pguatkuasa tak tau sal semua ni
Quote eyansss 12-1-2019 10:54 PM
giyomi replied at 12-1-2019 11:17 AM
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan  ...

sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...
Quote eyansss 12-1-2019 10:55 PM
giyomi replied at 12-1-2019 11:17 AM
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan  ...

sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...
Quote polluxsstar 12-1-2019 11:14 PM
Mcm2 hal skg ni.
Quote ka6_jeram 12-1-2019 11:30 PM
Baiklah derma gune app Boost.
Quote chinta89 13-1-2019 10:00 AM
tp ade sesetengah fikir yg ptg dia dah sedekah.. dia tipu ke dia btl ke, itu dia ngn Tuhan.


ak x suke pemikiran yg mcm ni.
Quote coolie83 14-1-2019 10:11 AM
ok last saturday dekat pasar tani in my area ada lebai collect duit macam ni..then to my suprise, pakcik RELA datang buat inspection n tanya ada surat kebenaran mintak derma tak..n then mmg dia tunjuk la surat tu..surat tu betul2 original or fake not sure lah..n then pakcik RELA tu move to another spot yg ada org minta derma..agensi mana eh yang boleh tangkap organ2 cmni? polis ke? or jabatan agama isle?
Quote lee_sakura 14-1-2019 12:08 PM
kalo kt pasar malam pantai dlm siap ada org kutip derma utk diri sendiri...siap tulis kt board, derma utk diri sendiri...punya la pemalas org sekarang, tp tau plak malu siap pakai face mask
Quote mygreentea 14-1-2019 01:34 PM
zaman skrg...... janji kita ada niat baik nak menderma, dan membantu yg perlukan bantuan.... sama ada dia ada buat ilmu itam ke tak, ssh la nak tentukan.... tak kan nak check2 kotak derma sblm derma? janggal pula di tengah jalan..... intention counts in this case
Quote giyomi 15-1-2019 12:25 PM
eyansss replied at 12-1-2019 10:55 PM
sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...

yes setuju sgt...klu tak takan tak amik tindakan
Quote eyansss 15-1-2019 12:32 PM
coolie83 replied at 14-1-2019 10:11 AM
ok last saturday dekat pasar tani in my area ada lebai collect duit macam ni..then to my suprise, pa ...

polis...  sebab kalau nak menderma kena ada kelulusan...  kalo takde, dah dikira melakukan satu kesalahan/ jenayah...
Quote eyansss 15-1-2019 12:33 PM
chinta89 replied at 13-1-2019 10:00 AM
tp ade sesetengah fikir yg ptg dia dah sedekah.. dia tipu ke dia btl ke, itu dia ngn Tuhan.

betul...  dia seumpama matpit mintak sedekah pastu kita bagi...  dan kita tau duit tu akan dibuat beli dadah...  macam yang budak2 pengemis ni, kita tau akan dapat kat tokan...

niat tak menghalalkan cara...  kita dah kira bersubahat kalo ada mentaliti cenggitu...

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.199830s Gzip On
To Top