Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"E-Sports Membawa Kepada Keganasan" - Aktivist ISMA. Apa Kata Anda?

10-1-2019 12:27 PM Komen: 28

Seorang activist Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Amin Ramily membuat kenyataan panas di laman twitter-nya (@AminRamily) bahawa dia tidak menyokong e-sports sebagai medium pembangunan anak muda.


Kredit foto: Twitter Amin Ramily
Kredit foto: Twitter Amin Ramily
Kredit foto: Twitter Amin Ramily


Menurutnya lagi, statement itu muncul setelah dia menonton video interview Ted Bundy, seorang pembunuh, penculik dan perogol di USA pada tahun 1970-an.

 

Bagi yang tidak mengenali Ted Bundy, Ted lahir pada 24 November 1946. Sebelum sesi hukuman Ted dijalankan, Ted mengaku bahawa lebih 30 orang yang menjadi mangsanya, dan kebanyakannya adalah perempuan.


Kredit foto: Ranker.com

 

Modus operandi Ted adalah dengan belanja mangsa untuk mendapat kepercayaan mereka, kemudian akan menyerang mangsa di tempat yang tepencil.  Ted kadang kala akan melawat semula mayat mangsa yang dibunuhnya, kemudian menghias mereka sehingga cantik dan melakukan seks dengan mayat tersebut. Seram kan?!

 

Dalam interview Ted Bundy, Ted ada menyatakan bahawa semasa dia kecil, dia gemar membeli majalah yang mengandungi unsur softcore pornography, membuatkan dia ketagih sehingga membunuh dan merogol mangsa-mangsanya.

 

Jadi, kes Ted Bundy ini cuba dikaitkan Amin Ramily di antara unsur pornografi dan e-sports. Menurutnya, unsur softcore pornography ada pada hero-hero dalam game seperti LOL, DOTA dan GTA. Apa yang dimaksudkan Amin adalah hero yang memakai pakaian seksi dan figura badan yang menggiurkan.

 

Menurutnya lagi dalam laman twitter, games seperti COD dan PUBG ada unsur keganasan dan akan mempengaruhi minda anak muda, sehingga mampu terjadinya kes seperti Ted Bundy itu.

 

Kenyataan activist ISMA itu mendapat kecaman ramai sehingga mendapat perhatian pemain professional e-sport dari luar negara. 


Kredit foto: Twitter 10befiend


Kredit foto: Twitter Chaloner


Yang kelakarnya, ada individu yang terjumpa tweet lama Amin pada tahun 2013 yang menunjukkan dia pernah bermain DOTA. Ironi?


Kredit foto: Twitter Amin Ramily


Sedang YB Syed Saddiq mengetengahkan e-sports di Malaysia, ada juga individu yang memandang buruk industri e-sports ini. Jadi apa pendapat anda? Boleh ke tidak e-sports diketengahkan kepada remaja di Malaysia? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
10
Marah
12
Terkejut
7
Sedih
11
Lawak
11
Bosan
10
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kroit92 12-1-2019 06:34 PM
sinalegna replied at 12-1-2019 01:45 PM
I second u. Mende tah amik contoh Ted Bundy, dah kalo org tu mental kije doctor pon bleh jadi pemb ...

kan

Orang tak main video games pun, kalau dah stress tinggi, atau kepala tingtong, tendency jadi ganas tu ade gak

Kadang-kadang orang cari point, cari sesuatu. Bila ada benda tak kena, someone, something has to be blamed, a scapegoat is needed. Kambing hitam. Video games ni benda biasa la kena. Ramai orang tak berkenan.
Hanya sebab dia tak suka video games, habis semua kena sapu rata.

rancangan tv merapu, mencarut, mengaibkan orang, scene tak senonoh, scene ganas, etc. Macam mana pulak kan
But to some, nahh.. tu semua takde ape. video games lagi bahaya

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 10-1-2019 12:32 PM
Apa2 benda kalau dah terlalu taksub denganya pasti akan memudaratkan tak kira esports atau apa benda lainnya.
Quote AbukRokok 10-1-2019 12:36 PM
nak tolak seratus peratus xbole juga
e sport tu game ye...bukan sukan....sukan kluar peluh..main game tak menitik setitik peluh kau

contoh kalau kau fanatik main NFS/GTA...sedikit sbnyak pemanduan kau pun ala ala terpengaruh juga
Quote irwansuhadi 10-1-2019 12:42 PM
ISMA is a joke for Muslim World. That's  it. Banyak statement dan ideologi yang diketengahkan agak bodoh dan extremist.

so...next!
Quote Rogue98 10-1-2019 01:26 PM
Apa yang bagus nye esports ni?
Duk depan screen jer lah kan.
Quote mziskandar 10-1-2019 02:42 PM
Knapa baru start esport?
Baru2 ni je internet upload dh laju sket kat malaysia.
Sebelum ni, walaupun download laju, upload slow ngalahkan dialup.

Dulu ramai budak2 skoleh je main kat cc. Lawan atas local area network, antara kengkawan.
Skrg main ngan kengkawan as team lawan ngan seluruh dunia.
Quote azwanaliori 10-1-2019 03:08 PM
ISMA mmbawa kepada kebodohan. Org bakalan maju ko mantain mundur smpi mmpus
Quote kroit92 10-1-2019 03:16 PM
Rogue98 replied at 10-1-2019 01:26 PM
Apa yang bagus nye esports ni?
Duk depan screen jer lah kan.

revenue, profits. directly, indirectly
esports ni memang orang kata tak layak jadi sports, sebab tak berpeluh, aku pun setuju
dah tu kenapa orang panggil sports? easy.
asalnya video games di main suka-suka. ada banyak genre, single-player, main sorang-sorang. adventure, plot, storyline. co-operation, main dengan players lain untuk capai objectives.
lepas tu keluar lak genre battle, versus. player 1 versus player 2.

it starts with small group. asalnya, ada sekumpulan player yang seronok main game lawan-lawan, Street Fighter. Then, orang yang main game tu, turut berminat, datang join untuk tengok, untuk participate, siapa yang paling hebat. Skill.
Over time, that group becoming bigger. Makin ramai orang datang, maka, terpaksa ada organize system untuk kawal crowd.
Jadi la event, ataupun Tournament/ Tourney.

Benda yang asalnya hanya players, kini ada event manager, staff, human resource, security, systematic flow of power
then, dah namanya tournament, untuk mengelakkan penipuan. Ada law, rules being made. What can and can't do. Lawyer dipanggil masuk campur.
Semua duit untuk handle management dapat dari mana? sponsorship, business, collaboration, kerjasama

Bila orang ramai berkumpul, orang pandai business nampak, duit yang berkumpul
ramai yang datang nak bukak stalls, nak berniaga, nak tapak
ada yang datang nak promote business sendiri, jenama sendiri, nak sponsor, asalkan buh nama barang dia besar gedabak
tak lupa juga company games yang lain nak promote game baru
company pc dan consoles, nak jual gaming-rig, pc sesuai untuk game, dan console, x-box, playstation, nintendo, etc.

from Street Fighter. Lepas tu ada Counter-Strike, then Dota. yang sampai sekarang bertahan, CS:GO dengan DOTA2 ler.
lepas tu berebut-berebut company games lain buat game untuk tarik players, supaya dapat masuk industry ni
Fortnite, Players Unknown Battleground (PUBG) tengah naik.

it's getting a little bit serious
Bila team competition, tournament besar, daripada masuk sendiri-sendiri, ada yang diserap masuk, jadi wakil small group, wakil kelab, officially or unofficially representing daerah?, negeri?, negara?

Players ni memang orang yang reti main game je. Ada tu tak tau ape
Hence, diorang ada managers diorang. From zero to hero
Professional group, ada asrama masing-masing, kena ada disiplin
tidur bangun ikut waktu ditetapkan. kena jaga mental health, sebab game banyak main guna otak berbanding badan
certain team siap ada dietician, orang yang jaga pemakanan mereka supaya makan benda senonoh, lol
diorang pun kena exercise ikut waktu dan ikut arahan coach, healthy mind comes from healthy body
dan diorang dibayar gaji, sebab diorang pekerja kan, kerja main game
mesyuarat pun ada, bincang strategy macam bola, macam perang
where to go, where to hide, how to win the rounds, how to spend in game currency, which equipments penting dulu
diorang buat Plan A, Plan B, Plan C, etc. dah tak main-main dah. this is the real deal

indirectly, prize pool. prize pool ni ape?
duit yang terkumpul, peminat bayar tickets masuk. peminat beli barang, tak kisah dalam talian, online, virtual items ke, atau real life.
boleh jadi beli skins, cosmetics, exclusive items, limited items, etc.
duit terkumpul tambah sponsorship, boleh jadi hadiah.
itu yang sekali menang, dapat berjuta-juta tu, contoh DOTA2,
base prize pool, 1.6 million je. (still, banyak tu)
contributed prize pool, $23 million
total, $25 million

besar jumlah duit tu, kena control sikit
langkah berjaga-jaga, one of it adalah, legalize this thing, make a proper system to monitor
nak halang? bukan benda salah pun. dah berpuluh tahun orang main game serata dunia
is it a social deviance? salah ke dari sisi masyarakat? tak jugak kan

still, ada beberapa cerita kurang enak dari pandangan orang ramai mengenai video games ni, sebab Budaya Cyber Cafe
or gaming center. budak ponteng sekolah, main game tak ingat dunia, etc.
ianya akan terus berulang. macam mana nak bendung?
macam aku cakap tadi, legalize dulu. orang takut dengan undang-undang. rules to control the public.
then EDUCATE. kita baru nak masuk fasa ni kat Malaysia rasanya.

anyway, ni pun tak masuk lagi job created from video games.
kawan aku sorang lepas grad, dapat masuk industry gaming. sekarang dia game critiques. main game, buat articles, critiques. gaji dia banyak gila kot. IT & ICT pun agak booming in the last few years.

so.. dah macam blog pulak
sebab tu la jadi sports
bila ada persaingan, proper competetion, ada tournament, ada business, ada duit terlibat, ada pemain, ada peminat, dan tidak lagi on off, tapi bermusim, maksudnya sentiasa ada. it's a new kind of sports.

just to be realistic, it's all about the money kan afterall
semua jenis sukan are all about the money involved
ini yang aku dapat fikir currently la
just my 2 cents
Quote kroit92 10-1-2019 03:29 PM
and yes, aku tak berapa kenal sape Amin Ramily ni sape
tapi dia buat statement macam tu, terserlah sangat la bodoh sombong dia

a serial killer back in 70's?? game ape je dia main zaman tu? tetris? game ular? dam? tictactoe? pingpong?
lepas tu compare dengan generasi tahun 2000-2010's ni? seriously? tak adil kut

youth improvement?
let me get this straight. kita buat macam mana pun, budak zaman sekarang, generasi gadget. zaman kita lain, zaman mereka lain. tak boleh besarkan dengan cara sama.
mereka akan tetap main video games. sape tak pernah tengok budak-budak main game tahun ni, angkat tangan??
nak halang ke? mampu halang ke semua tu?
tak, kita kena educate budak-budak ni

main game non-stop tak ingat dunia, jadi addiction masalah pulak nanti
educate what's good and what's bad for them
sebab tu jadi e-sports. attention diorang akan tertarik dekat, "Oh? this is the bigger form of video games? macam ni ke kalau main game dengan serius?"

either mereka akan berminat dan serius, atau jadi hobby
tak semestinya jadi player, e-sports competitors
boleh jugak jadi e-sports management team

your choice
nak dibiarkan jadi barah kalau kita tutup mata
atau nak control, legalize and educate?
Quote manehnya 10-1-2019 03:37 PM
main game non-stop tak ingat dunia, jadi addiction masalah pulak nanti


yg x tahan tu main sampai x ingat dunia....  mmg jd masalah... ingat aku tunggul ke hapa
Quote kroit92 10-1-2019 03:41 PM
manehnya replied at 10-1-2019 03:37 PM
yg x tahan tu main sampai x ingat dunia....  mmg jd masalah... ingat aku tunggul ke hapa

gamers, memang susah nak tinggal tabiat.
tekankan, antara kau dengan game dia, kau nombor 1 ke nombor 2? decide dalam 3 saat
Quote manehnya 10-1-2019 03:48 PM
kroit92 replied at 10-1-2019 03:41 PM
gamers, memang susah nak tinggal tabiat.
tekankan, antara kau dengan game dia, kau nombor 1 ke no ...

huhu..

klu tgh on fifa19, aku ni jd pasu ja

kadang2 rasa cm nk bg lingkup aja benda tuh, geram!!
Quote kroit92 10-1-2019 03:56 PM
manehnya replied at 10-1-2019 03:48 PM
huhu..

klu tgh on fifa19, aku ni jd pasu ja

ah.. game bola.. sorokkan je la. aku pun anti dengan game bola. fifa, pes
Quote mziskandar 10-1-2019 04:03 PM
Pemacu teknologi ada 2..
1. Wars
2. Sports
Quote manehnya 10-1-2019 04:04 PM
kroit92 replied at 10-1-2019 03:56 PM
ah.. game bola.. sorokkan je la. aku pun anti dengan game bola. fifa, pes

kadang2 aku wak sorok jugak, tp pandai dia cari.. huhu

aku mmg membantah keras lah esport ni di kalangan budak2 zaman now, baik lah keluar p main bola kt padang ke, main motor ke.. dr duduk je main depan tv tu kan..


Quote kroit92 10-1-2019 05:09 PM
manehnya replied at 10-1-2019 04:04 PM
kadang2 aku wak sorok jugak, tp pandai dia cari.. huhu

aku mmg membantah keras lah esport ni d ...

e-sports dengan setakat main bodo-bodo je tu lain

kalau main game je, buang masa la cerita dia.. lagi jenis takmau bergerak langsung tu
e-sports ni kalau dah serius. nak join tournament, nak join management team, masuk competetive gaming industry, yang betul2 serius nak jadikan profession. kat Malaysia ni memang lambat sikit berkembang, orang ramai tolak. persepsi negatif, stigma masih tak berubah dari 10 tahun lepas.
asal e-sports, kaki cc katanya.. asal main game, takde masa depan katanya..

perubahan berlaku setiap 10 tahun, kena la get ready to embrace the differences
kalau tak, takkan maju
Quote knnk 10-1-2019 06:56 PM
Hahahaha ni yang bf I dok cakap tu.
Ada mamat ISMA cakap pasal keburukkan game etc yada yada.
Tapi I pun tak menolak sepenuhnya apa yang dia cakap tu sebab I ada baca dan tengok somewhere budak2 yang main violent video games ni, they are more likely to grow up to be violent and impulsive. Tapi tak semestinya. Banya faktor yang menyumbang sebenarnya kalau nak dibandingkan permainan video ni.
Quote knnk 10-1-2019 06:58 PM
manehnya replied at 10-1-2019 03:48 PM
huhu..

klu tgh on fifa19, aku ni jd pasu ja

I pun menyampah. Nak cakap kejap pun susah especially kalau depa dok dalam party chat. Urghh
Quote manehnya 11-1-2019 09:53 AM
kroit92 replied at 10-1-2019 05:09 PM
e-sports dengan setakat main bodo-bodo je tu lain

kalau main game je, buang masa la cerit ...
kat Malaysia ni memang lambat sikit berkembang,
yah.. mmg sebab kt mesia.. betui..

byk yg pioner dah gulung tikar.. baik x payah la cultivate esport kt mesia nih..

budak2 lg gemok, asik dok dlm rumah saja,

suami2 jd batu dpn tivi, bini2 dakap bantal malam2 huhu
Quote manehnya 11-1-2019 09:54 AM
knnk replied at 10-1-2019 06:56 PM
Hahahaha ni yang bf I dok cakap tu.
Ada mamat ISMA cakap pasal keburukkan game etc yada yada.
Tapi ...

punca utama tentulah didikan mak bapak dan suasana dlm rumah tangga..

klu rumah tangga harmoni insyallah harmonilah rohani anak2 nye

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.189717s Gzip On
To Top