Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Saya Akan Dibunuh Jika Pulang,"-Wanita Larikan Diri, Elak Dipaksa Kahwin

Oleh: Myra Rozi|8-1-2019 11:19 AM Komen: 186
Seorang remaja Arab Saudi merayu suaka selepas ditahan di Lapangan Terbang Bangkok ketika dalam perjalanan ke Australia.

Rahaf Mohammed al-Qunun, 18, mendakwa dia berdepan penderaan psikologi serta fizikal oleh keluarganya, termasuk kemungkinan untuk dibunuh.

Rahaf memberitahu AFP yang dia melarikan diri daripada keluarganya ketika bercuti di Kuwait dan merancang ke Australia untuk memohon suaka.

Namun dia ditahan imigresen Thailand ketika penerbangannya transit di negara itu Sabtu lalu susulan pasportnya dirampas seorang pegawai Arab Saudi selepas bapanya membuat laporan bahawa dia berada di negara itu tanpa penjaga lelaki.

Mail Online melaporkan, dakwaaanya itu disahkan oleh  organisasi hak asasi manusia, Human Rights Watch.

Foto: AFP
Menurut Rahaf lagi, dia didera oleh keluarga dan mungkin akan dibunuh jika pulang kerana tidak mahu mengamalkan ajaran Islam lagi.

Thailand membatalkan perancangan mengusir Rahaf ke Kuwait atas alasan keselamatannya terancam.

Ketua imigresen Thailand Surachate Hakparn memberitahu pemberita, Rahaf sepatutnya menaiki penerbangan Kuwait Airlines pagi semalam.

Dia melarikan diri daripada keluarga untuk mengelak dikahwinkan."

Rahaf mengunci dirinya dalam bilik hotel untuk mengelak diiring ke pesawat.

Dalam video yang dimuat naik di Twitter, pintu kamar itu dihadang oleh meja.

Semenatra itu, , Surachate berkata, dia akan menemui pegawai agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membincangkan permohonan suaka Rahaf.

Nasib Rahaf mendapat perhatian aktivis selepas dia menghantar tweet mendakwa dipaksa menaiki penerbangan Kuwait Airways untuk dihantar pulang dan merayu bantuan untuk menghalang pesawat itu berlepas.

Rahaf juga mendakwa yang dia pernah dikurung dalam biliknya selama enam bulan kerana memotong rambut.

Saya 100 peratus yakin mereka akan membunuh saya sebaik saya dibebaskan dari penjara." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
10
Terkejut
9
Sedih
6
Lawak
9
Bosan
8
Komen: 186
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote billiejean 18-1-2019 10:43 AM
clarizsa replied at 10-1-2019 09:24 AM
Tergedik gedik apa nya
Lahir dalam islam bukan pilihan semua orang

ayat budak2 hingusan...

Lain-lain Komen

Quote Remyda 8-1-2019 07:50 AM
Rahaf (tengah) diiringi pegawai UNHCR (kiri) dan ketua imigresen, Surachate Hakparn (kanan) di hotel transit di dalam lapangan terbang Suvarnabhumi, di Bangkok. - EPA
Quote Remyda 8-1-2019 07:55 AM
Saudi woman who renounced Islam won't be deported, Thai police say

By Grant Peck and Aya Batrawy, The Associated Press
Posted Jan 7, 2019 at 7:52 AM
Updated Jan 7, 2019 at 10:04 AM
       
In this Monday, Jan. 7, 2019, image made from video released by Rahaf Mohammed Alqunun/Human Rights Watch, Rahaf Mohammed Alqunun views her mobile phone as she sits barricaded in a hotel room at an international airport in Bangkok, Thailand. Alqunun says she is fleeing abuse by her family and wants asylum in Australia. [Rahaf Mohammed Alqunun/Human Rights Watch via AP]

BANGKOK The head of Thailand's immigration police said Monday that a young Saudi woman who was stopped in Bangkok as she was trying to travel to Australia for asylum to escape alleged abuse by her family will not be sent anywhere against her wishes.

Rahaf Mohammed Alqunun remained barricaded in an airport hotel room while sending out desperate pleas for help over social media. The 18-year-old began posting on Twitter late Saturday after her passport was taken away when she arrived in the Thai capital on a flight from Kuwait. She has been appealing for aid from the United Nations refugee agency and anyone else who can help.

On Twitter, Alqunun wrote of being in "real danger" if forced to return to her family in Saudi Arabia, and has claimed in media interviews that she could be killed. She told the BBC that she had renounced Islam and is fearful of her father's retaliation.

The U.N. refugee agency announced Monday evening that Thai authorities had allowed its officials to meet with Alqunun, but declined to give any details of their meeting, citing confidentiality.

Join the conversation at Facebook.com/columbusdispatch and connect with us on Twitter @DispatchAlert


Earlier in the day, Thailand's immigration police chief, Maj. Gen. Surachate Hakparn, said Alqunun's father would arrive Monday night, and that officials would see if the young woman was willing to depart with him.

"As of now, she does not wish to go back and we will not force her. She won't be sent anywhere tonight," Surachate said at a news conference at the airport where Alqunun is stuck.

"She fled hardship. Thailand is a land of smiles," he said. "We will not send anyone to die. We will not do that. We will adhere to human rights under the rule of law."

Alqunun's planned forced departure Monday morning was averted as she stayed in her hotel room, with furniture piled up against the door, photos she posted online showed.

Her plight mirrors that of other Saudi women who in recent years have turned to social media to amplify their calls for help while trying to flee abusive families. Alqunun's Twitter account has attracted tens of thousands of followers in less than 48 hours and her story has grabbed the attention of foreign governments and the U.N. refugee agency.

Her pleas for asylum have also brought international attention to the obstacles women face in Saudi Arabia under male guardianship laws, which require that women, regardless of their age, have the consent of a male relative usually a father or husband to travel, obtain a passport or marry.

It also shows the limits of reforms being pushed by Saudi Arabia's powerful Crown Prince Mohamed bin Salman as he struggles to repair damage to his reputation after the grisly killing three months ago of Saudi writer Jamal Khashoggi by Saudi agents in Istanbul.

Alqunun told Human Rights Watch that she was fleeing beatings and death threats from her male relatives who forced her to remain in her room for six months for cutting her hair.

A Thai court declined to issue an injunction against her being sent back to her parents in Kuwait, from where she began her journey. A family trip to Kuwait apparently allowed her to evade Saudi Arabia's restrictions on travel.

Phil Robertson, deputy Asia director for Human Rights Watch, told The Associated Press that Thailand should give Alqunun back her passport and let her continue her journey to Australia.

"She has a valid Australian visa," he said. "The key thing is she should not be sent back to Saudi Arabia, she should not be sent back into harm's way."

Immigration police chief Surachate contradicted parts of Alqunun's story, including her claim that she had an Australian visa. However, he did not show her passport.

Some opposition figures in Australia urged that country's government to support Alqunun's efforts.

"I implore the government to do everything they can to help bring this young woman to Australia to give her the opportunity for freedom," said Australian Sen. Sarah Hanson Young.

For runaway Saudi women, fleeing can be a matter of life and death, and they are almost always doing so to escape male relatives.

In 2017, Dina Ali Lasloom triggered a firestorm online when she was stopped en route to Australia, where she had planned to seek asylum. She was forced to return to Saudi Arabia and was not publicly heard from again, according to activists tracking her whereabouts.
Quote clarizsa 8-1-2019 08:02 AM
Good for her
Harap malaysia x jadi macam saudi arabia
Skrg pun ramai dah abusive towards non practising muslims
Nak renounce pun tak boleh
Sedih
Quote Remyda 8-1-2019 08:03 AM
Al -kisahnya

#bangkok Rahaf mendakwa didera keluarga dan mungkin akan dibunuh jika pulang ke negara asal kerana tidak mahu lagi mengamalkan Islam. http://bit.ly/2RiZxwB
Quote Remyda 8-1-2019 08:07 AM
Saya akan dibunuh jika pulang'

BANGKOK: Seorang remaja Arab Saudi merayu suaka selepas ditahan di lapangan terbang Bangkok dalam perjalanan ke Australia apabila mendakwa berdepan penderaan psikologi serta fizikal oleh keluarganya termasuk kemungkinan dibunuh.

Rahaf Mohammed al-Qunun, 18, memberitahu AFP, dia melarikan diri daripada keluarganya ketika bercuti di Kuwait dan merancang pergi ke Australia untuk memohon suaka.

Bagaimanapun, dia ditahan imigresen Thailand ketika penerbangannya transit di negara itu Sabtu lalu susulan pasportnya dirampas seorang pegawai Arab Saudi selepas bapanya membuat laporan bahawa dia berada di negara itu tanpa penjaga lelaki.

Menurut Mail Online, dakwaannya itu disahkan organisasi hak asasi manusia, Human Rights Watch.

Rahaf mendakwa didera keluarga dan mungkin akan dibunuh jika pulang ke negara asal kerana tidak mahu lagi mengamalkan Islam.

Sementara itu, semalam, Thailand membatalkan perancangan mengusir Rahaf ke Kuwait atas alasan keselamatannya terancam.

Ketua imigresen Thailand Surachate Hakparn memberitahu pemberita, Rahaf sepatutnya menaiki penerbangan Kuwait Airlines pagi semalam.

Dia melarikan diri daripada keluarga untuk mengelak dikahwinkan, katanya.

Bagaimanapun, Rahaf mengunci dirinya dalam bilik hotel untuk mengelak diiring ke pesawatnya dengan video dimuat naik ke Twitter menunjukkan pintu kamar itu dihadang meja.

Susulan itu, Surachate berkata, dia akan menemui pegawai agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membincangkan permohonan suaka Rahaf.

Nasib Rahaf mendapat perhatian aktivis selepas dia menghantar tweet mendakwa dipaksa menaiki penerbangan Kuwait Airways untuk dihantar pulang dan merayu bantuan untuk menghalang pesawat itu berlepas.

Aktivis kemudiannya menggesa orang ramai membuat tempahan penerbangan tiket atas pesawat terbabit bagi menghalangnya berlepas.

Menurut news.com.au Rahaf mendakwa pernah dikurung dalam biliknya selama enam bulan kerana memotong rambut.

Saya 100 peratus yakin mereka akan membunuh saya sebaik saya dibebaskan dari penjara, katanya dipetik AFP.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 8 January 2019 @ 6:30 AM

Quote Remyda 8-1-2019 08:08 AM
RAHAF mengunci dirinya dalam bilik hotel dan pintu kamar itu dihadang meja untuk mengelak diiring ke pesawatnya. - Agensi
Quote clarizsa 8-1-2019 08:20 AM
Remyda replied at 8-1-2019 08:03 AM
Al -kisahnya

#bangkok Rahaf mendakwa didera keluarga dan mungkin akan dibunuh jika pulang ke neg ...

Kat malaysia cmni tak?
Katakan nanti ada yg berani dedahkan diri macam Rahaf ni, berisiko dibunuh tak? Oleh ummah muslimin?
Quote noraidil_06 8-1-2019 08:24 AM
Fight for ur right girl.
Cari la jln u sdri.
Someday if u think Islam is better, come back.
We still welcome u. InsyaAllah
Quote jazaa100 8-1-2019 08:26 AM
tilam pun kau letak belakang pintu.....
mcm le tilam tu 100kg....


Quote Remyda 8-1-2019 08:28 AM
noraidil_06 replied at 8-1-2019 08:24 AM
Fight for ur right girl.
Cari la jln u sdri.
Someday if u think Islam is better, come back.

Jangan bagi depa sangkut kat Malaysia pulak. Kesudahnya takda istilah ke pangkal jalan.

Laju siti kasim & Suhakam mai. Backup kaw kaw punya

Quote aHoi83 8-1-2019 08:31 AM
Remyda replied at 8-1-2019 08:08 AM
RAHAF mengunci dirinya dalam bilik hotel dan pintu kamar itu dihadang meja untuk mengelak diiring ke ...

Ni pic lakonan semula ke?? Ke mmg pic selfie nk masuk kan ke IG?
Quote Dwdrum 8-1-2019 08:31 AM
Edited by Dwdrum at 7-1-2019 04:37 PM

Why thailand dik?
Thailand itu banyak kaki bangsat saudi masuk sana via negara lain passport ....

Update ...baca tidak habis 2nd article ...mahu ke australia ..... Kwnapa tidak europe atau canada lebih selamat ..... America jangan banyak taliban dalam diam unless beliau dapat shelter bolwh lindungi beliau .,
Quote Remyda 8-1-2019 08:32 AM
aHoi83 replied at 8-1-2019 08:31 AM
Ni pic lakonan semula ke?? Ke mmg pic selfie nk masuk kan ke IG?

Itu hang kena tanya tuan punya badan lah
Quote lostfaith 8-1-2019 08:34 AM
Dia berhak pilih kepercayaan dia.
Quote mrs_salvatore 8-1-2019 08:37 AM
kat malaysia ni ramai jek yg dh renounce islam. yg tak pose, tak sembahyang, yg minum arak, yg main pompuan. bezanye diorg tak announce je
Quote Remyda 8-1-2019 08:38 AM
Pelik tapi benar

Non - Muslim yg convert masuk Islam menangis sayu & begitu bersyukur mendapat hidayah Allah.

Tapi yg sememangnya Islam pula tergedik - gedik pula nakkan liberal


Tepuk dada tanya Iman
Quote umbut 8-1-2019 09:10 AM
Knp bila murtad nak kena bunuh.. ini ke yg ajaran ajar.. sebab tu non muslim anggap islam terrorist.. itu hak masing2. Kenapa kena paksa pilih agama.. agama lain masuk islam.. ada diorang dibunuh sebab keluar agama..
Quote umbut 8-1-2019 09:13 AM
mrs_salvatore replied at 8-1-2019 08:37 AM
kat malaysia ni ramai jek yg dh renounce islam. yg tak pose, tak sembahyang, yg minum arak, yg main  ...

Sebab malaysia dah masuk or dilahirkan islam x boleh keluar. Kekal ler disitu.. keluar x pasai2 kena hina, masuk media dicop sesat
Quote BreakingBad 8-1-2019 09:27 AM
agama bukan warisan

Lihat semua komen(186)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.231597s Gzip On
To Top