Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kerajaan Kotakan Janji, Harga Minyak Turun

Oleh: Myra Rozi|4-1-2019 06:12 PM Komen: 156
Janji dikotakan, Kerajaan Persekutuan menurunkan harga bahan api selaras dengan trend penurunan harga petroleum di pasaran dunia.

Kesemua harga bahan api turun bermula selepas tengah malam Sabtu.

Harga runcit petrol RON97 akan diturunkan dari RM2.50 seliter kepada RM2.23 seliter.

Harga baharu RON95 pula akan diturunkan dari RM2.20 seliter kepada RM1.93 seliter.

Manakala, diesel pula diturunkan dari RM2.18 seliter kepada RM2.04 seliter.

Gambar Hiasan
Menteri Kewangan Lim Guan Eng dalam kenyataan berkata, kerajaan Persekutuan akan melaksanakan penetapan harga runcit petroleum secara mingguan bagi membolehkan pengguna menikmati sebarang perubahan harga dengan lebih cepat.

"Harga runcit produk petroleum ini akan diselaraskan semula pada setiap minggu mengikut kaedah apungan terkawal di bawah formula Automatic Pricing Mechanism (APM).

"Sejajar dengan trend penurunan harga minyak di pasaran dunia pada ketika ini.

"Perlu ditegaskan bahawa harga baharu ini mengambil kira tambahan komisen atau margin pengusaha stesen minyak yang diluluskan oleh Mesyuarat Jemaah Menteri pada 2 Januari 2019.

"Kerajaan telah bersetuju supaya Margin Pengusaha Stesen Minyak diselaraskan dengan tambahan RM2.81 sen kepada 15 sen seliter bagi produk petrol RON95 dan tambahan 3 sen kepada 10 sen seliter bagi produk diesel."

harga runcit produk petroleum akan dikekalkan pada paras tidak melebihi RM2.20 seliter bagi petrol RON95 dan RM2.18 seliter bagi diesel melalui pemberian subsidi bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga yang ketara. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 156
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote walava 18-1-2019 08:05 PM
penyamun 6 sen

Lain-lain Komen

Quote ana_una 4-1-2019 12:14 PM
.....
Quote Knights 4-1-2019 12:14 PM
mana dia macai macai umno sekarang
Quote Knights 4-1-2019 12:15 PM
tersedu lebai lebai sekarang
Quote xpdckelate 4-1-2019 12:20 PM
Minyak donia dh lama turun harga,kat malaysia baru nak turun,lembap betul la kerajaan
Quote DARSITA 4-1-2019 12:22 PM

BErita gumbira buat rakyat Malaysia terutamanya MELAYU.
Quote noor2 4-1-2019 12:22 PM
Terima kasih PH....harap turun lagi atau biar kekal setahun macam ni...hehe
Quote noor2 4-1-2019 12:23 PM
xpdckelate replied at 4-1-2019 12:20 PM
Minyak donia dh lama turun harga,kat malaysia baru nak turun,lembap betul la kerajaan

Kalau BN langsung x turun2. ...
Quote Knights 4-1-2019 12:24 PM
noor2 replied at 4-1-2019 12:23 PM
Kalau BN langsung x turun2. ...

kalau bn entah entah dah rm2.30 nak bayar hutang 1mdb
Quote AbukRokok 4-1-2019 12:26 PM
noor2 replied at 4-1-2019 12:23 PM
Kalau BN langsung x turun2. ...

yaka... aku ingat lagi masa Outstation kat perak 2016 kot merasa gak minyak Rm1.70
Quote xpdckelate 4-1-2019 12:26 PM
noor2 replied at 4-1-2019 12:23 PM
Kalau BN langsung x turun2. ...

Baru keluar gua ke? Zaman bn duk turun naik rega tu hapa? Adeh
Quote noor2 4-1-2019 12:28 PM
Knights replied at 4-1-2019 12:24 PM
kalau bn entah entah dah rm2.30 nak bayar hutang 1mdb

Sakit hati pemimpin umno macam ni bila tengok ada perubahan untuk kebajikan rakyat dari PH. ..hehe...kalau tak tiap hari seronok menyindir. ..
Quote Knights 4-1-2019 12:28 PM
xpdckelate replied at 4-1-2019 12:26 PM
Baru keluar gua ke? Zaman bn duk turun naik rega tu hapa? Adeh

zaman bn dulu, hari rabu orang degup degup jantung.
berapa banyak sen lah lagi najib nak naikkan harga minyak

takkan ku lupakan kenangan hari rabu yang menakutkan zaman najib. terutamanya pukul 6 ptg

lepas tu keluar notis

HARGA MINYAK DINAIKKAN SEBANYAK BLA BLA BLA


malam tu pula baca berita

HUTANG 1MDB SEMAKIN MENINGKAt BLA BLA BLA
Quote EvieWanKenobi 4-1-2019 12:29 PM
ingatkan turun ke RM1.50 seliter..
Quote xpdckelate 4-1-2019 12:29 PM
Sebab tu aku sokong rapiji,dia ada formula utk kurangkan rega minyak,yang lain tolol je cakap pandai keja tak reti buat,habiskan duit rakyat je....titik perpuluhan pun salah,apeka bodoh punya menteri
Quote prettyuglybabe 4-1-2019 12:29 PM
ini semua salah ph..
Quote prettyuglybabe 4-1-2019 12:30 PM
eh...???



Quote Knights 4-1-2019 12:31 PM
xpdckelate replied at 4-1-2019 12:29 PM
Sebab tu aku sokong rapiji,dia ada formula utk kurangkan rega minyak,yang lain tolol je cakap pandai ...

yang sekarang ni pun dah turun, ko nak apa lagi?

ko nak penaik jadi macam zaman bn dulu ke? zaman bn dulu ron95 pernah cecah lebih rm2.30000000
Quote moonbug 4-1-2019 12:31 PM
Syukur jelah
Quote xpdckelate 4-1-2019 12:34 PM
Knights replied at 4-1-2019 12:28 PM
zaman bn dulu, hari rabu orang degup degup jantung.
berapa banyak sen lah lagi najib nak naikkan  ...

Naik je berdegup,time minyak turun tak berdegup,kihkih....jom ratib 1.50

Lihat semua komen(156)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097484s Gzip On
To Top