Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Dihalang Kuasa Duit, JAKIM Bukan Takut Disaman Sajat Tapi Tiada Duit Nak Balas Saman?

Oleh: LilRose|4-1-2019 12:37 PM Komen: 29
Susulan kekecohan ditimbulkan Sajat apabila mengumumkan hasratnya ingin berkahwin dengan pasangannya, Coach Yin, ramai menyuarakan rasa tidak senang terutama di laman sosial.


Kredit foto: IG Coach Yin

Selain kecewa dengan kegagalan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) membuktikan identiti sebenar jutawan kosmetik itu, rata-rata netizen mempersoalkan tindakan badan berkenaan membiarkan pasangan terbabit bebas melakukan apa sahaja sesuai keinginan mereka.

Malah, netizen menyifatkan pihak JAKIM seolah-olah bermain 'tarik tali' dengan isu membabitkan usahawan dan penyanyi terbabit.



Kritikan itu mendapat perhatian pendakwah muda, Dai Wan Dazrin yang kemudian tampil memberi penjelasan dan berharap semua pihak dapat bersabar memandangkan ada kuasa yang menghalang JAKIM daripada melaksanakan tugas mereka.



Selaku ahli Majlis Syura, Da'i Wan turut menegaskan bahawa JAKIM tidak takut disaman pihak Sajat, sebaliknya mereka kekurangan dana untuk membalas sekiranya disaman.



Sementara itu, ramai netizen lain menyatakan kesediaan mereka menghulur sumbangan sebagai usaha membantu JAKIM dalam menegakkan kebenaran.


Kredit foto: Twitter

Apa kemungkinan golongan LGBT seperti Sajat dan rakan-rakannya akan 'tersungkur' di depan mata kita dalam masa terdekat ini? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
2
Komen: 29
Komen

Anda Mungkin Meminati

Budak 3 Tahun Terjun Tingkat 5 Lepas Nampak Keluarga Di Lantai Bawah
"Selain Burung Awak, Burung Ni Pun Saya Takut!" - Gadis Buat Status Lucah Acah Suci
Rambut Afro Miss Congo Disambar Bunga Api Ketika Dinobatkan Ratu Afrika
Pekerja Restoran Dilempang Lepas Tegur Pelanggan Merokok
Wanita, Bapa Dibelasah Suami Kerana Pulang Tak Naik Grab
Kate Middleton Rasa Seperti Dipergunakan Meghan Markle
Dah Bercinta Sejak Enam Tahun Lepas, Bukan Calang-Calang Rupanya Boyfriend Raysha Rizrose
Pengapit Bertudung Sertai Perkahwinan Di Gereja
"Ada Orang Membawang Pasal Kita" - Siapa Dengki Sangat Dengan Jasmin Hamid Dan Anak?
Apa Nak Buat Sementara Tunggu Keputusan SPM? Ini 5 Aktiviti Yang Boleh Anda Buat!
Justin Bieber Terdesak Sampai 'Stalk' Selena Gomez Kerana Enggan Jawab Panggilan
Dah Keluar Amaran Pun, Masih Ramai Berani Mandi-manda Dalam Ombak Ganas
Anda Peminat Filem Seram? Ini Dia Filem Seram Paling Dinantikan Pada 2019!
Kris, Kendall Jenner Dikecam Raih Publisiti Sebab Empayar Kardashian Hampir 'Jatuh'?
Datuk Disyaki Dera Bayi Dengan Mencucuh Rokok
"Hiba Rasa Hati Ini, Jangan Tegur Macam Tu Kalau Nampak Orang Tengah Makan" - Elizad
IKEA Tak Sengaja Papar Video Lucah Di Skrin Besar Pintu Masuk
Sultan Nazrin Pemangku YDP Agong
Bila Suami Tak Boleh Move On, Wajar Tak Namakan Anak Sempena Bekas Kekasih?
33 Tahun Berniaga Kuey Tiow. Pak Cik Ini Jana Pendapatan Sehingga 5 Angka Sehari!
Apa Dah Jadi? Peniaga Burger Mengamuk Apabila Disita DBKL
Bangga Berkunjung Ke Masjid Tanpa Hijab, Gadis Diselar Netizen
Terengganu Bersedih, Lelaki Maut Selamatkan Triton 'Terjun' Sungai
Kacau Pengunjung, Teluk Cempedak Dicemari Budak 'Nakal' Pada Malam Tahun Baru
Doktor Palsu Perdaya Pesakit, Siap Buka Pusat Rawatan Kesuburan Sendiri Lagi!

Komen Terbaru

Quote adda001 11-1-2019 08:38 AM
tak payahlah percaya dia tu nak kawin, hari tu dia cakap nak buat umrah sampai sekarang tak pergi2 buat umrah, kecoh lebih je dia ni nak publisiti murahan

Lain-lain Komen

Quote umbut 4-1-2019 01:00 PM
Emmmm... sajat ada kacau ko orang ke.. iman tipis ke kalau takut terpengaruh..
Quote Nham22 4-1-2019 01:04 PM
Ape guna Agong sebagai ketua agama...libatkan lah sekali...semuekan takut pd Agong...
Quote damian_lee 4-1-2019 01:19 PM
Nham22: Ape guna Agong sebagai ketua agama...libatkan lah sekali...semuekan takut pd Agong...
guna kuasa netizen jerr .. berani sahat cabar jawi .. pastu viralkan ... buat petisyen .. buat perhimpunan depan umah abam jat .. LOL
Quote anaktoyol 4-1-2019 01:27 PM
org melayu pakat boikot product dia...tu jer...
Quote Orix 4-1-2019 01:31 PM
Biarlah dia dgan dunia dia...... mcm lah kalo dia kawen ngn coach yin tu nnt boleh sebabkan ada org mati segala bagai.... x paham dgan netizen n lobai gini
Quote disneyrecess 4-1-2019 01:56 PM
Ak bukan lobai sgt tp coach yin duduk berdekatan jah gan rumah parents ak. Ak nak bantah sbb ak xnak one day anak ak bwk balik trans women pastu ckp 'mummy this my gf and we are going to get married'. So ak xnak...
Quote syadq 4-1-2019 02:46 PM
Menikah je lah senyap-senyap kat siam  
Quote jebatmaspunyer 4-1-2019 04:02 PM
LGBTQ adalah krisis identiti yang perlu ditangani bukan perlu diraikan.. Semoga Allah s.w.t permudahkan perjuangan JAKIM untuk kesejahteraan umat Islam.. Ujian utk kita seluruh umat Islam..
Quote manjalara_01 4-1-2019 04:03 PM
disneyrecess replied at 4-1-2019 01:56 PM
Ak bukan lobai sgt tp coach yin duduk berdekatan jah gan rumah parents ak. Ak nak bantah sbb ak xnak ...

Bgs u...berfikiran jauh...not like some people...
Quote kucingitam 4-1-2019 04:42 PM
anaktoyol replied at 4-1-2019 01:27 PM
org melayu pakat boikot product dia...tu jer...

tak boleh..
org melayu dok pakat boikot produk cina je..
sajat melayu, mana leh boikot

sapa lagi nak bantu melayu kalau bukan org melayu sendiri

-amnowanemdibi-

kah kah


Quote BoongaKertas 4-1-2019 05:38 PM
disneyrecess replied at 4-1-2019 05:56 AM
Ak bukan lobai sgt tp coach yin duduk berdekatan jah gan rumah parents ak. Ak nak bantah sbb ak xnak ...

Setuju ayat chuols. Sy sokong! Takutnya memikir masa depan.
Quote seri_mawr 4-1-2019 06:17 PM
umbut replied at 4-1-2019 01:00 PM
Emmmm... sajat ada kacau ko orang ke.. iman tipis ke kalau takut terpengaruh..

dia mmg tak kacau...kita mmg tak terpengaruh (insyaAllah)......

tapi kalau dia benar2 lelaki...akan terjadi lah perkahwinan sejenis...dan ini adalah HARAM bagi yang beragama ISLAM....

dan sekiranya ini di benarkan...dan akan ada yang lain2 golongan ini juga akan ikut..

dan sekirangnya peringatan ALLAH datang...tidak hanya memilih hanya golongan ini yang kena tempiasnya...abis kita2 yang ada sekitar kawasan tersebut
peringatan ALLAH dtg dlm pelbagai..kita tak ketahui...


Quote airmineral 4-1-2019 06:49 PM
Xfaham kenapa jakim bakal berdepan dgn saman utk kes dia ni.

Aku selama ni husnuzon yg dia ni khunsa, bukan macam safiey ilias yg terang2 ngaku pondan. Kalau dia lahir khunsa pastu dia pilih jadi pompuan, xsalah kan? Ke aku yg salah paham?huhu

Kalau jakim takut disaman, adakah ini bermaksud sajat ni mmg betul2 lelaki?

Xde org ke nk tny daie tu apa kes yg sampai jadi complicated seolah2 diluah mati mak, ditelan mati bapa?
Quote dokupangg 4-1-2019 07:26 PM
airmineral replied at 4-1-2019 06:49 PM
Xfaham kenapa jakim bakal berdepan dgn saman utk kes dia ni.

Aku selama ni husnuzon yg dia ni kh ...

Even though bamjat ni boleh dibuktikan sebagai lelaki tapi mungkin dgn cara menghebahkan status sebenar bamjat ni akan jadi kes saman malu... mungkin! Iols tak pandai bab2 law ni but maybe cenggitulah. Gunakan hak asasi manusia utk saman jakim kerana menghebahkan sesuatu yg menjadi kemaluan. I mean... sesuatu yg memalukan. Just my two cents.
Quote dokupangg 4-1-2019 07:30 PM
umbut replied at 4-1-2019 01:00 PM
Emmmm... sajat ada kacau ko orang ke.. iman tipis ke kalau takut terpengaruh..

Bamjat mahupun pondan2 yg lain tak kacau hidop hakak pon cumanya hakak nak cakap kalau ko nak masuk lobang depan ke belakang ke secara halal ke haram ke itu urusan ko but when u shove it others throats as well to accept your way of life, sini hakak bagitau ye. Masa hakak belajar overseas dulu masjid2 takleh laungkan azan, kena bisik2 je gitu, so weols muslim menghormati dan akur kerana tahu kita minoriti dan hormat negara tersebut sbg negara kristian. Ok now ini Malaysia negara muslim di mana islam diiktiraf sebagai agama rasmi so... samada ko hormat agama rasmi negara ni atau ko boleh pegi tukar perlembagaan.
Quote airmineral 4-1-2019 07:43 PM
dokupangg replied at 4-1-2019 07:26 PM
Even though bamjat ni boleh dibuktikan sebagai lelaki tapi mungkin dgn cara menghebahkan status se ...

Jakim boleh je xhebahkan. In case kalau benar terbukti beliau seorang lelaki, jakim boleh bantah dia kawen je. Indirectly org akan buat spekulasi jantina sajat ni. Tp spekulasi manusia je la, selagi xleluar statement dr jakim, kira jakim selamat la kan?


Benarkah apa yg aku fikir ni?
Quote dokupangg 4-1-2019 08:23 PM
Rasanya inilah yg jakim buat skrg ni kot, sbb kalau betul bamjat perempuan atau khunsa mesti jakim dah tak pening kepala lagi malah akan announce supaya tak menjadi fitnah yg mengaibkan individu tersebut kan. So jakim pun diamkan je dulu dgn harapan netizen paham2 sendiri la but some of us really want black and white statement dari jakim ni supaya jadi sempadan benchmark so that pondan2 lain tak berani sgt nak tayang cara hidup lgbt.

Ntahlah chuols... kalau kata la jakim announce bamjat ni lelaki, then kena saman kat civil law, dan kompom siti kasim keluar sama laungkan hak asasi manusia dan hak kesamarataan dan kalau dorg ni menang dan dapat pulak support dari dunia, then jakim akan diminta utk buat permohonan maaf puloks. Hai dilema gak kan.
Quote shamsadis 5-1-2019 12:25 AM
mana rules of laws?
Quote batmana 5-1-2019 01:09 PM
kata jabatan agama, percaya rezeki tuhan
tapi pasal duit, jadi takut plak

apa sajat bayar gaji staff jakim ka?

camtu, bubarkanla jakim
tukar jadi

jabatanpemondananegara

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059858s Gzip On
To Top