Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Menjijikkan, Kuala Lumpur Penuh Dengan Sampah

Oleh: Myra Rozi|2-1-2019 11:16 AM Komen: 20
Sambutan ambang tahun baru 2019 meninggalkan sisa sampah yang bertaburan di sepanjang jalan sekitar Kuala Lumpur.

Video berdurasi 27 saat yang tular di media sosial itu, tin, botol minuman, plastik, kotak dan pelbagai jenis sampah bersepah di bahu dan tengah laluan jalan raya.

Sinar Online melaporkan, ianya dipercayi dibuang oleh mereka yang datang meraikan sambutan tahun baru di kawasan sekitar Bukit Bintang.


Dalam rakaman tersebut, orang ramai seolah-olah tidak mempedulikan sampah yang berlonggok malah kenderaan yang melaluinya dilihat melanggar sisa buangan tersebut.

Kebanyakan netizen benagang dengan keadaan yang disifatkan menjijikan dan menganggap merka yang melakukannya sebagai tidak bertamadun.

"Apabila sambutan tahub baru lebih kepada hiburan sahaja, tanpa pengisisan rohani maka inilah jadinya. Dunia terus bergerak ke hadapan tetapi mentaliti manusia masih seperti zaman batu," tulis Ijjat Jatt. 

Antara komen lain, "Ni sampah hasil dari berbilang kaum dan juga pendatang asing, Mentaliti ke laut semua. Alasan biasa, tong sampah penuh.

Serang lagi, Hellu Dolly Vita, "Jangan salahkan bunga api atau penganjur. Salahkan sesetengah masyarakat yang jenis tidak fikir guna otak."-CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
6
Bosan
3
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote cmf_king_kong 5-1-2019 01:21 AM
Memang menjijikkan dan mengecewakan but what do you expect dari public celebration macam ni? Memang dah dijangkakan lah. Kalau pergi celebrate new year kat new york atau london lagi lah parah sampah2nya. Kalau tak nak orang buang sampah2 macam ni solusi dia stop buat public events.

Lain-lain Komen

Quote aderaderker 2-1-2019 11:27 AM
Tahun 2019 dah.
But mentaliti....
Quote lavakru 2-1-2019 11:29 AM
masa sejuta lima ratus muslim turun bantah icerd 8 12 kemarin, satu sampah pun tarak.

begitu lah tingginya akhlak orang umno pas

Quote tumpanglalu74 2-1-2019 11:29 AM
IMG_20190102_112907_111.JPG
Quote lavakru 2-1-2019 11:32 AM
pkr + bersatu + dap + warisan = sampah

Quote CharlesDera 2-1-2019 12:02 PM
lavakru replied at 2-1-2019 11:32 AM
pkr + bersatu + dap + warisan = sampah

parti mat sabun tak sampah ka? wakakakakkakakakaka
Quote CharlesDera 2-1-2019 12:03 PM
mana syed soddoq.....dia kan rajin ngutip sampah...wakakakakakakka
Quote lavakru 2-1-2019 12:05 PM
CharlesDera replied at 2-1-2019 12:02 PM
parti mat sabun tak sampah ka? wakakakakkakakakaka

sarap jugak tu parti PANtek


Quote Orgkgdukobesi 2-1-2019 12:29 PM
Negara bersih rakyat sihat, negara kotor rakyat jahat???
Quote lavakru 2-1-2019 12:33 PM
bagi buat parti new year, korang kotorkan KL

bagi buat himpunan, korang jahanamkan kereta polis

buruk nau akhlak korang

Quote lavakru 2-1-2019 12:37 PM


madey ada drive sendiri tgk keadaan kl lepas parti sambut tahun baru PH tak??



Quote lavakru 2-1-2019 12:39 PM
kaper pemalas, nak buang sampah dalam tong sampah pun malas nak mampos

ke sebab mabuk todi tak jumpa cari tong sampah

Quote Artemesiaa 2-1-2019 12:48 PM
Jangan jadikan alasan tiada tong sampah berhampiran boleh buang sampah sesuka hati.  Di kebanyakan negara maju tong sampah agak jarang kelihatan tapi kebersihan tempat tetap terjaga.  Jika sendiri pun malas menjaga kebersihan tak heran kalau orang luar juga akan turut berperangai sebegitu.
Quote Melorqe 2-1-2019 05:00 PM
dbkl haramkan terus gerai2 yg jual air etc disepanjang venue.
biarla diaorg kelaparan dan dahaga.
nanti diaorg reti la balik rumah awal.
Quote sherry70 2-1-2019 07:27 PM
new year eve saya d spore holiday,  so saya  sempat ke Marina & orchard rd... lepas keramaian  bersih je jln raya nya tak la sekotor mcm ni .. negeri kafir yg selalu d sebut kan org kita bersih dari negara melayu islam .tak paham saya
Quote pulauturtle 2-1-2019 11:48 PM
Selamat tahun baru KL Darul Sampah, semoga makin byk sampah berlonggokan di KL, jadi identiti KL
Quote pulauturtle 2-1-2019 11:52 PM
Orgkgdukobesi replied at 2-1-2019 12:29 PM
Negara bersih rakyat sihat, negara kotor rakyat jahat???

U dah faham characteristic warga KL dah...
Quote pulauturtle 3-1-2019 02:01 AM
Warga kl membisu....segan nak mengaku warga KL
Quote ChildrenOfBodom 3-1-2019 09:29 AM
sherry70 replied at 2-1-2019 07:27 PM
new year eve saya d spore holiday,  so saya  sempat ke Marina & orchard rd... lepas keramaian  bersi ...

urang kapiaq lebih menghayati dan mengamalkan nilai2 islam dari org islam itu sendiri... orang islam ni mostly lahir2 terus perasan akan masuk syurga so akhlak mcm sial pon xkisah,,
Quote Mulotkoyak 3-1-2019 06:39 PM
Bukan org kite pun yg celebrate buang smph...byk org arab and mat salleh yg aku nmpk buang smph...tp dont worry DBKL dh standby nk cuci and sapu...sbb ak yg nmpk sendiri diorg tgu event abis smbil melepak dlu kat tepi maybank bkt bintang...salute to them yg cuci satu kL ni...

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105297s Gzip On
To Top