Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Peminjam Teraniaya Harap Syed Saddiq, KJ Selesaikan Isu Bayar Balik PTPTN

Oleh: Ain|7-12-2018 01:21 PM |Dilihat:2329| Komen: 36
Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (SS) dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin (KJ) akan membawa isu pembayaran semula PTPTN kepada mesyuarat jemaah menteri hari ini.



Pengumuman itu dibuat menerusi laman Twitter mereka semalam dan awal pagi ini. Menurut SS, dia tidak akan berhenti memperjuangkan nasib anak muda.

"Jangan risau, saya tidak akan berhenti berjuang demi anda," ujarnya.



Sementara itu, KJ dalam agendanya mengusulkan penangguhan mekanisme pembayaran baru PTPTN dan memastikan ia berlaku adil kepada peminjam yang sedang membuat pembayaran setiap bulan.



KJ berharap Jemaah Menteri bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan mekanisme itu kerana ia dilihat tidak adil bagi peminjam yang sudah bersetuju dan sedang membayar balik secara bulanan. 




Ramai yang bersetuju dengan KJ dan berharap SS juga akan menyuarakan perkara sama pada mesyuarat hari ini.


Setuju! Golongan tak mengelat rasa teraniaya



Golongan yang komited sedang membayar balik secara bulanan berasa seperti dianiayai kerana kerajaan seperti mengambil pendekatan 'pukul rata'.


"Jangan kacau kami, carilah mereka yang culas"


Kredit foto: Twitter Syed Saddiq/Khairy Jamaluddin

Sama-sama kita nantikan hasilnya hari ini! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 36
Komen

Anda Mungkin Meminati

Selamatkan Nyawa! Jom Derma Darah Jika Lepas Semua Syarat Asas Ini
Kasih Hingga Hujung Nyawa, Ibu Tunggal Bunuh Diri Bersama Anak OKU
Besarnyar, Cukup Sekampung! Kerana Saiz Gergasi, Lembu Ini Selamat Daripada Disembelih
"Boleh Ke Lelaki Perempuan Satu Saf? Macam Tak Kena Je..." - Aliff Syukri Buat Apa Lagi Tu?
Starbucks Sekat Akses Pornografi Melalui Wifi Mulai 2019
Hantar Bangkai Lembu, Lelaki Ugut Bunuh Salahuddin Ayub Direman
Palsukan Kehilangan Anak Untuk Uji Kesetiaan Suami
Remaja Cuba Bunuh Diri Terjun Tembok Loji Kumbahan
"Boleh Nak BerTikTok, Tapi..." - Siapa Suka Bergelek Tu Sila Baca Pesanan PU Azman Ini!
3 Peraturan Queen E Ketika Buka Hadiah Krismas, Lebih Murah Lebih Bagus!
Sami Dera Anak Sampai Mati
"Haha... Hebat Mencari" - Ini Respons Siti Nurhaliza Bila Dituduh Pakai Busana Ciplak
Maszlee Umum Skim PGB Ditangguhkan
Maut Selepas Batuk Kuat Hingga Tersembur Serpihan Paru-paru
"Dah Gatal Bagi Orang, Sibuk Nak Kutip Balik" - Aliff Syukri Bengang Dengan Ibu Yom
Wajah-wajah Betty La Fea Di Pelbagai Negara!
Si Cilik Kaut Hampir RM100 Juta Setahun Hanya Dengan Review Permainan Kanak-kanak!
"Go To Hell With United Nation" - Tajuddin Maki PBB
"Berbaloi Ke Nasi Goreng Bodoh Macam Ni Hampir RM12?" - Fiza Berang Harga Cekik Darah
"Terus Menjandalah Jawabnya..." - Anak Tak Izinkan Mas Idayu Kahwin Lain
Saya Tiada Akses Wang Untuk Beli Harta - Waytha Moorthy
"Lupa Keturunan Dia Pun Join Demonstrasi Jalanan?" - Netizen Menyampah Dengan Cucu Tun M
Tak Sempat Didakwa, Bekas Pemandu Ratu Elizabeth Pedofilia Meninggal Dunia
Siapalah Yang Cipta 'Me Time' Sampai Sanggup Tinggal Anak..
Budak Sekolah Edit Lagi Eloklah Syaitan!-Entah Apa-Apa, Pengantin Terkejut Beruk Tengok Hasil Video Kahwin
'Bakal Suami Dayus Pukul Wanita Dalam Pantang! Kenapa Tak Tinggalkan Je?'
"Kalau Dah Berlaki Badan Besar Macam Ikan Paus Takpelah" - Bila Lelaki Kepochi
Dituduh Promosi Seks Bebas Oleh 'Geng Ustazah', Mentaliti Melayu Dikecam
Pemandu Singapura Dipuji Berdisiplin? - Cuma Di Negaranya Sendiri

Komen Terbaru

Quote SweetShera 11-12-2018 03:06 PM
dia macam bala..sekali turun semua dia sapu..yg tak culas pun kena

Lain-lain Komen

Quote Spicymami 7-12-2018 01:33 PM
Peminjam MARA cuma duduk di tepi smbil makan popcorn je.  
Quote pooh~key 7-12-2018 01:38 PM
Akak tak tau la nak cakap mcm mana dekkk... tapi akak rasa dek syed sadik ni rogayah la dekkk... radar akak berdenting kuat dekkk.... heshe ada girlfriend tak dek?
Quote Melorqe 7-12-2018 02:51 PM
Spicymami replied at 7-12-2018 01:33 PM
Peminjam MARA cuma duduk di tepi smbil makan popcorn je.

silap hari bulan ada la nak cari pasal dgn peminjam mara pulak nanti.

Quote BoongaKertas 7-12-2018 03:02 PM
pooh~key replied at 7-12-2018 05:38 AM
Akak tak tau la nak cakap mcm mana dekkk... tapi akak rasa dek syed sadik ni rogayah la dekkk... rad ...

mohon akak fokus isu utama ye kak. hahaha! kemain soalan ko eh kak.
Quote kakyungpilah85 7-12-2018 03:04 PM
koh3...sape suruh pangkah PH hr tu..koh3
Quote BoongaKertas 7-12-2018 03:13 PM
dia punye mekanisme tu melampau giler. kita tahu ptptn takde fund dah nak rolling utk pinjaman kat new borrower tp agak2 lah nak cari org yg bayar secara tetap dan taat tu. cari lah org yg betul2 culas. dulu elok dah blacklist sape yg tak bayar ptptn dr g oversea, pastu tarik balik sbb nak tarik hati pengundi. choi!
Quote kucingitam 7-12-2018 03:16 PM
BoongaKertas replied at 7-12-2018 03:02 PM
mohon akak fokus isu utama ye kak. hahaha! kemain soalan ko eh kak.

hahaha...akak lari tajuk sgt tau..

Quote kucingitam 7-12-2018 03:18 PM
tak..masalahnya, ko kan ade senarai sapa yang bayar, sapa yang tak bayar..pi la potong terus gaji yang tak bayar tu..ikut percentage yg dicadangkan by hook or by crook. yang bayar on time tu biarkan je dia ikut as perjanjian tu. tu pun nak aku ajar ke?
Quote MayaDelaRosa 7-12-2018 03:22 PM
Kalau kena byr kurang dr yg jadual sblm ni xpe..Ni kena 200..Mmg xadil la buat yg taat setia tu..
Quote BoongaKertas 7-12-2018 03:25 PM
kucingitam replied at 7-12-2018 07:18 AM
tak..masalahnya, ko kan ade senarai sapa yang bayar, sapa yang tak bayar..pi la potong terus gaji ya ...

dia nak pakai veto power chuols. ada clause yg ckp ptptn can impose any scheme payment at its own sole discretion. dia dah tak kira ujrah ke tidokkk (iols taip dgn nada sangat2 marah)
Quote BoongaKertas 7-12-2018 03:27 PM
yg lg best, nak potong dari GAJI KASAR weh! hahaha! kalau gaji kasar 6k, lepas tolak socso epf etc tu, tgg laa lebih kurang 5k. tu tak tolak lg duit komitmen bulan2.


ya Allah, kau cirit biritkan lah sape yg bg cadangan yg hanat mcm ni ya Allah!
Quote pai.kacang 7-12-2018 04:25 PM
kerajaan baru ni buat dasar sesuka hati. memang mintak kalah ke next pru???????? sakit pulak hati kitteww
Quote danieladam 7-12-2018 07:03 PM
Mana pegi pejuang2 PH yg sebelom ni golek gelentang kat dataran merdeka yg nak free pendidikan dan hapus hutang ptptn? Dah mati ke? Diam seribu bahasa je semua!
Quote giyomi 7-12-2018 07:07 PM
klu setiap tindakan yg diambil di kecam dan dibantah, jadi taknak bayar lar ek pinhjaman yg di buat...beli hp canggih mahal2 mampu, pki kete mampu, byr blik hutang pelajaran banyak bunyi...tp, yerlar, klu yg dah sedia byr tu jgn lar ganggu, ganggu yg malas nak bayar tu jer
Quote kiambang 7-12-2018 10:47 PM
Tak perlulah dibawak bincang lagi ... dah hutang tu bayar ajelah.. kena fikir untuk orang lain yang memerlukan pinjaman ... aku dulu hutang jpa bayar sampai abis ... jimat bagai ... ambik bas lagi nak jimat belanja .. gaji sikit ... pakai kereta pun tak mampu ..
Quote armin 8-12-2018 01:06 AM
BoongaKertas replied at 7-12-2018 03:25 PM
dia nak pakai veto power chuols. ada clause yg ckp ptptn can impose any scheme payment at its own  ...

Last2 kena veto power rakyat hahah.. masalahnya clash tu dgn data protection dan mcm2 lagi clause. Kalau tak dikacau yg mmg bayar ni takde la kena mcm ni. Padan muka je la.. dorg ni ingat org ada duit nk byr byk2 agaknya
Quote armin 8-12-2018 01:07 AM
danieladam replied at 7-12-2018 07:03 PM
Mana pegi pejuang2 PH yg sebelom ni golek gelentang kat dataran merdeka yg nak free pendidikan dan h ...

Lagi elok dari macai bn yg sampai skrg tak habis2 menyalak. Masa bn dulu lagi teruk, tu pun masih backup bn. Dah bosan tgk post mcm ni salahkan pengundi. Dua2 pun bodoh
Quote armin 8-12-2018 01:09 AM
kiambang replied at 7-12-2018 10:47 PM
Tak perlulah dibawak bincang lagi ... dah hutang tu bayar ajelah.. kena fikir untuk orang lain yang  ...

Kalau kena batang hidung sendiri mesti bising kan. Ramai yg bising tu sbb mmg bayar pun sbb dpt ujrah 1% tp alih2 nak ditambah lg suruh byr lg byk padahal ujrah tu dah sign agreement. Harap faham isu ya
Quote nbtech78 8-12-2018 04:29 AM
semua nya ini hanya wayang.....

sebelum2 ni wayang pacak begini dah pernah berlaku....

apa pun kelebihan perlu kepada rakyat....bukan pemimpin....

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050589s Gzip On
To Top