Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Lelaki Dikencing Peniaga Online, Beli Telefon Bimbit Dapat Sabun Dan Biskut

Oleh: Ain|4-12-2018 03:29 PM |Dilihat:1442| Komen: 18
Membeli barang secara dalam talian sememangnya tinggi risiko ditipu terutama jika dibeli melalui individu tidak dikenali.

Seperti yang belaku kepada Muhammad Fariz baru-baru ini apabila dia menerima sabun dan biskut sebagai 'ganti' telefon bimbit yang dibelinya menerusi laman web jual beli terbesar di Malaysia, Mudah.my.




Sebuku sabun dan sebungkus biskut berharga RM690?



Perkongsiannya mendapat perhatian ramai yang simpati dengan nasib malangnya itu.

Ramai yang turut menasihati supaya tidak terlalu mempercayai Mudah.my kerana ramai 'kaki kencing' mengambil kesempatan dan berharap semua pihak tidak bertanggungjawab ini menerima balasan setimpal.



Difahamkan, Fariz sudah membuat laporan berhubung kejadian dan ramai netizen turut berkongsi perasaan marah terhadap si penipu itu.


Tak lama hidup kena sumpahan orang...



Menurut Fariz, dia sudah memeriksa maklumat pengirim dan dipercayai semuanya palsu.


Kredit foto: FB Muhammad Fariz

Berhati-hatilah sekiranya anda ingin membeli sesuatu secara online. Jangan mudah percaya dengan barangan yang dijual pada harga murah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 18
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote vanessachai009 7-12-2018 05:12 PM
Kena berhati hati beli online

Lain-lain Komen

Quote mdhelmi 4-12-2018 03:45 PM
mudah.com tempat paling mudah menipu dan ditipu
even budak sekolah pon bole buat
kalo nk beli jugak cari yg bole COD
Quote haryatie 4-12-2018 04:07 PM
kedai handphone punya la byk kat luar ni
mcam2 brand dn harga ada
Quote prettyuglybabe 4-12-2018 04:09 PM
dah ada duit tu pergi je la kedai hp terus beli kat sana..
kalau ada rm700 tapi berangan nak pakai ipong, selayaknya la kena tipu..
Quote debab76 4-12-2018 04:13 PM
kwn meols aritu kena tipu dgn budak 10 tahun yach bli kt mudah. meols hanya mampu gelak sajork
Quote mzzenma 4-12-2018 04:17 PM
Sayangnya duit 690 tu..kalau mzz menangis seminggu agaknya..
Quote Artemesiaa 4-12-2018 04:59 PM
Beli je lah kat kedai lagi selamat kurang2 kalau ada apa2 masaalah pasal phone boleh rujuk semula kat kedai tu dari kena tipu sebegini
Quote buapakperut 4-12-2018 07:07 PM
too good to be true .. mudah com tu memang lubuk scammer
Quote saviour_09 5-12-2018 08:32 AM
mudah.my ni lama dah jadi sumber side income aku
kena dgn barang & harga, masyuukkk

situ la aku cari barang, situ la aku jual balik


seriously memang skrg ni berlambak2 sangat dah scammer situ
even iklan rumah sewa pun dahtak boleh since banyaaakkk sgt kes scam rumah sewa

Quote matseh 5-12-2018 10:44 AM
Scam..Tapi kadang kita terlampau excited jadi fikiran dah tak keruan.
Simpati kpd yg kena tipu tu. Next time berhati2 lah. Kadang2 presentation scammer ni so convincing terkena juga.
Quote d_anne04 5-12-2018 12:48 PM
ko dapat sabun dan biskut okey lagi..
akak dulu x dpt apa²....
lepas deposit duit..terus 'lenyap'..
ingat lagi yang menipu tu perempuan dari sabah.
lepas dah tahu kena tipu terus akak doakan orang menipu tu kena rogol..
Quote Supersirap 5-12-2018 01:59 PM
jadikan pengajaran, selepas ini kena lebih berhati-hati
Quote zuuu 5-12-2018 02:21 PM
Few times gak deal guna mudah tapi sume ok,tp aq beli barang yg around rm50 jelah...kalo kena tipu pon x sakit hati snggt,kesian kt brother ni,wat police report biar kena tangkap di penipu tu..
Quote Sazida 5-12-2018 04:22 PM
tak pernah beli kt mudah sbb tgk pic pun mcm ragu2.. now shopping thru shopee je.. lazada pun iols tak yakin sbb byk kes kena tipu kt lazada.
Quote jue10 5-12-2018 05:32 PM
syg nye duit tu.. kesian.. xde rezeki.
Quote hussaini4675 6-12-2018 02:22 PM
Jangan cepat percaya kalau offer murah gila. Phone branded biasanya dah locked price. Kat mana2 pun harga sama. Kalau jual murah tu, mungkin ada yang tak kena.
Quote palmolive 6-12-2018 03:13 PM
nak kata millionaire sgt takde la..boleh gelak lg kena tipu 600 lebih..
Quote idayusoff 6-12-2018 03:28 PM
kene lebih berhati2lah lepasni kalau nak beli online..mcm2 hal la skng ni
Quote vanessachai009 7-12-2018 05:12 PM
Kena berhati hati beli online

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049348s Gzip On
To Top