Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Selepas Terlajak Hina China, Pengasas Dolce & Gabba Tampil Minta Maaf

26-11-2018 11:17 AM|Oleh: Tukang Tulis| Komen: 22

Stefano Gabbana (kiri) dan Domenico Dolce (kanan). Kredit foto: The Independent

Gara-gara mengeluarkan kata-kata berbaur perkauman, pengasas Dolce & Gabbana tampil meminta maaf kepada rakyat China melalui rakaman video yang dimuat naik pada 23 November.

Memetik laporan South China Morning Post, Stefano Gabbana dan Domenico Dolce berbuat demikian setelah komen Gabbana dalam Instagram yang bermaksud "China adalah sebuah negara t***" menjadi tular.

Kata-kata kesat Gabbana itu menyebabkan syarikat fesyen terkemuka dari Itali tersebut menerima kecaman banyak pihak dan terpaksa membatalkan pertunjukan fesyen di Shanghai.

Peruncit-peruncit di China dan Hong Kong juga telah menghentikan jualan produk Dolce & Gabbana.

Kredit foto: The Independent

Sebelum ini, Dolce & Gabbana dikritik berikutan iklannya yang memaparkan seorang model berketurunan Cina yang berdepan kesukaran ketika memakan makanan Itali seperti pizza dan cannoli menggunakan penyepit.


Dalam video tersebut, Gabbana dan Dolce menyatakan mereka menyukai serta menghormati budaya masyarakat Cina.

"Kami secara jujur meminta maaf kepada kaum Cina di seluruh dunia," kata Gabbana.

"Kami berharap salah faham kami tentang budaya kaum Cina dapat dimaafkan," tambah Dolce.

Kedua-dua mereka mengakhiri rakaman video itu dengan mengucapkan perkataan "maaf" dalam bahasa Mandarin.

Memang benarlah bila orang tua berkata, kalau terlajak kata buruk padahnya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 22
Komen

Previous : Kenali Bintang Beladiri Khabib Nurmagomedov, Juara UFC Beragama Islam Yang Pertama

Next       : Juruterbang Brazil Lafaz Dua Kalimah Syahadah Ketika Melintas Makkah

Komen Terbaru

Quote cikgujun 28-11-2018 10:30 AM
SalenaGomez replied at 27-11-2018 10:09 PM
Tp SG penah baca somewhere yg depa pon x bape nak suka prc ni masuk butik depa.::selain dgn kekeco ...

Memang tak suka, kita Malaysians pun klu nmpk set2 dorang ni tgh beratur tak payahlah nk ikut beratur sama, macam pasar,better klu nk jalan2 oversea cek tarikh yg tak sama dgn cuti PRC, boleh cek dgn tour agent

Nk kata mereka beli nk tiru mmg ada,sampai sanggup bukak jahitan satu persatu, tapi mmg majoriti beli utk pakai sendiri,beli pagi,petang terus pakai nk take pic tunjuk kat orang handbag baru

Lain-lain Komen

Quote dess402 26-11-2018 11:20 AM
hahaha  ..  Hang ingat ini Cina miskin hina macam 50 tahun dulu kaa  ??  Ini Cina dah kaya raya la.  Sekarang pie jilatt.
Quote kucingitam 26-11-2018 11:24 AM
apa masalahnya iklan dia? iols kurang pemahaman
Quote cikgujun 26-11-2018 11:26 AM
Mestilah kene minta maaf, klu pegi Italy, yg beratur panjang nk masuk boutique LV or Prada bukan mat salleh tp PRC
The white cuma jalan2 pakai selipar with their backpack & camera je, dorang go for experience & nature
PRC dtg oversea habis berpuluh ribu one day kat boutique
Quote Star_el 26-11-2018 11:31 AM
oh ada nampak kat twitter org screenshot mesej2 dia tu, tapi taktau hujung pangkal cerita.
Cash gitu, menghina dalam text, ada black and white  
Quote mieymiey 26-11-2018 11:34 AM
Dah kena boikot, terpaksa la minta maaf
Quote sqlite3 26-11-2018 11:34 AM
korang jangan buat pasal dgn cina. even mat salleh pun kena mintak maaf tau.
Quote hyie 26-11-2018 11:35 AM
sebuah negara t**** tu apa?
Quote hussaini4675 26-11-2018 11:58 AM
hyie: sebuah negara t**** tu apa?

Bahasa Inggerisnya s*** @ najis
Quote hussaini4675 26-11-2018 12:00 PM
kucingitam: apa masalahnya iklan dia? iols kurang pemahaman


Iklan dia tunjuk perempuan Cina terkial2 makan pizza dengan chopstick.
Quote tripleid 26-11-2018 12:03 PM
truths hurt
Quote Artemesiaa 26-11-2018 12:11 PM
Takut ler tu sales dah drop gila baru nak nyesal.  
Quote pokaibanktokyo 26-11-2018 12:53 PM
Jangan la hina negara taik. Kesian la
Quote JamesDeen 26-11-2018 01:05 PM
sotong jugak sepet2 tanah besaq ni....yang dua ekoq homo ni pun sotong jugak.....duit punya pasai....wakakakakkakakakaa
Quote allysumc 26-11-2018 01:48 PM
kt mana nk tgk iklan tu?
Quote taikor 26-11-2018 02:48 PM
Cina2 urban tanah besar dan SEA tidak terasa hina dgn iklan ini. Set2 ketuanan Cina memang ade. Bila tanye ape masalah satu video nak kecoh, diorang kate ni bukan pertama kali D&G hina Cina.

Anyway, D&G adalah barangan mewah target pengguna pasaran kaya. Kena lah pandai2lah bila engage market yg budaya dan sosio-politik yg berbeza
Quote chinta89 26-11-2018 03:21 PM
terlajak perahu boleh diundur...
Quote rainbowrainz 26-11-2018 03:29 PM
Hahahahaha melutut gak ngn ummah2 hancing ni
Quote hussaini4675 26-11-2018 04:17 PM
allysumc replied at 26-11-2018 01:48 PM
kt mana nk tgk iklan tu?

Yang asal dah tarik balik. Portal south china morning post ada video screenshot
Quote kisahkeaku 26-11-2018 04:22 PM
ish cari pasal dgn cina.x tau ke china skrg negara kuasa besar.even mark zuckerberg pong kawen chinese lady sbb dia tau bahasa cina skrg bahasa ekonomi

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.043183s Gzip On
    To Top