Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Awas Perokok Tegar! Larangan Merokok Di 10 Tempat Ini Mulai Januari 2019

20-12-2018 12:05 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 9

Ramai warga Malaysia sudah mendengar mengenai penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2018 di mana kerajaan telah mengisytiharkan beberapa tempat sebagai kawasan larangan merokok. Tapi sejauh mana anda mengetahui tempat-tempat larangan tersebut?



Kredit foto: Carian Google


Sebelum ini umum sudah sedar mengenai larangan merokok di premis-premis seperti hospital, sekolah dan kenderaan awam. Tetapi pengetahuan orang awam mengenai larangan merokok di beberapa tempat termasuk yang baru disenaraikan mungkin masih kurang.


Kredit foto: Carian Google


Berikut disenaraikan tempat-tempat larangan merokok mulai Januari 2019;


1. Kompleks Membeli Belah: Larangan termasuk semua jenis kompleks membeli-belah yang dikunjungi orang awam, sama ada mempunyai penghawa dingin atau tidak.

 

2. Kedai Makan: Larangan berkuatkuasa untuk kedai makan yang mempunyai penghawa dingin.

 

Kredit foto: The Star


3. Tempat Kerja: Larangan berkuatkuasa di semua ruangan tempat kerja (termasuk syarikat swasta) yang mempunyai penghawa dingin dengan system berpusat.

 

4. Kaunter Perkhidmatan Bank, Telekom, Tenaga atau Pos: Larangan berkuatkuasa hanya untuk tingkat bangunan di mana terdapatnya kaunter perkhidmatan bank, Pos, Tenaga atau Telekom.

 

5. Kawasan Bersukan Awam : Larangan meliputi stadium, gimnasium, pusat sukan atau trek larian di taman awam.

 

 

Kredit foto: Carian Google


6. Bangunan Keagamaan: Termasuk di perimeter bangunan dan kawasan berpagar.

 

7. Lapangan Terbang: Sudah dikuatkuasakan sebelum ini tetapi masih ada ruang kawasan merokok. Mungkin akan diharamkan sepenuhnya.

 

8. Premis Kerajaan: Larangan sebelum ini termasuk Hospital, IPTA dan Sekolah, kini meliputi semua bangunan dan pejabat kerajaan persekutuan.


Kredit foto: Carian Google


9. Dewan Awam: Semua tempat di mana perjumpaan atau perhimpunan diadakan.

 

10. Taman Asuhan Kanak Kanak-Kanak: Peringatan untuk bapa-bapa yang menghantar anak ke taman asuhan


Mereka yang didapati melanggar larangan ini akan didakwa mengikut Peraturan-Peraturan Kawalan hasil Tembakau 2004 di bawah Akta Makanan 1983 (Akta 324) yang boleh mengenakan denda sehingga RM10,000 atau dipenjara tidak melebihi 2 tahun. Bagi larangan merokok di restoran, tindakan juga akan dikenakan terhadap pemilik premis tersebut. Walaupun begitu, tidak jelas bagaimanakah penguatkuasaan akan dilakukan kerana selama ini hanya pegawai Jabatan Kesihatan yanga da kuasa mengenakan tindakan.

 

Nampaknya ruang dan kawasan untuk perokok semakin mengecil. Apa kata perokok tegar cuba menghentikan tabiat ini? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
15
Terkejut
19
Sedih
15
Lawak
15
Bosan
13
Komen: 9
Komen

Previous : Kenali Bintang Beladiri Khabib Nurmagomedov, Juara UFC Beragama Islam Yang Pertama

Next       : Lelaki Tiga Isteri Denda Sebulan Tanpa Seks Kalau Buat Kesalahan

Komen Terbaru

Quote maheshndprm 14-5-2019 12:05 PM
MyCCPay is a portal for credit holders from Mid America Bank, The Trust Company or Monterey County Bank

________________
myccpay.com login

Lain-lain Komen

Quote chicozinn 20-12-2018 12:51 PM
kat airport memang kawasan larangan merokok da lama da..

adik meollss penah kne saman sebab smoking kat luar airport kuching sana..tu la degil lagi da ckap nak smoke tggu sampai homestay xpsal2 kne saman..thun 2015..huhu
Quote Sang_Pencinta 20-12-2018 01:52 PM
IPTA pun dah lama diharamkan tapi masih ada staff yg merokok
Quote matseh 21-12-2018 02:16 PM
ini diskriminasi, geng2 LBGT pun buleh buat mcm2. Buat parti, masuk TV, pakai baju kecik. Org yg merokok pulak yg jadi buruan.
Tak adil, tak adil. Nak bagi tempat khas pun tak buleh. Bukan nak hisap rokok depan muka kau,
Siuttt... betul, Perokok bukan bodo, yg bodo yg buat peraturan berat sebelah.
Quote Skuau 21-12-2018 06:37 PM
boleh merokok kat kedai mkn tg xde aircond???
Quote debab76 22-12-2018 05:25 PM
alhamdulillah semoga perokok belajar utk jadi seorang yg tak pentingkan diri sendiri sajork yach.
Quote edee_91 29-12-2018 11:07 AM
Loading FB Video...

Quote Thanos123@ 11-3-2019 02:09 PM
I really like to visit here this amazing post it is the very nice way to fix connection to bluetooth audio device and wireless display in windows 10 in system easily for the batter working start.
Quote mandi00 10-5-2019 01:08 PM
Each nation on the planet has its very own excellence that can make us paralyzed and it ought not be missed. A spot that has a marvel that can make the heart Get Assignment Help Online - Assignmentspot and mind quiet, is identified with this, as of late Forbes media discharged a rundown of the 10 most wonderful spots to visit with the title 'Ten coolest spots to visit in 2019', at that point which places get the epithet is that? How about we investigate with WIA Journal.
Quote maheshndprm 14-5-2019 12:05 PM
MyCCPay is a portal for credit holders from Mid America Bank, The Trust Company or Monterey County Bank

________________
myccpay.com login

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078833s Gzip On
To Top