Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Itu Adat Keluarga Mawar Rashid, Bukan Sembah Berhala,"-Raf Yaakob

8-11-2018 06:01 PM|Oleh: Saiful | Dilihat: 9288| Komen: 74

Sempena ulang tahun perkahwinan, suami Mawar rashid iaitu Raf Yaakob memuat naik gambar-gambar throwback di Instagramnya. 

Katanya dia pernah teruk dikecam gara-gara gambarnya memberi hormat dengan kedua-dua tangan dirapatkan seperti menyerupai budaya dalam agama lain.

Bentuk hand gesture yang dilakukan olehnya itu menyebabkan dia dikritik serta dituduh seakan-akan melakukan penyembahan.




"Dulu waktu Raf muat naik gambar ni, ada yang kecam kata tangan macam nak sembah berhala.

"Nak beritahu, Mawar kan ada campuran Thailand, ibu dia orang Chiang Mai dan hand gesture itu memang adat orang Thailand apabila memberi salam 'Sawadeekap' yang bermaksud salam sejahtera."

Sementara itu Mawar menjelaskan simbol hormat tersebut sudah diamalkan oleh mereka sekeluarga sebagai tanda menghargai asal usul keturunan.




"Apa yang Mawar buat tu tak salah disisi agama kerana Mawar menghargai asal usul keturunan mak Mawar. Nenek, datuk, mak cik, pakcik Mawar pun masih ramai di Chiang Mai.

"Simbol tangan itu memang adat orang Thailand apabila memberi salam hormat. Biasalah, orang kita akan sentiasa mencari kesalahan orang lain," katanya kepada mStar online.

"Tak kisahlah orang nak cakap apa pun, asalkan kita tahu niat apa yang kita buat dan kita jaga adab walau di mana kita berada."-CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 74
Komen

Previous : Nadzmi Adhwa Terima Hadiah Mahal, Terharu Dapat Kejutan Dari Ardell Aryana

Next       : "Nad Zainal Sombong, Berlagak Buat Tak Tahu Je"

Komen Terbaru

Quote silampumeja 15-11-2018 05:13 PM
famri7 replied at 8-11-2018 03:14 PM
Tua bangka pakai skinny jeans baju fit xberlengas ke telur kau sis..dah la dna

Wakakaaaa i pun geli kalau org tua gigih pkai konon nk ketat

Lain-lain Komen

Quote multinicky 8-11-2018 06:52 PM
namaste....ehhhh sawadikappppppp
Quote umbut 8-11-2018 06:58 PM
Netizen ni semua x boleh.. nak jadi pu amin ke
Quote armin 8-11-2018 07:08 PM
Sendu pun ada org nak amik tau
Quote besarkecik 8-11-2018 07:25 PM
Adakah aku dah tak relevan bila mana aku tak kenal pun artis artis baru ni
Quote slyfynx 8-11-2018 07:26 PM
Mawar ni salah sorang yang aku x paham famus sbb pe.
GST kah?
Quote kiah_mai_pulak 8-11-2018 07:29 PM
GST pun dh dihapuskan.. mawar rashid and shuben ni bila nk dihapuskan dari bod gosip ni ya? Bukan akn produk apa2 punx kosserrr
Quote weezerfan 8-11-2018 07:57 PM
Berat sgt ke perut tu sampai tiap kali bgmbr nk kena pegang?
Quote sharlenetexas 8-11-2018 08:09 PM
kiah_mai_pulak replied at 8-11-2018 07:29 PM
GST pun dh dihapuskan.. mawar rashid and shuben ni bila nk dihapuskan dari bod gosip ni ya? Bukan ak ...

Winnnn

Quote Nenasketum 8-11-2018 08:14 PM
kiah_mai_pulak replied at 8-11-2018 07:29 PM
GST pun dh dihapuskan.. mawar rashid and shuben ni bila nk dihapuskan dari bod gosip ni ya? Bukan ak ...

Aku stuju hihihi.. Buat semak jer kroni si Nedim ngan bini lembam dia
Quote renko 8-11-2018 08:20 PM
dia ni yang bingai bimbo tu kan
Quote Joannalee 8-11-2018 08:38 PM
Sooooo.....?????? Mcm abg die plak tgk husband si mawar ni.:: mcm awal pun ada. Bising mencapuk je
Quote Mary_jane 8-11-2018 08:45 PM
Mawar tu i okay lagi, tapi laki dia ni semacam turn off.
Quote monsterwife 8-11-2018 08:48 PM
Apa motif insiden last year nak up balik?watdehek watdehek
Quote buapakperut 8-11-2018 09:41 PM
ko nak throwback pun meroyan macam mak nenek. harap anak tak ikut perangai ko
Quote 3480 8-11-2018 09:50 PM
slyfynx replied at 8-11-2018 07:26 PM
Mawar ni salah sorang yang aku x paham famus sbb pe.
GST kah?

Sama la.. x phm gak pemes sbb pa.. laki dia yg tau cuma adik pazli
Quote chicozinn 8-11-2018 10:16 PM
kiah_mai_pulak replied at 8-11-2018 07:29 PM
GST pun dh dihapuskan.. mawar rashid and shuben ni bila nk dihapuskan dari bod gosip ni ya? Bukan ak ...

Setuju!!stakat tekap tgan pun nk jadi isu gosip ke??very sendu kekuburan lahhhh...
Quote hyie 8-11-2018 11:11 PM
buruk la jantan pakai skinny jeans/pants. Kalau fonen takpe la jugak..yang pic heshe pakai khakis tu nampak ok.
Quote famri7 8-11-2018 11:14 PM
Tua bangka pakai skinny jeans baju fit xberlengas ke telur kau sis..dah la dna
Quote ayjay 8-11-2018 11:25 PM
umbut replied at 8-11-2018 06:58 PM
Netizen ni semua x boleh.. nak jadi pu amin ke

Ingatkan uai dah slow down, melayu akan maju sikit pemikiran tapi tumbuh segala pu daie tak bertauliah bagai cendawan

Lihat semua komen(74)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045273s Gzip On
To Top