Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Memang Program TV Dicipta Untuk Orang Yang IQ Timun - Redza Minhat

Oleh: Azza|8-11-2018 02:23 PM |Dilihat:6986| Komen: 168


Rentetan daripada isu 'tersasul' Dato Aliff Syukri di rancangan langsung Gegar Vaganza baru-baru ini, membuatkan ramai netizen marah kerana perkataan yang tidak elok diucapkan. Ia membawa kepada kecaman sehingga Aliff merajuk, kononnya membawa diri. Tidak ketinggalan pelakon berkarektor, Redza Minhat turut mengecam pelbagai pihak yang membenarkan keadaan ini berlaku.

Bagi Redza, bukan sahaja Aliff Syukri yang teruk, tetapi banyak lagi program di televisyen utama juga sebenarnya sampah. Ia dicipta untuk audien yang malas berfikir serta mudah diperbodohkan. Statusnya itu dikongsikan di Twitter dan menerima pelbagai pendapat.

Kredit foto: Twitter
Kredit foto: IG

Menggunakan terma audien IQ Timun benar-benar menunjukkan sisi kemarahannya kepada industri seni tanah air yang hanya menghidangkan produk tidak berkualiti semata-mata untuk mengejar keuntungan. Malahan Redza juga sudah menyekat semua rancangan televisyen kepada anak-anaknya supaya mereka membesar dengan baik serta tidak menjadi  orang yang berfikiran kolot.
Selain itu, Redza juga turut memberi contoh mengenai tugas Lembaga Penapisan Filem yang bertungkus lumus menyunting jalan cerita untuk disesuaikan dengan keadaan semasa, namun apabila berlaku perkara sebegini, semuanya terus lepas tangan.


Kredit foto: IG
"Macam kambing biri-biru, beratur untuk disembelih. Semuanya kena kencing."
Menurut Redza, Malaysia terlalu mengagung-agungkan orang yang tidak sepatutnya seperti mengangkat usahawan yang hanya tahu membuat kontroversi sahaja dan bukan kerana kejayaanya. Hal ini berlarutan sejak dari kecil hinggalah peringkat universiti dengan ada yang menjadikan 'usahawan' kasut ciplak sebagai ikon. Jika ia berlaku di negara lain, mereka akan membuat laporan polis, tetapi di Malaysia?


IG

Pendapatnya disambut baik oleh pengikutnya yang merasakan program negatif sebegini sedang meracun anak muda kita.


Kredit foto: IG

Ramai yang sudah menyuarakan ketidakpuasan hati mengenai perbuatan memalukan oleh Aliff Syukri. Namun, diharapkan agar lebih ramai seperti Redza Minhat yang memberi kesedaran kepada khalayak mengenai bahayannya program melalaikan di televisyen. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 168
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote hayrin86 12-11-2018 08:45 AM
MatDeghem replied at 8-11-2018 04:18 PM
Program Astro memang semua IQ timun kacang jagung taugeh...

Nasib baik tak ambik sebarang pakej.. Kalau musim bola Piala Dunia baru ambil WC pass.. Yang layan WC secara langsung tiada dalam kategori IQ timun, sebab habis saja temasya itu (angkat trofi Piala Dunia) dorang tak nak tanya lagi ada lagi main bola.. Yang membantah kesemua rancangan realiti hiburan/keagamaan pun sama, tidak termasuk dalam kategori tersebut juga

Lain-lain Komen

Quote cikdilla 8-11-2018 02:27 PM
Kenapa dgn timun..haritu KJ sebut iq carrot Btw,toklip tu dah memang prangai gitu.nasihatla camne pun gitu la prangai dia.kesimpulannya tak payah amik peduli apa dia nak ckp@buat. Lelama pandai la dia senyap. Andaian meols laa
Quote Themilo 8-11-2018 02:35 PM
timun & carrot.

elok dijolok dalam mulut alep sokri.

kasi dia berakal sikit.
Quote iza.moha 8-11-2018 02:41 PM
Iq carrot tu phm lah..carrot tu duk dlm tanah..
Iq timun ni x phm?
Quote lee_sakura 8-11-2018 02:43 PM
sayur kan baik utk kesihatan knp nk disamakan dgn iq bodoh...samakan ngan binatang ok gak
Quote cmf_premierleag 8-11-2018 02:47 PM
banyak program tv yg stok2 sampah ni la hiburan utk org meleis
kalo ko nak fefeling educated memanjang, ko pegi la bukak cenel documentari ke, TV IQ ke, astro awani ke, tv al hijrah ke
even drama2 ko pun banyak ditayangkan dlm cenel meleis stok2 sampah ni la..cth mcm drama kekasih letrik ko tu ..ada ke drama ko ditayangkan kat ch 501 astro awani saluran berita????
Quote meklalala 8-11-2018 02:48 PM
go bam redza goooo..
Quote cmf_premierleag 8-11-2018 02:48 PM
same goes to acik2 kepam yg bajet2 nak tarbiahkan retis dan poremer sana sini sbb lalai layan hiburan tapi masuk bod gossip
pi la berkuntom kat bod agama sana ....ke ko tu spesis attention seeker??? kat bod sana takde sapa nak borak dgn kau????
Quote Ketypurry 8-11-2018 02:55 PM
Cerita drama filem yang kau berlakon pun semua hauk jua. So shut up.
Quote akubest 8-11-2018 02:57 PM
psal timunnn???
ke dia nak copy ckp carrot tapi tesasul sebut timun???
Quote willow12 8-11-2018 03:01 PM
Semua org pun nak bg their own justification pasal alip shukri... Meluat aku bila memasing nak share their theories n establish the doctrines. Otak karot lah, timun lah, chauvinist lah..  Ya lah..

Evrybodi dah paham yg x betul tehtap lah tak betulnya... Nak bragging pasal isu ni lebih2 pd aku akan buat dia lagi femes. Stop talking abt this fella pls.
Quote Gingerly 8-11-2018 03:07 PM
Kerana iq low, timun dan carrot menjadi bahan.
Btw, i suka makan carrot dan timun

Dah tiba masa rakyat asah minda. No more ignorance yach
Quote Gingerly 8-11-2018 03:10 PM
cmf_premierleag replied at 8-11-2018 02:48 PM
same goes to acik2 kepam yg bajet2 nak tarbiahkan retis dan poremer sana sini sbb lalai layan hibura ...

Haha pedass teguran itu yach.
Bod agama ramai narcissist la sis.. Nak share ideology pun kene hantam. Bod ci pulak makin krik3.
Quote Gingerly 8-11-2018 03:11 PM
meklalala replied at 8-11-2018 02:48 PM
go bam redza goooo..

Goooooo...!
Quote Margarita 8-11-2018 03:18 PM
Terasa kita tau sbb kita layan GV. Tapi sbb nak tgok artis perform je. Tak pernah hingin pun nk tgok toklip.
Quote haruslah 8-11-2018 03:20 PM
aku rasa sesuai jah toklip tu taja GV tu
sepadan la penaja dgn drama2 dlm GV yg disajikan
xde nye buh tokram tok kat tu buat GV nampak classy
silap2 diorg yg hanyut
Quote shernazz 8-11-2018 03:23 PM
Redza resdung ke tu
Hidung merah je...
Quote adila39 8-11-2018 03:26 PM
hehehehe i agree!
Quote kucingitam 8-11-2018 03:36 PM
redza minhat ni adik beradik dgn pemain hoki tu eh? razak minhat ke namanya..
Quote lonso 8-11-2018 03:41 PM
program dkt malaysia ni atas demand rakyat jgk.. nak salah kan stesen tv takleh jugak.. kalo rakyat smeua suka cite berpikir.. stesen tv akan wat cite mcm tu... stesen tv adalah bisness .. msti utk laku. tp dulu2 ada jugak program yg jana minda mcm tv satu yg jd andy tu... di mana joe jambul... whow ant to be a millionaire... tp sapa nak sponsor... n salah sapa mntk si dato alip taja..tak boleh cari penaja lain ke...

Lihat semua komen(168)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057146s Gzip On
To Top