Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tak Leceh, Resipi Mudah Buat Mi Wantan Sup Yang Enak

7-11-2018 03:47 PM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 704| Komen: 2

Mengidam mi wantan sup,nah jumpa pun resipi yang agak mudah. Jom cuba sama-sama! 

Foto: marionskitchen.com
Bahan-bahan:
5 ulas bawang putih
1 sudu teh biji lada hitam
4cm halia, dipotong kasar
2 sudu besar minyak sayur
2 ketul paha ayam
4 ketul bunga lawang
6 cawan stok ayam 
3 sudu besar kicap 
1 sudu kecil garam laut
bok choy yang telah dimasak (untuk dihidang bersama)
mi wantan yang dah siap direbus

Foto: marionskitchen.com
Bahan-bahan untuk wantan: 

200g daging ayam cincang 
¼  cawan daun bawang yang telah dihiris 
1 sudu kecil minyak bijan
½  sudu kecil garam laut 
¼ sudu kecil serbuk lada sulah 
1 sudu besar air 
1 sudu kecil tepung jagung 
100g udang yang telah dikupas kulit, dicincang kasar 
20 pembalut wantan 




Cara-cara:


Langkah 1

Guna lesung batu dan tumbuk bawang putih, biji lada hitam dan halia. Kemudian panaskan minyak dalam sebuah periuk besar di atas api kuat dan goreng campuran hasil tumbuk tadi selama 1 minit atau sehingga wangi. Masukkan ayam dan masak sehingga keperangan. Kemudian tambahkan bunga lawang, stok ayam dan kicap. Didihkan di atas api kecil sehingga 30 minit. 

Langkah 2

Sementara itu buat wantan. Masukkan ayam cincang, daun bawang, minyak bijan, garam, lada sulah, air dan tepung jagung dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan sehingga sebato kemudian masukkan udang dan gaul. 
 

Langkah 3

Untuk membuat wantan, senduk 1 sudu makan campuran tadi di atas kulit wantan. Lembapkan hujung kulit wantan dan lipat separuh. Bentukkan seperti menjadi tortellini. Ulang langkap. (Jika tak pasti rujuk video)

Langkah 4

Letakkan mee wantan dan bok choy ke dalam mangkuk. 

Langkah 5

Masak wantan dalam air mendidih selama 5 minit atau sehingga masak. Kemudian tapis dan masukkan dalam mangkuk. Letakkan kuah, dah siap!

Memang sedap makan mi wantan sup musim hujan macam sekarang ni. Tunggu apa lagi, jomlah cuba! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 2
Komen

Previous : Pedas Berapi, Ini Asal-Usul Samyang Ramen Yang Anda Tidak Tahu

Next       : Bom Molten Churros : Inti Coklat Cair Dalam Mulut, Bukan Yang Biasa-Biasa Punya

Komen Terbaru

Quote puanbintang 8-11-2018 09:05 AM
sukanya makan mee wantan tambah2 time musim hujan ni, dengan sup panas2..yummy!

Lain-lain Komen

Quote chicozinn 7-11-2018 08:03 PM
Ok hjg mggu nk buat la..yummmeyyyyhhh..ingt dlu sllu mkan kt foodcourt klcc skli ngn kaki ayam tu..mohon reporter cari crikn resepi kaki ayam tu skli..
Quote puanbintang 8-11-2018 09:05 AM
sukanya makan mee wantan tambah2 time musim hujan ni, dengan sup panas2..yummy!

Lihat semua komen(2)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042158s Gzip On
To Top