Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Gaya Hidup Di Sebalik Skrin! Kenapa Instafamous 'Lapar Like'?

29-11-2018 12:12 PM|Oleh: Azrul Azamzi| Komen: 27



Pernahkah kita terfikir bagaimana seseorang di sebalik perkataan "Instafamous".

Seharian pekerjaan penulis digandingkan dengan dunia sales, dan diwarnai atau dikelilingi dengan manusia dari dunia Instagram ini, kita tahu mereka ini seakan-akan mencari "perhatian" dalam serba serbi perlakuan/perbuatan mereka. Kadang-kala kita seperti tertanya-tanya, mereka lapar like?

Tanpa like mereka seperti penagih dadah yang hidup tidak keruan!

Ada yang seperti tidak kisah lagi dengan batas kehidupan mereka sehinggakan LIKE itu yang wajib diterima, bukan sahaja dari medium-medium seperti Intagram, kita lihat seperti bigo, skout atau seangkatan dengannya. Sampaikan MAKAN pun perlu live! Bukannya utk review makan, hanya suka-suka tunjuk gigi yg kuning tu sedang mengunyah makanan.

Apa motif?

Ada juga dikalangan teman sepejabat, mengatakan semua ini adalah kehidupan palsu! Dibuat-buat demi kegembiraan "PENONTON". Dahsyat bukan!

Sehinggakan setiap kali aku lihat perempuan-perempuan di dalam insta ini terpancar ke-FAKE-an mereka, melekat dengan "PHONE" sudah pasti itu acara utama mereka. Apa yang enak kalau lepak sambil semua hanyut dengan telefon? Baik kalian buat video conference!

Group photo adalah kewajiban! Kadangkala letak sikit perencah dengan boomerang untuk bagi lagi gempak. Sambutan birthday yang VAVOM! Is a must! Tapi hakikatnya, kalau kita lihat di sebalik semua ini, hanyalah wanita yang lambat bangun pagi, yang katilnya berselerak. Bilik hanya dikemaskan bila nak buat live! Kalau tidak kantoi la nanti!

Foto: body image centre

Apa yang kalian kejarkan dengan followers berjuta-juta? Ada di antara mereka, menggunakan ini sebagai peluang menambah pendapatan dengan product review, dan ia juga banyak merosakkan masyarakat dengan pengunaan produk yang bahaya. Bila terlalu banyak kesan sampingan kepada pengguna, mereka mengatakan dia hanya REVIEW! Mereka review dari prespektif apa? Keberkesanan? Efek? 

Mereka tumbuh bagaikan cendawan! Sampaikan ada yang menyamakan jumpa instafamous ini seperti pergi ke madinah! Aduh!! Taraf mereka dengan sahabat sangat jauh! Ibarat galaksi dengan galaksi yang lain!

Kita yang obses? Atau, mereka yang obses? Tidakah kita lihat ini sebagai satu penyakit?

Dan bagaimana kita memperbetulkan masyarakat kita ini terlalu memuja-muja instafamous ini? Bincangkan! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 27
Komen

Previous : Miss Mongolia Bakal Jadi Peserta Transgender Kedua Dalam Final Miss Universe?

Next       : Kasut Pengantin Termahal Di Dunia Ciptaan Anak Tempatan, Bertatahkan Berlian Dan Emas

Komen Terbaru

Quote ninjago 13-12-2018 08:51 AM
Hessa replied at 29-11-2018 03:00 PM
i suka jugak bergambar dan mengambil gambar..tp simpan sendiri je la..tp ambik gambar zaman skrg tak ...

betul..lagi nostalgic kan cuci2 gambar cam dedulu.. skrg nie nak cuci gambar pun kadang takde masa nak sort, nak pilih mana nak cuci bagai.. nak beli photo album pun malas..

tapi rasanya cam nak spare some time la nak cuci gmbr2 penting.. tuk kenangan, anak cucu nak tgk nanti.. simpan soft copy kang lupa terdelete, hilang la apa la..

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 29-11-2018 12:45 PM
Attention seekers je suka buat kerja sebegitu.  Banyak sangat hidup dalam dunia angan2 dari reality kehidupan sebenar cam tu ler jadinya.
Quote pearl.silver 29-11-2018 01:26 PM
I orang yang paling malas bergambar..seb baik husband pun sama..kadang2 gi jln2 tempat menarik pun xda selfie kami..group foto hanya bila ada org ajak amik gambo..
Quote EvieWanKenobi 29-11-2018 01:45 PM
tak kuasa membiarkan orang luar judge
hidupku.. depa apa tau..??
Quote saviour_09 29-11-2018 01:53 PM
attention whore?
Quote ninjago 29-11-2018 03:49 PM
Edited by ninjago at 29-11-2018 02:54 PM

sejenis penyakit mental gak nie kalau dh asik hidup berpaksikan likes / followers count.
  
tapi for me ok je nak bergambar kenangan tuk setiap event / milestones and simpan kt ig.. ig tu more like a photo album. senang nak refer apa2 in the future, or tuk simpan sbg kenangan. sometimes leh jadi motivation. tapi i memang tapis gegila sape yg follow. make sure ppl in my circle only yg diapprove / i follow. so mmg sikit gile la.. followers ada 83 org, following lagi sikit, 45 org jah. hahahahhaah. koser nk follow artis sbb most of them publickn account, so anytime leh stalk je. tu pun byk yg i tak approve2 pun. nasibla my friends &family bukan org2 yg bermedsocial sgt..
Quote Hessa 29-11-2018 04:00 PM
i suka jugak bergambar dan mengambil gambar..tp simpan sendiri je la..tp ambik gambar zaman skrg tak puas lah, tak mcm dulu, kita cuci gambar, lepastu simpan dlm album, sesekali akan tgk balik, kenang moment dlm gambar tu..saja suka2...i mmg ada habit suka pegang gmbr yg diambik, jenis nak rasa gambar tu..mcm dapat selami apa disebalik gambar, gitu
Quote wanzhm93 29-11-2018 04:14 PM

Entahlah... Mostly ramai di kalangan budak sekolah...

Boobies besar, pakai baju sendad, pakai selipar getah yang tinggi tu, dok atas motor, beribu like...
Rasa segan & malu pun dah tak de... #Tik Tok

Tengok memang sedap... Tapi risau juga kalau ada di kalangan keluarga kita jadi macam tu...

Quote coolie83 29-11-2018 04:44 PM
mereka sedang mengalami mental illness
Quote belilies 29-11-2018 06:04 PM
Belum lagi jenis yang meroyan bila orang tak like or komen. Pastu kata tak kisah. Well, if you dont give a damn, why you'd even bother to post it in the first place? Nampak sangat kau tu lapar like. Pastu up post kata nak buat pembersihan, buang those yang masih degil.

And i wonder why im still in your list.
Quote giyomi 29-11-2018 07:14 PM
yg lebih pathetic, follower diaorg yg tekan like.
Quote salmon-suki 29-11-2018 08:07 PM
wanzhm93: Entahlah... Mostly ramai di kalangan budak sekolah... Boobies besar, pakai baju sendad, pakai selipar getah yang tinggi tu, dok atas motor, beribu lik ...

y budak2 skool tu bewbs besar ori kaa push up ja?heran gk tgk budak2 nowadays..
Quote makbedah 29-11-2018 08:53 PM
I rasa sebab ramai nak buat easy money lagi famous lagi senang nak dpt sponsor .
Quote tri-max 29-11-2018 10:58 PM
yup kena cari platform/niche yg stabil la utk dpt easy money
pas tu tayang la seharian punya aktiviti sampai ke bilik tido pon
lama2 jadik addicted, life da mcm tak puas slagi tak dapat like

Quote mirandanicky1 30-11-2018 12:06 AM
coolie83: mereka sedang mengalami mental illness

Hahahaha exactly ini sgt setuju. Upload pic pastu tggu like dan komen yg good2. Salah satu tanda2...
Quote selyusi 30-11-2018 01:24 AM
Diorang takde life
Takde benda lain nak fikir
Quote azwanaliori 30-11-2018 04:03 AM
Different era different style la kot.. Era skrg era teknologi where exposure means money.
Quote raxief 3-12-2018 11:43 AM
wanzhm93 replied at 29-11-2018 04:14 PM
Entahlah... Mostly ramai di kalangan budak sekolah...

Boobies besar, pakai baju sendad, pakai  ...

betul ayat ko tu.. tengok mmg sedap, tapi memikirkan cara diorg mengeja, level english, mentaliti.. terus rasa sedih.. senang kata uneducated
Quote raxief 3-12-2018 11:49 AM
aku kenal sorg instafamous remaja ni

rumah dia buruk, kotor, miskin
mak ayah dia, adik beradik dia compang camping berkelaring sememeh
kereta ayah dia mcm nk roboh

satu haram gambar rumah, parents, adik beradik dia pun dia tak upload

yg dia upload, starbucks, ikea, jbcc, jpo, kafe2 hipster, gunung2 dia hiking, pantai2 dia holiday
Quote pia250110 3-12-2018 01:39 PM
ig aku hanye follow kucing je..huhuhu terhibur tgk kucing dr tgk org...

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.049138s Gzip On
    To Top