Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Air Terjun Pencakar Langit Daya Penarik Pusat Bandar Guiyang, China

23-10-2018 11:57 AM|Oleh: faizal| Komen: 4

Cuba bayangkan air terjun yang besar dan tinggi berada di tengah-tengah bandar. Semestinya ia membuatkan kita begitu teruja untuk melihat dengan dekat keunikannya.

Foto: Free Detail Mania

Begitulah keadaannya di Guiyang, barat daya China yang telah membina air terjun setinggi 108 meter mampu menarik perhatian para pengunjung yang datang ke pusat bandar ini.

Memetik dari portal kaki sini, air terjun yang diuruskan oleh Guizhou Ludiya Property Management Co sememangnya direka khas untuk tarikan pelancong.

Foto: Genzooi

Satu tangki telah dipasang pada ketinggian 121 meter bangunan dan empat pam berkuasa 185 kilowat memberi sokongan untuk mengepam air ke bahagian atas air terjun.
Foto: BroBible

Menariknya, dikatakan air yang digunakan di dalam tangki akan dikitar semula dan sumbernya adalah dari hujan dan saluran-saluran lain.
Tapi, air terjun ini tidak beroperasi sentiasa dek kerana kos penyelenggaraannya terutama bil elektrik yang sangat tinggi (penggunaan elektrik menjangkau RM434.00 sejam). Hanya dibuka selama 10 hingga 20 minit pada hari perayaan khas sahaja.

Foto: Daily Mail

Nampak menarik juga air terjun sebegini. Tetapi bila melihat pada kos operasinya terlalu mahal dan membazir pula. Apa pandangan anda semua jika air terjun seperti ini dibina di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur? - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
6
Lawak
6
Bosan
3
Komen: 4
Komen

Previous : 5 Tempat 'Rare' Di Sabah Yang Wajib Dikunjungi Buat Pencinta Alam!

Next       : Sakitnya Hati Kena Tipu! Ini 10 Tips Memilih Hotel Secara Online, No 1 Dan 2 Paling Penting Ya

Komen Terbaru

Quote kucing02 26-11-2018 03:25 PM
menarik plk aku tgk nye.. tp kalau nk buat bende ni kt kl xyah la kot..

Lain-lain Komen

Quote syue86 23-10-2018 02:14 PM
menarik tapi kos plak tinggi
Quote uori 24-10-2018 04:36 PM
bagi aku la, bunyi air terjun tu yang best. sama macam bunyi hujan atau ombak. rasa nyaman aman2 je. memandangkan aku tinggal tengah2 KL, mampu dengar kat yutiub jahhh  
Quote NmeeraR 27-10-2018 01:53 PM
Bestnya kalau dapat tengok depan mata
Quote kucing02 26-11-2018 03:25 PM
menarik plk aku tgk nye.. tp kalau nk buat bende ni kt kl xyah la kot..

Lihat semua komen(4)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047965s Gzip On
To Top