Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Aurora, Fenomena Cantik di Lima Negara

24-10-2018 10:44 AM|Oleh: monolog| Komen: 9

Fenomena Aurora ada terjadi di kutub dan selatan. Aurora adalah fenomena alam di mana  cahaya terang  yang dapat dilihat di langit malam.


Fenomena Aurora di kutub Utara dikenali sebagai aurora borealis atau dipanggil juga cahaya Utara yang biasanya terjadi di kawasan kutub (Artik dan Artartika). Ia selalu terjadi antara bulan April hingga September. Fenomena  Aurora di Selatan pula ialah aurora australis atau dipanggil cahaya selatan. Ia juga mempunyai sifat-sifat yang serupa. 


Pelbagai sumber mengatakan ia adalah efek cahaya seolah-olah menari di atas langit dengan pelbagai warna. Ianya sendiri  terjadi di atas lapisan ionosfer. Cahaya ini  terjadi akibat daripada interaksi antara medan magnet sebuah planet dengan partikel bermuatan yang dipancarkan oleh matahari.


Wah! Begitu saintifik. Pembaca boleh meneruskan  pembacaan ilmiah berkenaan fenomena ini di alam maya atau buku-buku sains untuk mengetahui kejadian ini lebih lanjut. Di sini penulis ingin berkongsi  foto-foto menarik kejadian Aurora di enam buah negara yang dikatakan terlalu indah dipandang mata dengan fenomena ini.


1.Norway

Tempat terbaik di Norway ialah Tromso yang terletak di 571km dari lingakaran Artik. Biasanya dapat dilihat antara jam 6 petang  hingga 1 pagi. Waktu terbaik adalah pada bulan Januari.

kredit foto:google

2. Alaska

Permandangan cantik Aurora yang boleh dilihat di Alaska ialah kawasan pergunungannya. Alaska mempunyai kemudahan fasiliti yang lengkap. Bulan Mac atau pertengahan tahun adalah waktu terbaik melihat fenomena Aurora di Alaska.


kredit foto: google

3.Finland

Saariselkae di Finland lokasi terbaik melihat pemandangan aurora. Bulan terbaik untuk melihat fenomena ini ialah pada bulan November sampai ke Mac.


kredit foto :google

4.Iceland

Aurora di Iceland ini  boleh dilihat di kawasan kota kecil iaitu Kota Reykjavik yang menjadi ibu kota Iceland.

kredit foto :google


5. Kanada

Lokasi paling popularnya ialah Lake Superior dan Yukon. Daerah ini menyajikan permandangan aurora luar biasa. Ia boleh disaksikan pada bulan Ogos hinggga April.

kredit foto : google


Bagaimana? Yang mana satu memikat hati anda? - CARI

 

Sumber : Wikipedia dan shopback.co


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
7
Terkejut
4
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
4
Komen: 9
Komen

Previous : 5 Tempat 'Rare' Di Sabah Yang Wajib Dikunjungi Buat Pencinta Alam!

Next       : Rugi Kalau Datang Istanbul Tapi Tak Singgah Ke 5 Tempat Ini

Komen Terbaru

Quote Achik-Yaya 13-11-2018 09:21 PM
I pergi arctic circle signage (fairbanks, alaska) recently. On the way back kita org singgah few places yg selalu ada aurora. Malangnya malam tu takde luck nak dpt tgk aurora.  

Lain-lain Komen

Quote CardiGans85 24-10-2018 10:49 AM
Aku nak sangat tengok aurora ni depan2.
Quote skinsandstars 24-10-2018 11:07 AM
CardiGans85 replied at 24-10-2018 10:49 AM
Aku nak sangat tengok aurora ni depan2.

I pun. It looks amazing kan.
Quote lucky_peace 24-10-2018 11:32 AM
ianya mmg betul2 berlaku eh?? dedulu iols igt tu effect camera je...
Quote syue86 24-10-2018 02:15 PM
mengidam nk tgk ni tp mahal2 Negara yg ade ni..klu guna hp bley capture x cahaya dia?
Quote zaziot 24-10-2018 02:27 PM
bestnye..harap2 ada rezeki dpt tgk dgn mata sendiri
Quote Rlyna_ 24-10-2018 03:12 PM
syue86 replied at 24-10-2018 02:15 PM
mengidam nk tgk ni tp mahal2 Negara yg ade ni..klu guna hp bley capture x cahaya dia?

Syue, moh le kita ke tasmania next year tgk aurora
kalo berminat kita pm tepi..
Quote syue86 24-10-2018 03:17 PM
Rlyna_ replied at 24-10-2018 03:12 PM
Syue, moh le kita ke tasmania next year tgk aurora
kalo berminat kita pm tepi..

tak mampu dlm masa tdekat
sbb bakalan jobless next year
skg tgh gigih cari keje..if ada rezeki, i pm u
skg mode bjimat cermat mghadapi masa depan

Quote NmeeraR 26-10-2018 11:20 PM
cantiknyaaaa....indahnya ciptaan Tuhan
Quote Achik-Yaya 13-11-2018 09:21 PM
I pergi arctic circle signage (fairbanks, alaska) recently. On the way back kita org singgah few places yg selalu ada aurora. Malangnya malam tu takde luck nak dpt tgk aurora.  

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042514s Gzip On
To Top