Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Deposit Diambil, Pemilik Rumah Lari. Tak Ingat Balasan Tuhan Ke?

Oleh: CIKKACAMATA|1-11-2018 11:54 AM Komen: 12


Baru-baru ini tular di laman sesawang facebook, seorang pemilik akaun facebok yang juga merupakan mangsa 
Scammer rumah sewa telah memuatnaik identiti dan perbualan di antara beliau dengan 2 orang disyaki pemilik rumah sewa di Subang Bestari. Pemilik sewa itu menggelarkan dirinya dengan panggilan mesra "Ana" atau nama sebenar Sri Farhana Nabila bte Muhammad Kamal dan Muhammad Rezwan yang dikenali dengan adik kepada "Ana" yang juga merupakan individu yang bertanggungjawab mencari mangsa.

Dalam kenyataan mangsa menerusi whatsapp juga menunjukkan pemilik rumah sewa itu menyediakan borang hitam putih sebagai bukti antara penyewa dan pemilik dan meletakkan bayaran pendahuluan bagi "booking" supaya membuktikan rumah tersebut telah di tempah.


Sumber facebook :Bilik/Rumah Sewa Subang Bestari

Walau bagaimanapun, beliau mula mencurigai kata-kata pemilik rumah tersebut.

Loading FB Post...


Menurutnya lagi, beliau berasa syukur kerana nyaris menjadi mangsa kepada kedua-dua pemilik rumah sewa tersebut.
Setelah memuatnaik status tersebut, ramai yang menyatakan yang Sri Farhana Nabila dan Muhammad Rezwan adalah Scammer.

Malah ada juga yang menyatakan mereka sudah membuat pembayaran online bank kepada Muhammad Rezwan tetapi akhirnya pemilik rumah sewa itu menghilangkan diri. Tambahan lagi, mangsa terbaru telah membuat pembayaran sebanyak RM400. Berikut adalah komentar dari mangsa-mangsa pemilik rumah sewa Subang Bestari: 


Nampaknya, aktiviti scammer ini makin rancak ya, bukan seorang atau dua yang tertipu tetapi ramai dan ada juga yang telah membuat laporan polis. Ini mangsa-mangsa yang bernasib sama :-

Berhati-hati jika hendak menyewa, pastikan anda melihat rumah tersebut dahulu dan pastikan dokumen itu adalah sah.

Semoga ccammer ini ditangkap dengan segera oleh pihak kuasa dan dapat memulangkan kembali wang yang telah diambil.

Amboi- amboi orang Melayu ni hebat ya jadi scammer, tak ingat balasan tuhan ke? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
5
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
7
Komen: 12
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bangcak 2-11-2018 10:07 AM
seribu tu jgn kata bilik, i bleh bg sewa teres 2 tingkat.

Lain-lain Komen

Quote buragazz 1-11-2018 12:03 PM
apsal muka jantan ni cam familiar...
Quote shernazz 1-11-2018 12:07 PM
Sebab depa x igt balas tuhan la deoa buat..
Kalau igt..depa xkan buat lah..
Sian yang kena tipu..
Quote Artemesiaa 1-11-2018 12:16 PM
Macam2 cara orang nak menipu nak dapatkan duit dengan mudah.  Kenalah berhati2 selalu agar tak mudah jatuh dalam perangkap mereka ni.
Quote Sasakim 1-11-2018 12:25 PM
penah kena scammer mcm ni jgk.utk uma sewa kt wm. kakak ngn housemate bank in 700 utk locked uma sewa tu.tp malam tu hati rasa xsedap kakak ajak housemate p alamat yg dia bagi.kami cr alamat tu tp alamat tu sebenarnya xwujud pun.maka kakak buat repot.smp skrg xde feedback dr polis pun.jgn la buat org terdesak nk cari uma sewa mcm ni.kesian tau {:cryrun
Quote myakayina 1-11-2018 12:36 PM
Sasakim replied at 1-11-2018 12:25 PM
penah kena scammer mcm ni jgk.utk uma sewa kt wm. kakak ngn housemate bank in 700 utk locked uma sew ...

knp tak pegi tengok rumah dulu dan jumpa owner? jgn senang2 bank in duit terus..skrg ni mmg ramai kaki penipu..
Quote Melorqe 1-11-2018 12:52 PM
kalau galaksi ni rumah 2 tingkat. rumah 2 tingkat area situ mana ada  sewa rm700 dek.
nak bayar bulan2 ke bank pun dah riban.
Quote palmolive 1-11-2018 12:53 PM
patut la najib senang2 dpt derma..
rakyat malaysia pun senang2 "derma" kt org..
Quote Sasakim 1-11-2018 12:58 PM
myakayina replied at 1-11-2018 12:36 PM
knp tak pegi tengok rumah dulu dan jumpa owner? jgn senang2 bank in duit terus..skrg ni mmg ramai  ...

ktorg by phone ja.minta alamat ape sume dah.siap deal nk jmp ari esoknye utk g tgk uma tp we olls dah kena block call n ws segala hahahaha
Quote myakayina 1-11-2018 12:59 PM
Sasakim replied at 1-11-2018 12:58 PM
ktorg by phone ja.minta alamat ape sume dah.siap deal nk jmp ari esoknye utk g tgk uma tp we olls  ...

takpelah..at least jadi pengajaran ..
Quote Sasakim 1-11-2018 01:00 PM
myakayina replied at 1-11-2018 12:59 PM
takpelah..at least jadi pengajaran ..

aah btl tu.
Quote prettyuglybabe 1-11-2018 01:52 PM
lain kali pi tengok rumah dulu baru bagi duit..
dah jumpa owner dengan agen baru la bayar..
pelik betul senang-senang bagi duit tak tengok rumah..
Quote bangcak 2-11-2018 10:07 AM
seribu tu jgn kata bilik, i bleh bg sewa teres 2 tingkat.

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056284s Gzip On
To Top