Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tentera Terraccota Dan Jubin? Ini Ceritanya..

10-12-2018 03:05 PM|Oleh: Monolog| Komen: 5

Penulis ada berkunjung ke kedai menjual jubin yang terletak Glenmarie, Shah Alam tidak lama dulu.


Ia dikatakan antara kedai jubin yang popular. Rekaan yang dipamerkan menarik di dalam katalog dan laman webnya. Pembaca boleh berkunjung ke laman webnya untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut iaitu http://www.terracotta.com.my/.



Di sini penulis bukan hendak bercerita mengenai kedai jubin ini, cuma kedai jubin ini bernama Terracotta tiles. Perkataan Terracotta yang menarik perhatian penulis. Kenapa? Sebab penulis teringat tentang sejarah berkaitan tentera Terracotta.


Memetik sumber wikipedia, pada tahun 1974 ada seorang petani menemui makan Maharaja Qin. Ia merupakan tinggalan arkeologi terhebat. Maharaja Qin Shi Huang mangkat pada tahun 210 SM dan dikebumikan bersama rombongan misteri Tentera Terracotta.


Para arkeologi telah menghabiskan 40 tahun mengkaji dan akhirnya mendedahkan berkenaan patung tentera terracotta ini. Ye..patung! Bukan manusia. Malah bukan sahaja patung-patung tentera terracotta bahkan terdapat patung-patung berbentuk lain bersamanya.


Ketinggian patung-patung ini antara 183 hingga 195 cm - 6 kaki hingga 6 kaki 5 inci, mengikut peranan masing-masing. Patung yang paling tinggi merupakan para jeneral. Adalah dianggarkan semasa ini dalam tiga lubang, mengandungi 8,000 Tentera Terracotta dan patung lain seperti 130 pedati dengan 520 kuda dan 150 tentera kavalri. Bagaimanapun sebahagian lagi masih tertimbus.


Kredit foto:google

Bahan material membuat para askar Terracotta berasal di  Gunung LishanTentera Terracotta ini lengkap dengan kepala, tangan, kaki dan Torso dicipta secara berasingan dan kemudian diikat bersama. Lapan wajah cetakan digunakan. Kemudian tanah liat telah ditambah untuk memberikan ciri-ciri wajah individu. Ciri rumit seperti ekspresi wajah telah ditambah.


Ia adalah bukti jumlah tenaga kerja dan kemahiran yang terlibat dalam pembangunan mereka. Hal ini juga menunjukkan kekuatan yang dimiliki Maharaja Pertama. Sebenarnya Makam Shi Huang di dipercayai di bawah tanah piramid 76 meter dan hampir 350 meter persegi. Makam itu masih belum diterokaiArkeologis khuatir jika mereka menggali kubur, mereka akan merosakkan beberapa barang berharga dan banyak lagi khazanah mereka yang masih belum diterokai.


Berbalik pada mukadimah awal, pada waktu kunjungan ke kedai jubin. Maka tertariklah hati penulis membeli jubin yang namanya Terracota, yang dikatakan tahan lasak selasak sejarah tentera terracotta dan sesuai di pasang kawasan luar rumah.


Penulis rekomen sangat beli jubin ini dan pada yang sedang mencari, jadikan ia salah satu jenis jubin dalam senarai pilihan anda ye. - CARI 



Kredit foto : terracotta.com.my ( teracotta tiles)



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 5
Komen

Previous : Pencemar Nombor Satu Bumi. 8 Fakta Kenapa Anda Perlu Sokong Kempen Anti Plastik

Next       : Minimalism, Gaya Hidup Baru Alaf Kini - Bagaimana Ingin Memulakannya?

Komen Terbaru

Quote pearlady 10-12-2018 07:03 PM
Sambil menyelam minum air.{:dot{:dot..promot jubin sambil bercerita{:sing{:sing

Lain-lain Komen

Quote kucingitam 10-12-2018 03:57 PM
good info TT.
Quote EvieWanKenobi 10-12-2018 03:59 PM
tq for sharing..
Quote Sang_Pencinta 10-12-2018 04:15 PM
Tak berapa faham sangat nak promo web dan jual jubin ke

atau cerita tentang tentera Terraccota
Quote CiliPadiSedap 10-12-2018 05:21 PM
Xnak aku beli jubin ni xpasal pasal pasal malam malam kena sakat askar cina xde kepala.. dulu pernah menginap satu hotel which is mengadap tapak lama angker.. malam2 askar jepun berkawad..bunyi dia kawad tu sound system dia jelas walhal jauh juga..

Banyak hantu askar jepun berkawad kt tanah melayu nak jaga harta yamashita.. sebab tu ada treasure hunter dia akan follow buru certain japanese yang masuk hutan atau pergi tempat tertentu tujuan nak cari klu kedudukan harta yamashita

P/s: kalau jumpa harta yamashita boleh lah bayar ptptn dan beli kasut hitam

Quote pearlady 10-12-2018 07:03 PM
Sambil menyelam minum air.{:dot{:dot..promot jubin sambil bercerita{:sing{:sing

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.041898s Gzip On
    To Top