CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Tak Semua Pantang Sesuai Untuk Wanita Moden-Dr Amalina Bakri Jelaskan, Tapi Ramai Yang Berbalah

2-10-2018 12:32 PM| Diterbitkan: Cari-Aimi| Dilihat: 4065| Komen: 35|Original author: Oleh: Aimi

Description: \Cara-cara berpantang selepas melahirkan anak sering menjadi perdebatan kerana lain orang lain caranya. Masing-masing mempunyai pendapat mereka sendiri.
Cara-cara berpantang selepas melahirkan anak sering menjadi perdebatan kerana lain orang lain caranya. Masing-masing mempunyai pendapat mereka sendiri.

Baru-baru ini  Dr. Amalina mendapat pertanyaan tentang apa pendapat dirinya tentang pantang mengikut tradisi melayu. 

Ikuti penjelasan berikut:


Dr Amalina turut berkongsi penjelasan dari Dr Pakar Bidan dan beberapa link turut dipautkan.


Ramai yang bersetuju, ada juga yang berkongsi pengalaman , sehingga ada yang tidak diberi minum secukupnya hanya kerana mengikut pantang dahulu kala .


Ada yang berpendapat, tidak masuk akal untuk tidak makan ayam dan minum air banyak kerana itu semua membekalkan tenaga untuk proses penyembuhan selepas bersalin.

Kadang-kadang pening juga dengar pendapat sana lain, sini lain.

Pandai-pandailah buat pilihan yang terbaik untuk diri anda okay. -CARI

13

Bagus
15

Marah
15

Terkejut
19

Sedih
17

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (96 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Nana_Man 2-10-2018 02:13 PM
Betul tu.. pantang yg paling ngarut tak leh minum air bnyk.. mak2 yg ikut last2 complained constipation(mcm aku lah jgk).. ko imagine dah lah perut sakit nk buang tapi tak leh buang, anak ko nk susu badan lagi.. lesson learnt, bersalin seterusnyer benda2 lain, aku ikut. Part minum air kene sekat2 jgn harap lah aku nk ikut.
Quote siputsedut 2-10-2018 02:15 PM
I tak pantang sejak dari anak no 2..and then berat bdn x turun2 and sebu sentiasa..ingatkan sebab tak pantang elok tambah2 sbb I csect...until recently(anak dah setahun) I start exercising and eat clean( semua jenis masakan ikut style pantang, sup atau bakar, no deep fried) cumanya I takde pantang2 jenis ikan or daging oe sayur...barulaaa kempis perut berat turun ke berat sblm pregnant...dan stamina pun kuat..tak cepat rasa penat walaupun kerja dan urus rumahtangga...so pada pendapat I...pantang tu ada bagus and ada x bagus jugak...yg bagus style masakan tu mmg menyihatkan..pantang tambah nasi tu bagus sbb u all x akan makan lebih carb dari yg diperlukan badan..yg x berapa bagus sbb pukul rata jenis2 makanan yg boleh dimakan...ada je org x alah telur, x alah ikan , x alah laksa...ada org yg alah...so buat la apa yg suits your body... Protein kene ambil jgn makan ikan kering je semedang sbb bdn u luka..bdn u nk generate sel2 tisu utk repair luka...makan enough sayur hijau takut nnt sembelit..kan teran taik keras kuat sgt luka tu plak yg rabak...minum enough plain water...
Quote cammie1711 2-10-2018 02:24 PM
kesian betul tgok org yg berbalah pasal pantang. Buat la yg mana perlu dek badan sendiri. Usah ikut2 org

aku senang je.

ambik makanan seimbang (2x sehari) - nasi, sayuran hijau, ikan @ ayam (hari2 stim je)

minum air masak secukupnya.

jamu x amik sbb ank2 semua jaundice - buat air rebusan sendiri je

pantang  44 hari - bertungku x miss,  berstoking on off, baju lengan pendek aku pakai je

lepas dari tu aku bedal je semua kecuali ais sbb bf baby takut selsema

laksa? not my favorite food

So far 4 anak dah (semua normal - 2kali tak berjahit)

badan ekau, yang menanggung nye ekau jugak. Pandai2 la nak menjaga





Quote buapakperut 2-10-2018 02:48 PM
haus kot kalau tak minum, dahla bf baby lagi. takut rahim kembang katanya,nanti suami marah tak enak. haduiiiii laaa.. air minum tu turun ke uterus ke apa?
Quote buapakperut 2-10-2018 02:49 PM
lepas abis pantang 44 hari bantai nasik lemak,rendang roti cannei teh tarik annei ..pfffttt baik takyah pantang
Quote mizruncing 2-10-2018 03:00 PM
satu je nk ckp. klu benda tu tak memudaratkan n baik utk kesihatan with ur future why not follow. pantang je pn. 44 hari je pn. ape la ssh sgt nk ikt. klu rasa elok utk badan n kesihatan tak rugi pn follow kan. why must triggering? badan nk pkai lama
Quote CardiGans85 2-10-2018 03:24 PM
Pengalaman jaga kakak saya, masa anak first: saya beri dia minum kopi or milo sebab dia nk minum cicah dengan biskut jacob high grain. Tapi buat less sugar. Eat clean. Rebus2, steam and grill.  Cuma sambal minyak yang bercili memang tak mkn la. Halia,lada hitam memang ada dalam menu. Btw kakak sy tak boleh makan jamu pil2, alergi.

Dtg MIL dia konon nk jaga, ikan talang goreng letak lada potong, nasi ayam tomato dan plg best..mandi sekali je. makan pun lewat,kol 2pm br dpt mkn. Kena depression juga.
Quote ckenj 2-10-2018 03:30 PM
ok je pantang nak minum air ok, jangan sekali mnum terus 1 liter mcm org dahaga sgt. mnum kerap je.  pakai je air cond suhu yg 27.hahhaha. panas kut. asal makan nasi ade je air susu utk baby. depend kat org la. adoiyaa relax2 sudah.

tp time aku pregnant, nak makan daun pegaga pun tak leh.sebab mak aku ckp nanti takut uri melekat2...sedihh. jadi followkan aja selagi mak pak aku hidup.hehhe
Quote kucingitam 2-10-2018 04:10 PM
CardiGans85 replied at 2-10-2018 03:24 PM
Pengalaman jaga kakak saya, masa anak first: saya beri dia minum kopi or milo sebab dia nk minum cic ...

kenapa makan lewat?

Quote amon_79 2-10-2018 04:49 PM
bukan xbole minum air byk... bole tp sikit2 jgn sekole terus ko minum sekali...
Quote Peaches113 2-10-2018 05:23 PM
Badan masing2, try & error la yg mana sesuai dgn tubuh.
Quote CardiGans85 2-10-2018 05:53 PM
kucingitam replied at 2-10-2018 04:10 PM
kenapa makan lewat?

Lambat disediakan. Tu yang sampai demam dan masak la sendiri pagi2 sebab lapar. Bila masak, kena marah tapi MIL dia tak readykan makanan/breakfast.
Quote RatuDunia94 3-10-2018 01:46 AM
Pantang paling pantang is jgn ngeseks dah la..
Quote faraway1 3-10-2018 03:15 AM
apa my husband masak, itu makan lepas bersalin..
lepas 9 hari dia kata, lets go walking... histeria my mom
tengok hari ke 9 dah jalan keliling kawasan rumah..

syukur sihat walafiat cuma berat aje tak turun,
tapi part ini memang salah sendiri... sekarang dah turun
sikit sejak stop bf
Quote syadail 3-10-2018 08:46 AM
selalunya kita conflict dgn mak atau MIL yg jaga kita.

Rasa nk berbalah je dgn depa bila depa buat rules mcm2.

Tp kena ikut sb tknk nnti one day klu kita mengeluh sakit pinggang ke, badan naik ke depa bagi sedas kt kita...tulahh dulu taknk jaga pantang...pfthhh kemon lh
Quote NurAlia14 3-10-2018 09:42 AM
Nana_Man replied at 2-10-2018 02:13 PM
Betul tu.. pantang yg paling ngarut tak leh minum air bnyk.. mak2 yg ikut last2 complained constipat ...

Ko blh beza susu ko bnyk ke sikit kalo minum bnyk dgn minum sikit..dh suruh bg susu bdn mane nk dtg susu kalo xminum bnyk..dh la tekak rase kering kte blh rase kot kalo bdn perlukan air..ade ke ptt xbg minum risau bwh berair khen
Quote Nana_Man 3-10-2018 10:05 AM
NurAlia14 replied at 3-10-2018 09:42 AM
Ko blh beza susu ko bnyk ke sikit kalo minum bnyk dgn minum sikit..dh suruh bg susu bdn mane nk dt ...

Time tu susu badan aku memang bnyk, jd baby ok, aku yg constipate. baby2 yg seterusnye aku minum jer brape bnyk yg perlu. Tu pun aku dgr jgk tk leh mkn ayam lah, mkn sayur(tk ingat maner satu) etc.. aku bedal jer. Pasal impt badan aku kene ade zat2.. mcm ner nk baik betul kalau tk jaga makan kan? Lg satu pasal pakai bengkung. Seboleh2 nk suruh aku pakai cepat2. Tapi makcik urut aku bagus. Dia ckp selagi luka kat bwh tu tak baik betul, dia tknk pakaikn bengkung. Bwh dah tak sakit lg, baru leh pakai bengkung. Ketat2 pun ok.
Quote Nana_Man 3-10-2018 10:06 AM
syadail replied at 3-10-2018 08:46 AM
selalunya kita conflict dgn mak atau MIL yg jaga kita.

Rasa nk berbalah je dgn depa bila depa bua ...

Ade benda ko ikut, ade tak yah ikut. Janji tak mudarat.
Quote Nana_Man 3-10-2018 10:09 AM
faraway1 replied at 3-10-2018 03:15 AM
apa my husband masak, itu makan lepas bersalin..
lepas 9 hari dia kata, lets go walking... histeria ...

Aku ari ke 4 dah kuar kat shopping mall.. dah tu duduk kat mcd minum air sejuk.. Tu pun bnyk mata memandang.. balik ruma start balik "pantang" versi sendiri..

Lihat semua komen(35)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-1-2022 07:09 PM GMT+8 , Processed in 0.076520 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top