Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Gara-Gara Kondom, Habis Bergaduh Netizen Dengan Ustaz

Oleh: Aimi|1-10-2018 02:06 PM |Dilihat:2006| Komen: 34
Kadangkala bila kita menulis status di media sosial, apa yang dimaksudkan bercanggah dengan fahaman netizen. Maka bila tular, ramai yang menghentam empunya status.

Lebih-lebih lagi bila berkaitan isu agama. Kebanyakan ustaz kini ramai yang berdakwah di media sosial, dan ada netizen yang menyambut baik perkara tersebut ada juga yang kerap membindas kata mereka.

Di Twitter, status Fauzi Asmuni mendapat kecaman kerana pendapatnya tentang pesanan khidmat masyarkat berkenaan dengan kondom daripada Pejabat Kesihatan Daerah Kota Setar.

Kata Ustaz tersebut pesanan khidmat masyarakat tersebut seolah-olah menggalakkan maksiat dan tidak bersetuju pesanan tersebut disebar.


Rasa terkilan dengan kenyataan ustaz tersebut, ramai yang 'menyerang' ustaz berkenaan. 

Pelindungan memakai kondom bukan hanya menggalakkan maksiat. Banyak sudut positif lain dapat diambil kira. Contohnya, untuk perancangan keluarga dan mencengah dari penularan HIV AIDS.


Kita ni hidup di negara berbilang kaum, pastinya pesanan tersebut bukan hanya kepada orang Islam. Mungkin juga ustaz itu bimbang jika kondom tersebut disalah guna untuk membuat maksiat. Apa pendapat anda? -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 34
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote SLAManya 10-10-2018 03:21 PM
ustad fake ni ada tweet lagi
katanya anak berderet baru lah lambang kelelakian dan kewanitaan
kalau anak 1 apa nak bangga nya?

banggang gile statement dia
tak fikir ke orang yang tak subur atau ada penyakit
menulis ikut nafsu serakah

Lain-lain Komen

Quote chazey 1-10-2018 02:20 PM
Setat bodoh.

Quote chazey 1-10-2018 02:22 PM
This the reason why you don't have to ask for setat's opinion for everything. Plis la. Bebudak Pendidikan Islam U akak dolu akak tahu sangat perangai gimana.
Quote buapakperut 1-10-2018 02:27 PM
ramai je suami isteri yang perlukan nasihat guna kondom. terutama yang tak reti merancang dan yang ada penyakit kelamin. kalau tak guna kondom tu yang anak berderet tapi keluarga tak berkualiti.memanglah orang berzina pakai kondom Allah tetap murka,tapi janganlah sampai beranak pinak jadi tambah lagi dosa. bukan untuk galakkan penzina.kondom ke tak kondom zina tetap berleluasa
Quote Gingerly 1-10-2018 02:34 PM
Lobai dn bodoh bpisah tiada
Quote CiliPadiSedap 1-10-2018 02:52 PM
soalan ni umpama tanya makanan dan minuman mana lebih penting??? dua2 penting elak zina penting safety penting...
Quote mongoose_kidz 1-10-2018 02:57 PM
payah klau acah2 alim ni..
fikir kesitu je....ingat org islam je ke guna condom....pastu agama lain x wujud kat malaysia ni..n kempen tu mmg fokus kpd penyebaran penyakit berjangkit.
ni mst jenis suami yg x amal protection bila isteri pregnnt syukur rezeki..
padahal yg bertungkus lumus mnjaga semua isteri..n bila isteri x comei mcm dulu pun complaint
sori aku xleh nak bersangka baik da dgn org mcm ni
Quote umbut 1-10-2018 03:00 PM
Ni lagi setat jadian.. pu jadian..
Quote serawadurian 1-10-2018 03:10 PM
Mcm mcm hal.
Quote M.Rose 1-10-2018 03:37 PM
Bila setat membgangkn diri
Quote mieymiey 1-10-2018 04:00 PM
Sebut jer condom, terus dikaitkan dengan seks luar nikah.
Quote leylapple 1-10-2018 04:05 PM
sapo dio nih?

Quote Idgaf 1-10-2018 04:32 PM
mende ntah ustaz ni.
Quote whitePoison 1-10-2018 06:48 PM
Susah la kalau otak duduk bawah tempurung..
Quote anony-mous 1-10-2018 11:12 PM
Bodohnya ustat ni. Otak level2 sohai jah. Ko xpergi sekolah ke dlu ostat? Mohon cek sijil heol  valid ke x? Patut la puak2 ostat ni ank rmai, jenis tunggang agama, suka buat bini jd hamba
Quote b_n_c 1-10-2018 11:20 PM
Edited by b_n_c at 1-10-2018 11:27 PM

seks dgn isteri mmg halal..

tp penggunaan kondom juga merupakan salah satu cara perancangan keluarga dlm seks halal trsebut..

islam juga ada guideline utk merancang anak..

lgpn kempen itu adalah utk elakka
pnyebaran pnyakit..
dan x semestinya pnyakit itu ada pada psgn bkn suami isteri je..

kalau pasangan x kawin nk lakukan maksiat, at least boleh mengurangkan peknen 99% dan secara x langsung mengelakkan pmbuangan bayi

last but not least,
andaikata kempen ini menggalakkan org melakukan maksiat, yg kes2 buang bayi skrg ni dr kes maksiat atau kes halal?

pendekata, xde kempen ni pun maksiat tetap berleluasa...apa kata korang buat kempen kurangkan maksiat plak...dgn cara interactive dan kreatif dgn proaktif, bkn buat ckit je dh senyap, ceramah2 ni org dh bosan kot..huhu..
Quote fushimi 2-10-2018 09:06 AM
lobai bab gesek burit ngan konek berpisah teda
Quote syaiful 2-10-2018 09:49 AM
Iols sokong kempen ni...
Zina tu haram, bunuh bayi, buang bayi tu pun dosa besar.. Ni langkah untuk mencegah bigger damage
Dari segi penyebaran STD, betul nasihat Pejabat Kesihatan tu..
Untuk elak zina, kempen dari Ustaz-Ustaz & Jabatan Agama lah.. Ni keje condemn keje orang pula
Sikap Holier than thou ni menyebabkan banyak masyarakat kita macam jadi benci dengan puak Ustaz ni
Lagipun kita multiracial country kot
Quote Cyempaka 2-10-2018 10:29 AM
biasalah lobai. nak suruh orang jadi mcm derang la. anak berderet2. 7,8 orang kecik kecik kecik. dah tu kepam je semua. yela dah ramai sgt rapat2 semua manala bini sempat nak jaga. xde duit paksa anak makan nasik dgn garam smbl suruh bersyukur. kesian budak2.
Quote Sham143 2-10-2018 10:40 AM
Ustaz yg bodoh..mentaliti tahap taliban

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061373s Gzip On
To Top