Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sultan Johor Murka Surat Rasmi Guna Bahasa Cina, Ahli Majlis Diberi Amaran

25-9-2018 04:29 PM |Dilihat:5009| Komen: 179
Bila masa dalam negeri Johor surat rasmi ditulis dalam dua bahasa.

Demikian titah Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berhubung tindakan seorang Ahli Majlis MBIP menggunakan Bahasa Cina dalam surat rasmi urusan PBT bagi memaklumkan mengenai sebuah majlis dialog.

Memetik laporan Utusan Malaysia, surat rasmi Ahli Majlis Bandaraya Iskandar Puteri dalam bahasa Cina itu tular di media sosial selepas dikongsi di dalam hantaran terbaharu di Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.



Tuanku Sultan Ibrahim bertitah apa sahaja surat rasmi sama ada membabitkan kerajaan negeri mahu pun pihak berkuasa tempatan (PBT) di Johor seharusnya ditulis dalam Bahasa Melayu.

Tegas baginda, semua pihak harus menghormati penggunaan Bahasa Melayu dalam sebarang urusan surat rasmi berkaitan kerajaan negeri mahu pun PBT yang digunapakai sejak dahulu di Johor.

Saya sarankan kepada Ahli Majlis, jika tidak tahu buat kerja baik letak jawatan sahaja. Ini amaran saya, jangan pisang berbuah dua kali.CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
4
Terkejut
9
Sedih
6
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 179
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote hotmaillogin 18-10-2018 02:26 PM
Hotmail is the second most used emailing service behind Googles Gmail, with more than half a billion users worldwide. Click hotmail login account free.

Lain-lain Komen

Quote spiderman80 25-9-2018 04:43 PM
Semenjak pemerintahan PH empat bulan lalu, banyak sangat kes-kes seperti ini berlaku. Adakah sesetengah pihak dalam PH berpendapat ia tidak salah kerana berpandukan konsep majmuk? Tidak kah mereka tahu ia merupakan sesuatu yang sensitif dan boleh menimbulkan kontroversi? Di manakah silapnya?
Kah disabotaj?
Wakakakaka
Quote tokmuda 25-9-2018 04:46 PM
sial punya sepet

duk malaysia tapi sekor pun tarak jiwa patriotik sayangkan negara



Quote munchkin 25-9-2018 04:52 PM
So dah letak jawatan ke belum?????

Sultan dah murka
Quote tokmuda 25-9-2018 04:55 PM
tu pasal org2 dulu, arwah2 pejuang2 kemerdekaan kata, jgn sesekali bagi cina pegang nagara.



Quote shamsadis 25-9-2018 04:59 PM
cina ada tanah besar China, india ada tanah besar India....Melayu... ini lah tanah Melayu, sikit2 kena tolak ke hutan, esok lusa hutan kena tebang, kena tolak tengah laut lemas
Quote whitemagic 25-9-2018 05:01 PM
apa komen @dodolgemokgila laknatullah
Quote Sang_Pencinta 25-9-2018 05:13 PM
Letaklah BM dulu baru ada terjemahan walaupun target orang2  cina
Quote tokmuda 25-9-2018 05:16 PM
esuk lusa, cip lanun cover kata "ini hanyalah kesilapan kecik."



Quote dizekni 25-9-2018 05:18 PM
Dah besar kepala la tu

apa lagi

kita sesekali tak akan lupa insiden 14 hari bintang 3
Quote chazey 25-9-2018 05:20 PM
Blaja tinggi2 pastu buat benda bodoh serupa lombu.
Quote pokaibanktokyo 25-9-2018 05:30 PM
Haha. Mau guna bahasa cap ayam dalam urusan kerajaan. Bodoh piang sepet sekor sekor. Padan la jadi amah sana sini
Quote R2D2 25-9-2018 05:31 PM
Quote ngek 25-9-2018 05:32 PM
sepatutnya sekarang 100% kena bahasa Malaysia, Bahasa kebangsaan. no english, No Chinese , No Indian walaupun konon translation. apahal pulak nak translate bagai. ni kan Malaysia. wajib la tahu bahasa kebangsaan. benda basic kot
Quote pokaibanktokyo 25-9-2018 05:34 PM
shamsadis replied at 25-9-2018 08:59 AM
cina ada tanah besar China, india ada tanah besar India....Melayu... ini lah tanah Melayu, siki ...

Bagus. Tolak cina bodoh lembik masuk hutan masuk laut
Quote xpdckelate 25-9-2018 05:34 PM
dia belajar dari menteri kewangan hong kong,linguanjeng.....macai mana tahu,reti angguk2 geleng2 je,kena khencing pun xpe,tu kalipah tu,kena patuh,prrrffhhhhh
Quote dizekni 25-9-2018 05:37 PM
Sang_Pencinta replied at 25-9-2018 05:13 PM
Letaklah BM dulu baru ada terjemahan walaupun target orang2  cina

Celah mana pulak surat rasmi perlu ada terjemahan bahasa lain

ni la hasil memilih golongan bodoh sombong
pegang jawatan dalam pihak berkuasa

patut sangat la Sultan murka
Quote sarahmirza 25-9-2018 05:40 PM
R2D2 replied at 25-9-2018 05:31 PM

Lagi clear gambar takde ke?

Apa komen datuk bandar?
Quote tumpanglalu74 25-9-2018 05:44 PM
spiderman80 replied at 25-9-2018 04:43 PM
Semenjak pemerintahan PH empat bulan lalu, banyak sangat kes-kes seperti ini berlaku. Adakah seseten ...

Queen Johor tu ambik Chinese studies kat Oxford University.

Depe laki-bini ni bukan apah pon tak tau..

Quote Changa 25-9-2018 05:44 PM
Kalau nak tulis bahasa asing, make sure tulis dalam semua bahasa macam di Singapore itu. Kalau sekerat2 baik tak payah

Lihat semua komen(179)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.112594s Gzip On
To Top