Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Lumpuh Seumur Hidup, Bekas Pelajar Maahad Tahfiz Dapat Ganti Rugi RM4.3 Juta

Oleh: Myra Rozi|24-9-2018 10:56 AM |Dilihat:3704| Komen: 48
Seorang bekas pelajar maahad tahfiz menang saman sebanyak RM4,334,507 di mahkamah sesyen Kuala Krai.

Muhammad Hamzi Mohammad Husham, 25, yang terlibat dalam kemalangan di Kuala Krai tahun lepas mengalami cedera kepala dan retak saraf tunjang sehingga menyebabkan mangsa lumpuh seumur hidup.

Hakim Nazri Ismail dengan memerintahkan tiga defendan iaitu pemandu van, Muhammad Hamzi Mohammad Husham, 25, syarikat van berkenaan, CT-One Corporation Sdn Bhd dan maahad yang berpusat di Kuala Krai itu membayar ganti rugi berkenaan terhadap mangsa, dan ibunya, Jahsuriawany Mustapha, 46.

Foto: mStar Online
mStar Online melaporkan, kos ganti rugi tersebut juga diperlukan bagi pembelian  lampin pakai buang, tiub makanan, beg kencing, katil, tilam dan jururawat persendirian.

Pada 2 Jun 2017, tujuh daripada 12 pelajar tahfiz terbunuh dengan lima daripadanya maut di tempat kejadian, manakala dua lagi meninggal dunia di Hospital Kuala Krai.

Mereka dalam perjalanan untuk menghadiri program Tafsir al-Quran di Madinah Ramadan Kota Bharu namun van dinaiki terbabas sebelum merempuh sebuah rumah di Kilometer 55, Jalan Kuala Krai - Kota Bharu di Kampung Telekong, Kuala Krai.

Peguam plaintif berkata, Van yang dinaiki mangsa tidak mempunyai insurans pelajar dan pada hari kejadian dipandu oleh pemandu yang tidak mempunyai lesen kenderaan.

Justeru, mahkamah memutuskan ketiga-tiga defendan perlu bertanggungjawab 100 peratus terhadap kecederaan yang dialami mangsa." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
2
Terkejut
5
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
5
Komen: 48
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Sham143 16-10-2018 06:40 PM
macam2 dah dengar ttg pengasas tahfiz ni..ada pedofilia la, ada gay la..ada yg ambil kesempatan nk buat untung saja..dunia akhir zaman ramai penunggang agama..

Lain-lain Komen

Quote Decaffeinated 23-9-2018 01:07 PM
peguam juga mahu menyelesaikan perkara di luar mahkamah dengan menuntut RM500,000 dengan pengasas tahfiz, namun Datuk Adnan enggan membayar menyebabkan saya mula memfailkan tuntutan pada April lalu


ini baru betul2 cash lah kan...

Quote Aerhys 23-9-2018 01:18 PM
Makin banyak kes tidak baik melibatkan sekolah tahfiz. Mungkin tuhan nak tunjuk satu per satu golongan penunggang agama. Tapi yg jadi mangsanya pelajar yg tidak bersalah. Semoga keadilan berpihak pada mereka.
Quote sarahmirza 23-9-2018 01:41 PM
Settle luar bayar rm500k... sebab ego, selfish, tak nak bayar..
Masuk court terus kena bayar juta2... cash sangat la kan...
Jangan kutip derma atas nama tahfiz dan islam pulak... penunggang agama sangat.
Quote sexyspin 23-9-2018 01:43 PM
Raya tahun depan musti ramai sedara-mara datang..
Quote riyadhK 23-9-2018 01:49 PM
Cash la. Dh boleh tutup pusat tahfiz macam zam cakap.
Quote Foxey 23-9-2018 01:54 PM
Padan muka. Dari ratus ribu jadi juta. Memang takkan dapat kembalikan adik tu ke keadaan asal sebelum kemalangan but at least boleh bantu keluarga dia dalam menanggung kos rawatan.
Quote awanearisu 23-9-2018 02:18 PM
Itu baru satu keluarga. Bagaimana dengan mangsa yang lain yang telahpun meninggal dunia? Barangkali ada keluarga lain yang turut membuat tuntutan mahkamah.

Memang amat memalukan apabila institusi pendidikan mengabaikan aspek keselamatan sehingga tidak memantau pengusaha van yang culas sampai tahap insurans kenderaan pun tiada.
Quote Yahudi_Bisex 23-9-2018 02:20 PM
Tutup jelah sekolah pondok, tahfiz semua tu...sekolah agama pon kalau boleh tutup je.
Quote borne 23-9-2018 02:24 PM
Foxey replied at 23-9-2018 01:54 PM
Padan muka. Dari ratus ribu jadi juta. Memang takkan dapat kembalikan adik tu ke keadaan asal sebelu ...

Rezki ke nih?  Whaaat??
Quote batmana 23-9-2018 02:47 PM
penguatkuasa agama lesu, psl tak banteras pusat2 cmni.
penguatkuasa lain cam bomba (klu kes kebakaran tahfiz psl xde cf ) pn sama
Quote pooh~key 23-9-2018 02:52 PM
Akak senyum sinis jah tengok ummah pakat kena cash akibat dok lahap agama arab laknatullah ni dekkkk.... sumpah akak puas.
Quote nooriesz 23-9-2018 02:55 PM
klu meninggal senang citer even org ckp ko xrse ape yg family mangsa rse..

tp klu hidup lepas tu terlantar cmni sian weihh kt mangsa dgn org tua mangsa.. bertabah la wahai ibu dan ayh.. mampu doa yg bebaik je utk mangsa n family ni..
Quote Decaffeinated 23-9-2018 02:57 PM
awanearisu replied at 23-9-2018 02:18 PM
Itu baru satu keluarga. Bagaimana dengan mangsa yang lain yang telahpun meninggal dunia? Barangkali  ...

alamat tinggal spender lah datuk ni...

tapi aku rasa dia tak kan bayar la... baik dia pindah harta kat anak bini dan declare bankrap atau masuk jel makan free...


Quote awanearisu 23-9-2018 03:53 PM
Decaffeinated replied at 23-9-2018 02:57 PM
alamat tinggal spender lah datuk ni...

tapi aku rasa dia tak kan bayar la... baik dia pindah ha ...

kita syak begitu juga. Isytihar muflis dah menjadi satu budaya untuk lari dari hutang.

Quote moonbug 23-9-2018 03:59 PM
Boleh ke tahfiz tu nak bayar 4.3 juta tu? Jgn declare bankrupt dah la ye. Kesian family mangsa
Quote MissVixen 23-9-2018 04:10 PM
Kejar akhirat je. Ilmu dunia tinggal. Patut seimbang. Ilmu keselamatan pon xde. Babik sangat la. Kalau bomba tak bagi cf dan orang lain bising, dipanggil liberal pulak.
Quote EJALTI 23-9-2018 05:05 PM
Semoga mangsa & keluarga mangsa mendapat keadilan...
Quote tumpanglalu74 23-9-2018 05:13 PM
pooh~key replied at 23-9-2018 02:52 PM
Akak senyum sinis jah tengok ummah pakat kena cash akibat dok lahap agama arab laknatullah ni dekkkk ...

Satu hari kau pulak lumpoh mohon engkau ingat la kepuasan yang engkau ungkapkan hari ini..
Quote sinalegna 23-9-2018 05:42 PM
Hutang wajib dibayar yer Datuk

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.098572s Gzip On
To Top