Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tular Datuk Lee Chong Wei Alami Kanser Hidung Tahap Ketiga

22-9-2018 12:41 PM |Dilihat:2815| Komen: 26

Kredit foto : http://aiskacang.pw

Memetik laporan Utusan Malaysia, jaguh No. 1 negara, Datuk Lee Chong Wei dikatakan menghidap kanser hidung tahap tiga.

Berita yang mengejutkan peminat badminton tanah air termasuk seluruh dunia itu dilaporkan tular di media sosial sejak semalam.


Loading FB Post...

Hishamuddin Abd Majid yang bertanggungjawab memuat naik berita itu di laman Facebook peribadinya itu menyeru semua peminat mendoakan Datuk Lee Chong Wei agar segera sembuh. 

Netizen tersebut turut memaklumkan ikon sukan negara itu dikatakan mendapatkan rawatan di Taiwan kerana masalah pernafasan, sebelum doktor kemudian mengesahkan dia menghidap penyakit tersebut.

Mesej yang tersebar luas di media sosial itu segera memperoleh perkongsian lebih 1000 kali. 

Rata-rata netizen menyampaikan rasa keprihatinan dan memberi kata=kata semangat kepada Datuk Lee Chong Wei. 

Usaha pihak media menghubungi Chong Wei bagi mendapatkan kepastian mengenai perkara itu bagaimanapun gagal, manakala Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak mengeluarkan sebarang kenyataan.

Semalam, Setiausaha Kehormat BAM, Datuk Ng Chin Chai memberitahu, Chong Wei akan pulang ke tanah air dalam tempoh dua minggu lagi selepas menjalani rawatan di luar negara kerana mengalami masalah pernafasan.

Chin Chai, yang tidak mendedahkan lokasi di mana Chong Wei berada bagaimanapun hanya berkata, proses rawatan pemain berusia 36 tahun itu berjalan baik selepas berkesempatan melawatnya baru-baru ini.= CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
7
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 26
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote haryatie 25-9-2018 08:33 AM
kesiannyaa
semoga diberi kesembuhan
kdg2 x faham dgn kanser ni..boleh tiba2 jerk kan
mcm ni la yg terjd kat keluarga aku
xde isyarat, xde apa.....tup2 da kanser
habis lama bertahan 2 tahun, paling singkat 6 bulan..

Lain-lain Komen

Quote robinmosby 22-9-2018 05:18 PM
Wah biar betul kesiannya
Quote budakshinchan 22-9-2018 05:21 PM
cancer ni camne awal kejadian dia?  awal awal stage x de rasa sakit tu pasal x pasan ke apa..  tau tau dah stage 3 stage 4.. seram juga eh kalo camtu..
Quote CardiGans85 22-9-2018 05:33 PM
GWS DLCW!

Quote noraidil_06 22-9-2018 05:47 PM
Gws dlcw....
Quote lasagnaklcc 22-9-2018 05:47 PM
Tula, tiba2 rasa sedih plak. Mujur dia byk duit, blh ikhtiar utk sembuh. Stay strong LCW!
Quote IbuSinga 22-9-2018 05:53 PM
Get well soon. Kesian plak kt dato LCw
Quote sonatalady 22-9-2018 05:59 PM
Semoga cepat sembuh DLCW
Quote haiku 22-9-2018 06:08 PM
Speedy recovery Legend
BAM press release just bagitahu baru early stage
Quote arman98 22-9-2018 06:21 PM
haiku replied at 22-9-2018 06:08 PM
Speedy recovery Legend
BAM press release just bagitahu baru early stage

kalau betul stage 3, x berapa early tu...
Quote kyrana 22-9-2018 06:45 PM
Ada kawan kena kanser hidung x igt stage brp.Dia doctor dan ambik rawatan kemo.Sekejap je lps tu meninggal. Moga chong wei kuat.
Quote salmon-suki 22-9-2018 06:47 PM
So shocked to hear this news...gws lcw!!
Quote zie_indah 22-9-2018 07:04 PM
Gws dlcw...doa yg baik2 saja
Quote sweetsour25 22-9-2018 07:30 PM
Erm i bru je khilangan ayah dsebabkan kanser..
early diagnosed kanser hidung..after series of chemo n radio, arwah memang kuat.. even pegi checkup after that, takde lg kanser kt situ..

a year after that, sel tu merebak kt hati.. n makin teruk..

ada rasa sedikit kesal dalam hati i.. sebab mse checkup lpas treatment, i ada tanya doc.. memang cek area hidung je ke.. not whole body? utk ensure takde merebak kt tempat lain..? doc ckp mmg cek kat situ je..

tak pasti mmg gitu caranya ..tp mmg pegi hosp kerajaan la.. tak salahkn sape2..cuma rasa sedih sebab tak sangka..

bet dlcw banyak duit..hope go for the best.. moga sembuh n kuat hadapi kesan sampingan kimo..

Quote lumie 22-9-2018 08:39 PM
Kanser hidung tu cmne?
Quote Bilissey 22-9-2018 09:17 PM
Semoga cepat sembuh
Quote addamnor 22-9-2018 09:19 PM
sweetsour25 replied at 22-9-2018 07:30 PM
Erm i bru je khilangan ayah dsebabkan kanser..
early diagnosed kanser hidung..after series of chem ...

mustahil tak buat ct scan thorax, abdomen & pelvis at least, aleh2 kata tak ada apa apa? bodohnya ENT doctor menyaring cancer

ataupun sister yang tidak memahami over all treatment ayah sister lepas itu sister igt doctor tu just buat local examination jah?

i speku yang no 2 tu.. ikut pengalaman la
Quote sweetsour25 22-9-2018 09:56 PM
addamnor replied at 22-9-2018 09:19 PM
mustahil tak buat ct scan thorax, abdomen & pelvis at least, aleh2 kata tak ada apa apa? bodohnya  ...

lepas treatment tu mmg sy ikut pegi ent..
checkup post treatment sy ikut sekali.. masuk dlm tgk doc cek apa.. doc cuma masukkan tiub n bole tgk kt skrin keadaan dlm hidung tu..

kalo sy tak pegi, family members yg lain update doc buat prosedur yg sama..

sy mmg penah tanya directly pd doc.. memang takde scan overall ke? doc cuma cakap, kalo takde kat hidung.. besar kemungkinan mmg takde kat tempat lain..

sy mmg tanyakan kwn lain yang tkena kanser..tp bkn hidung.. dorg ckp mmg ada scan lain.. tp bila da doc ckp gitu, sy diamkan je..

bila arwah tiba2 jatuh sakit ( simptom lain.. bengkak kaki, demam etc).. bru schedulekn  ct scan n lain2.. then baru tau mse tu da merebak kat hati..

Quote ^CUN_GILA~. 22-9-2018 10:00 PM
Takziah.  GWS..
Quote addamnor 22-9-2018 10:05 PM
sweetsour25 replied at 22-9-2018 09:56 PM
lepas treatment tu mmg sy ikut pegi ent..
checkup post treatment sy ikut sekali.. masuk dlm tgk d ...

kalau ikut cerita sister, so mmg bodoh lah doctor ENT tanah air tersebut sbb confidently treat cancer based on local examination jah.. main scope2 then kata oh kanser clear. choinya

cancer punya survival rate differ from type to type and local examination sahaja is inadequate to tell the family members tiada sel kanser merebak ke tempat lain. perlu ada sekurang kurangnya ct scan thorax, abdomen and pelvis secara berkala di samping pemeriksaan fizikal yang menyeluruh.. itu pun lesion yang kecil dari 5mm ct scan ala ala sendu tak dapat detect, perlu proceed pada PET scan atau bone scan (khas utk bone lesion) utk lebih precise

Lihat semua komen(26)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088743s Gzip On
To Top