CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Main Kutu Boleh Didenda RM500,000 Atau Penjara 10 Tahun

18-9-2018 10:25 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 8351| Komen: 69

Description: Polis, melalui Facebook Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police memaklumkan bahawa main kutu adalah salah di sisi undang-undang.
Polis, melalui Facebook Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police memaklumkan bahawa main kutu adalah salah di sisi undang-undang.


Gambar Hiasan

"Salah di sisi undang-undang menjalankan perniagaan menganjurkan kumpulan wang kutu," tulisnya.

Mengikut Seksyen 3 Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971, mana-mana individu boleh didenda tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.


Loading FB Post...


"Jika ibu kutu lari, anda boleh buat laporan Polis di balai berhampiran dan kebiasaannya kes ini akan dipindahkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk disiasat," katanya. - CARI
25

Bagus
40

Marah
33

Terkejut
25

Sedih
43

Lawak
48

Bosan

Friends Rank (214 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote shernazz 17-9-2018 03:51 PM
Iols br habis main kutu...
Laki iols ckp.tmpt koje dia main kutu dpt rm10k
Alahai..iols.ckp..takut separuh jalan je...memula.mmg.nampak.cantik..kang berhuhu lah kita
Quote JohnnySins 17-9-2018 03:56 PM
ingatkan salah di bawah penggubahan wang haram..ingat bunga ja boleh gubah na ceq...new info...thanks..wakakakkakakakakak
Quote Diamje 17-9-2018 03:58 PM
iolss main kutu merasa la beli gelang. pasang cabinet dapur.
Quote gusikuberdarah 17-9-2018 04:05 PM
Seumur hidup tak pernah main kutu.
Quote meisapoya 17-9-2018 04:07 PM
Common sgt main kutu ni... Kalau menjadi, ok. Kalau x, naya sgt org yg x dapat tu..
Quote merrissa 17-9-2018 04:10 PM
pulak dah....habisla semua di penang tuh kene saman???







Quote hanalisa 17-9-2018 04:19 PM
Edited by hanalisa at 17-9-2018 04:21 PM

aku pernah main kutu dengan member2 ofis, takat satu round jer lepas tu stopped. So far tak pernah lak join orang luar punye kutu. Tapi rasanya aku prefer menabung sendiri dari main kutu.
Quote Acik2kepam 17-9-2018 04:22 PM
Ade sorang ni pemes gak kat fb dia personal shopper dan rajin gak jual mcm2
Dan dia mak kutu yg byk bukak kutu ni weh berani gak dia yea?
Kawan2 akak ramai gak jd mak kutu jual cincin, tilam kekabu, buaian bagai.
Tapi tak rajin nak join sbb lebih suka beli cash kt kedai jaa
Quote missinpiece 17-9-2018 04:28 PM
Kadang rajin join kadang malas. Taun ni ada 3 kutu. Main sesama kawan2 setakat ni ok je. Sbb nak harapkan iols menabung sendiri sekali nak raya habis korek. Asb pon x boleh diharap tambah2 lagi baki da boleh check online
Quote b_n_c 17-9-2018 11:58 PM
serius la...
xkan main sekali dpt rm700 pun kena jgk..
sedih la hidup smua serba x kena..
Quote SWORKS27 18-9-2018 08:24 AM
main kutu jenis nipu orang ni yang patut kena...setakat main sama2 kawan yang trust ok..aku pun penah main sekali je..dapat la 1200k...jadila...
Quote zorrro_03 18-9-2018 10:05 AM
kenapa nama nya KUTU?  ada word apa di sebalik ni ye.
Quote tyrande_81 18-9-2018 10:47 AM
Saya le penjenayah itu {:laugh
Quote asudau 18-9-2018 11:10 AM
main kutu ngan kekawan pejabat okey kot..
main kutu online yang bahaya tu..
Quote supernaturalee 18-9-2018 11:15 AM
zorrro_03 replied at 18-9-2018 10:05 AM
kenapa nama nya KUTU?  ada word apa di sebalik ni ye.

kann

klu ketua dipanggil ibu kutu
yg ahli?anak kutu lh kot ye





Quote sofiazara 18-9-2018 11:17 AM
ada akta larangan kumpulan wang kutu 1971

chuols jgn buat2 taktau plak ye
ingatttt...... ignorantia juris non excusat
Quote sofiazara 18-9-2018 11:20 AM
zorrro_03 replied at 18-9-2018 10:05 AM
kenapa nama nya KUTU?  ada word apa di sebalik ni ye.

nama asalnya kootu, cheetu, chit fund

bahasa tamil uols
Quote intan_smsb 18-9-2018 11:21 AM
iols main kutu gn bff je
3 org
Quote zorrro_03 18-9-2018 12:48 PM
supernaturalee replied at 18-9-2018 11:15 AM
kann

klu ketua dipanggil ibu kutu

hahaha.  aku dulu anggap yg suka baut kutu ni set2 cetti.  so mungkin nama pemula tu kutty.  lepas tu ditukar jadi kutu.  maafkan aku. ini tiada perli siapa2..  

Lihat semua komen(69)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 04:25 PM GMT+8 , Processed in 0.207059 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top