Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Cacing Pita Masih Hidup Berukuran 10 Sentimeter Dikeluarkan Dari Otak Lelaki Ini

28-2-2019 10:50 AM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 8

Sekumpulan doktor di China mengeluarkan seekor cacing pita yang masih hidup berukuran 10 sentimeter dari otak seorang pesakit yang beberapa kali mengalami sawan teruk, lapor South China Morning Post.


Kredit Foto: Healthy Food Center

Sebelum pembedahan itu, pesakit bernama Liu, 26, mendapatkan rawatan di kampung halamannya di daerah Jian, tetapi doktor di sana tidak dapat mengenal pasti punca penyakitnya.


Kredit Foto: South China Morning Post

Liu kemudiannya dirujuk ke Hospital Besar Nanchang sebelum doktor pakar menemui cacing pita tersebut selepas beberapa ujian darah dan imbasan x-ray dilakukan. 

Dr Wang Chaunliang yang mengetuai rawatan Liu melaporkan penemuan cacing pita tersebut yang dikatakan masih aktif, berwarna putih dan boleh berenang ketika dikeluarkan.


Kredit Foto: South China Morning Post

Para doktor percaya, cacing pita itu masuk ke dalam tubuh badan Liu melalui makanan tercemar atau daging yang tidak dimasak sempurna. 

Liu sendiri mengakui beliau suka memakan makanan dan daging panggang hampir setiap hari.


Kredit Foto: Dapur Mamasya

Menurut doktor pakar, cacing atau telurnya akan bergerak melalui darah dan tinggal di dalam organ badan seperti paru-paru atau otak manusia dan boleh mengakibatkan kerosakan teruk, seterusnya membawa kepada kematian jika tidak dirawat. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
5
Terkejut
7
Sedih
5
Lawak
4
Bosan
6
Komen: 8
Komen

Previous : Memang Tak Sangkalah Tip Kuruskan Badan Ni, Nombor 5 Tu Paling Pelik!

Next       : Tiada Koyakan, Tiada Jahitan! - Ini Tip Elak Koyakan Perineum Sewaktu Bersalin

Komen Terbaru

Quote Sang_Pencinta 28-2-2019 07:41 PM
Rare tu macam masih berdarah darah lagi

Macam kanibal pulak

Lain-lain Komen

Quote 234126 28-2-2019 11:06 AM
the reason why i avoid rare or medium rare meat even ayam kalau still merah kat dalam memang  terus tak makan the whole thing.  Sushi2 pun tak makan. Takut jadi gini cacing masuk. Paranoid. Hahaha
Quote Sang_Pencinta 28-2-2019 11:08 AM
Makan daging / steak saya selalu order well done

Hairan ada yg order separuh masak
Quote EvieWanKenobi 28-2-2019 11:21 AM
ngerinya.. faktor kebersihan memang penting..
Quote kucingitam 28-2-2019 11:36 AM
Sang_Pencinta replied at 28-2-2019 11:08 AM
Makan daging / steak saya selalu order well done

Hairan ada yg order separuh masak

well done keras sangat..medium well sedap sket..



Quote Artemesiaa 28-2-2019 11:50 AM
Euwww sebab tu penting makan makanan yang dimasak sepenuhnya
Quote Sang_Pencinta 28-2-2019 11:51 AM



Quote saviour_09 28-2-2019 12:58 PM
well done @ medium well

thats how i suggest to customer yg datang steak house masa kerja sana dulu

other than that, tanggung sendiri kalo sakit what so ever

tapi dalam kes ni
mat ni makan almost everyday kan daging?

no wonder chances utk cacing tu melepak dalam otak dia tinggi
Quote Sang_Pencinta 28-2-2019 07:41 PM
Rare tu macam masih berdarah darah lagi

Macam kanibal pulak

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073499s Gzip On
To Top