Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Gara-gara Masalah Kencing Merata, Perancis Sediakan 'Peti Surat'?

14-9-2018 03:11 PM |Dilihat:2668| Komen: 46
Bagi membenteras perbuatan orang ramai khususnya kaum lelaki yang suka membuang air kecil di merata-rata tempat awam, pihak berkuasa di Paris tampil dengan jalan penyelesaian yang kreatif.

Memetik laporan mStar, sejenis alat yang kelihatan seperti peti surat berwarna merah diwujudkan sebagai 'jalan penyelesaian yang mengejutkan' bagi kawasan yang sering menjadi tempat kaum lelaki membuang air kecil.

Kredit foto: www.mstar.com.my

Tempat membuang air kecil yang dikenali sebagai Uritrottoir itu bukan sahaja mesra alam malah dapat mengurangkan gejala kotor di sesetengah kawasan di kota itu.

"Ia sangat menarik kerana bersifat urban, senang dipasang dan digunakan," ujar mereka menerusi satu kenyataan.

Sejak diperkenalkan Mac lalu, bilangan tempat membuang air kecil mirip peti surat itu akan ditambahkan secara berperingkat.

Oleh kerana ianya dipasang di tempat terbuka, satu bahan khas digunakan bagi menghilangkan bau hancing di sekitar lokasi peti itu ditempatkan.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 46
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote misc 19-9-2018 09:15 AM
insulin replied at 18-9-2018 01:25 PM
Baik pergi ke Korea/Jepun, kan sis? So far, tak pernah dengar yang rakyat dari 2 negara ni buang a ...

Jepun mcm best je kan

Lain-lain Komen

Quote Aerhys 14-9-2018 03:13 PM
Eee tak malunya kencing di public
Quote jazaa100 14-9-2018 03:15 PM
Laa....kat Paris pun ada masalah mcm cina prc....
Quote zulka 14-9-2018 03:17 PM
air ader ke takde tu, kang jenuh istinjak
Quote spiderman80 14-9-2018 03:31 PM
jazaa100 replied at 14-9-2018 03:15 PM
Laa....kat Paris pun ada masalah mcm cina prc....

Ya Jazaa, kota Paris dari dahulu terkenal dengan sikap penduduk yang suka kencing merata-rata tempat.
Pernah membaca blog seseorang yang pernah travel ke Paris, boleh dikatakan ada beberapa batang jalan utama berbau hancing.
Quote umbut 14-9-2018 03:34 PM
Paris memang hancing.. lagi2 kat eiffel tower tu.. byk warga asing.. pick pocket pun byk.. pening org perancis..
Quote Andyscenes 14-9-2018 03:34 PM
Bahan utk hilangkan bau hancing paling murah adalah arang
Quote Artemesiaa 14-9-2018 03:35 PM
Itulah kenyataannya hancing merata sebab ramai yang hanya sibuk bercerita bab Eiffel Tower je sampai lupa nak citer bab bau hancing tu.
Quote cairel_azlie 14-9-2018 03:51 PM
Paris mmg bau hancing...rakyatnya pengotor tu pasal minyak wangi asal sana kot...haha
Quote bangcak 14-9-2018 03:54 PM
lepas penuh tong tu bleh la budak2 nakal tendang bg tumbang
Quote lkick2113 14-9-2018 04:12 PM
kat malaysia ni kalau muntri kencing merata nak pakai apa pulak nak ilang bau hancing tu???
Quote jazaa100 14-9-2018 04:28 PM
spiderman80 replied at 14-9-2018 03:31 PM
Ya Jazaa, kota Paris dari dahulu terkenal dengan sikap penduduk yang suka kencing merata-rata temp ...

Ooo...iya ke...

Ingatkan kokesen urban...tak de lah buat perangai mcm tu
Quote jazaa100 14-9-2018 04:29 PM
cairel_azlie replied at 14-9-2018 03:51 PM
Paris mmg bau hancing...rakyatnya pengotor tu pasal minyak wangi asal sana kot...haha

Make sense jugak.....
Quote zeed 14-9-2018 04:41 PM
paris la bandar yang aku tak rasa nak repeat pergi..
Quote RatuDunia94 14-9-2018 05:03 PM
Kat sana xde tandas awam ke?
Quote L211 14-9-2018 05:22 PM
actually yg duk kencing merata tu mostly org PATI.. sumpah iolss dh duk sini selalu tgok set2 org ni kencing merata.. lepas tu yg jenis gelandangan.. ya allah nk termuntah rasa duk satu metro or bas.. sanggup kluar bas or metro ok
Quote ultra78 14-9-2018 05:25 PM
Kalau baca berita lain mmg diakui paris kekurangan public toilet
Quote Levespa 14-9-2018 06:16 PM
paris mmg hancing.. sistem paip diorang pun masih ketinggalan.. air buang mengalir kat tepi jalan gitu je..
Quote scorpionkiki 14-9-2018 06:36 PM
Bwh aifel tower punyalah hancing
Quote putericahaya999 14-9-2018 07:46 PM
ni yg si adi dgn saleh yakob bincang semalam kat sinar

Lihat semua komen(46)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092090s Gzip On
To Top