Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Bercuti Dengan Hanya Gunakan Facebook. Bagaimana?

14-9-2018 12:54 PM|Oleh: Faizal| Komen: 0

Siapa tidak suka pergi bercuiti kan? Tetapi sebelum memulakan percutian, anda harus merancang terlebih dahulu percutian anda. Perancangan yang teliti akan memudahkan urusan percutian anda sama ada dari segi bajet, tempat makan dan macam-macam lagi.

Foto: Google

Kini, membuat perancangan untuk bercuti bukanlah sesuatu yang sukar. Banyak sumber yang boleh dipercayai sebagai rujukan untuk membuat rancangan percutian anda. Sumber utama tak lain dan tak bukan ialah google. Selain google, facebook juga mampu membantu anda untuk membuat perancangan percutian anda.

Jadi, jom ikuti 4 tips manfaatkan facebook sebagai sumber rujukan sebelum bercuti ini untuk memudahkan anda.

1. Sebagai sumber untuk merancang percutian.

Ya, facebook diakui lebih mudah untuk mencari info dalam merancang percutian. Hal ini kerana aplikasi facebook yang mempunyai kemudahan komen ataupun 'chatting' membantu untuk kita bertanyakan sesuatu pada seseorang secara terus dan cepat.
Selain itu, facebook juga dapat memberi kita info tentang tempat yang kita hendak pergi sama ada gambar, video ataupun komen-komen dari mereka yang pernah pergi ke tempat percutian itu.

2. Mendapatkan komen-komen positif atau negatif tentang sesuatu tempat.

Sebelum memulakan percutian, sudah pasti kita memerlukan beberapa review atau komentar tentang tempat itu. Dengan facebook anda boleh melihat mana-mana status dari rakan facebook anda ataupun menanyakan sendiri tentang tempat percutian yang telah rakan anda lawati.

Selain itu, anda juga boleh memasuki mana-mana group travel di facebook. Dalam group ini sudah pasti macam-macam info anda boleh dapatkan. Anda juga boleh bertanya didalam group ini.

Foto: Google

3. Membuat booking.

Setelah mendapatkan beberapa info tentang tempat yang hendak anda tuju seperti hotel, restoran dan pengangkutan melalui pencarian facebook, anda juga boleh membuat booking melaui facebook.

Sebagai contoh, jika anda hendak mencari hotel, anda hanya perlu mencari nama hotel dan lokasi di ruangan cari dan anda akan dapat link atau halaman rasmi hotel tersebut dan anda boleh melakukan pesanan melalui laman tersebut.

Foto Carian internet

4. Kongsikan info tentang tempat yang anda pergi.

Selain mencari info, anda juga boleh berkongsi info percutian anda dalam bentuk gambar, video atau status review tentang sesuatu tempat itu melalui facebook. Semoga dengan perkongsian anda itu akan memudah orang lain yang hendak bercuti.

Jadi,facebook bukan sahaja tempat untuk bersosial secara maya sahaja. Ia juga berguna sebagai tempat untuk mencari maklumat sebelum anda bercuti. Selamat bercuti! - CARI 

Kredit info: Travel Kompas

Apa Reaksi Anda...

Bagus
38
Marah
34
Terkejut
26
Sedih
22
Lawak
32
Bosan
29
0
0
Komen: 0
Komen

Previous : Raya Dah Nak Dekat Tapi Rambut Bermasalah? Cuba 5 Petua Rawatan Tradisional Ini

Next       : 'Lari' Dari Hutan Konkrit Ke Hutan Belantara, Tiara Escapes Di Janda Baik Memang Terbaik

Komen

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top