Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

"Tahu Pakai Bulu Mata Palsu Haram Tapi Tetap Nak Pakai Sebab Nak Cantik"- Noorkhiriah

13-9-2018 04:15 PM|Oleh: Amiey | Dilihat: 4098| Komen: 48

Pelakon dan pelawak Noorkhiriah Ahmad Shapie sememangnya dikenali sebagai seorang pelakon serba boleh. Setiap watak yang dibawa olehnya pasti akan meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati setiap penonton drama lakonannya. 


Mungkin kerana penampilannya yang sentiasa ringkas menyebabkan dia dilabel sebagai muka kampung dan tidak bergaya. 

Semalam, aktres kecil tetapi berbakat besar itu telah memuat naik gambar ke akaun Instagram miliknya di mana dia mengenakan solekan sedikit berat berbanding kebiasaannya dan turut mengenakan bulu mata palsu.

Menurut Khiriah, dia sedar ada yang mengatakan memakai bulu mata palsu adalah haram di sisi agama, namun dia tetap memakainya kerana mahu kelihatan cantik.

"Ada yang mengatakan haram pakai eyelashes.. tapi akak pakai jugak. Sebab nak cantik lebih," tulis Khiriah pada ruangan kapsyen. 


Rata-rata pengikut nya di media sosial itu memuji kecantikan Khiriah sehingga ada yang tersilap dia dengan wanita berketurunan Arab. Wah! 

Foto: Instagram Noorkhiriah

Ruangan komen gambar tersebut juga menjadi medan perbincangan mengenai hukum memakai bulu mata palsu. Ada yang menafikan yang ianya haram namun ada yang menjelaskan hukum sebenar memakai aksesori tersebut

Foto: Instagram Noorkhiriah

Menurut penceramah bebas Syamsul Debat, pemakaian bulu mata palsu (pakai buang) adalah haram menurut pandangan ulama kerana menyerupai bulu mata yang asli. Namun, terdapat juga pandangan dari segi syarak yang membenarkan pemakaian bulu mata palsu ini sekiranya berniat untuk menghias diri untuk suami atau atas faktor kecacatan sehingga memaksa dia memakai bulu mata palsu. 

Bagaimanapun, sebaiknya kita jauhkan diri dari perbuatan yang syubhah atau dapatkan pandangan mereka yang lebih arif. -CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 48
Komen

Previous : 'Manusia Macam Awal Ashaari Boleh Sesat Di Bumi Islam' Disebabkan Kapsyen Ini?

Next       : Zarina Anjoulie Nak Jatuhkan Karier Wanita 'Dagu Senget' Ini Sebab Cari Pasal Dengannya?

Komen Terbaru

Quote Sharifah180175 18-9-2018 03:45 PM
diandahlia7 replied at 18-9-2018 02:22 PM
Haha mcm betul plak.mostly yg i kenal ketot2 mulut semua melaser je.sbbtu rupanya.tp perasan jgk k ...

Cemetot ni yg lebih2. Baik laki or pompan.

Lain-lain Komen

Quote munchkin 13-9-2018 04:16 PM
Meyampah pulak ngan dia ni.

Masa zaman jahil dulu takpe pulak
Quote red_velvet 13-9-2018 04:28 PM
Perlu ke kak ecah buat caption sebegitu?
Quote otai_g 13-9-2018 04:40 PM
Tetiba teringt che ta.
Quote zie_indah 13-9-2018 08:07 PM
Hahahaa kakak caption tahu haram tp nak pakai jugak sbb nk cntik..ok saja mgundangkan nk kene kecam...haaa
Quote RatuDunia94 13-9-2018 08:47 PM
Mekap tebal pon ttp muka kampung.. haha
Quote AvaAdore 13-9-2018 09:51 PM
Budonya caption
Quote chicozinn 13-9-2018 10:59 PM
Tetiba meollss terbayang zizi kirana bertudung lak part gmba last tu.
Quote clarizsa 13-9-2018 11:05 PM
Siapa yg nmpk khiriah cm arab tu
Mata ada masalah ke hahahaha

Poyola bulu mata palsu pun nk kata haram bagai

Pfftt
Quote lazim 13-9-2018 11:08 PM
Dia ni jenis yg merengsakan jgk bl follow ig. Itu nk nasihat ini nk nasihat. Tb2 gogok suppliment dr botol mcm mngisap batang. Lps tu pesan jgn pikir bukan2. Konon cool la bt gitu. Penghijrah ni perangai lagi pelik2 dr org jahil
Quote cha-cha 14-9-2018 03:02 AM
Yerrr lah... semua lah haram...
Quote eyansss 14-9-2018 03:11 AM
dia ni cam kak melah... bakat ada tapi muka kampung tak commercial... kesian deme...
Quote Redhead 14-9-2018 04:35 AM
Tak payah jd artis la kak, mmg jd artis ni smua nya haram.. Duduk rumah jela senang takde spe pun nak tgk cantik ke tak..
Quote Minami2013 14-9-2018 08:11 AM
lazim replied at 13-9-2018 03:08 PM
Dia ni jenis yg merengsakan jgk bl follow ig. Itu nk nasihat ini nk nasihat. Tb2 gogok suppliment dr ...

Ayat last u tu mmg ada kebenaran nya... padahal nye dia ni dah lama kot berhijrah.
Quote haryatie 14-9-2018 08:28 AM
biar la dia..
ramai jerk org kt luar ni pun tulis mcam2 kat IG@FB dia org
x suka kita jgn follow..sudaaaa..
kita pun xde la nak judge org mcam2..
xde siapa yg sempurna..
Quote zu_nia 14-9-2018 08:38 AM
Anak sedara iols ada sorang muka memang macam Nor Khiriah nie. Macam cite Nur ktorg duk panggil budak tue ecah marah dia. Tapi penah jumpe nor khiriah nie depan. Kulit dia cantik.
Quote beldandy 14-9-2018 09:41 AM
red_velvet replied at 13-9-2018 04:28 PM
Perlu ke kak ecah buat caption sebegitu?

kan..perlu ke?
just upload n diam je x boleh ke


Quote Yeehaw 14-9-2018 10:03 AM
Kalau dia jenis mekap tebal3, confirm asyik dpt offer watak mak datin yg baik tengah cari calon menantu. Pffftttt.
Quote Mizlyn 14-9-2018 10:08 AM
I suke she ni berlakon..tapi lps berlakon citer drama Nur ek.. nampak agak poyo sikit..
Quote MadameOnion 14-9-2018 10:10 AM
ok la sekali sekala nak bergaya..pepandai la ko nak idup kak ecah oii

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044977s Gzip On
To Top