CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Syarikat Insurans Tak Layan, Pelanggan Terpaksa Tanggung Sendiri Bil Perubatan RM76000

12-9-2018 10:48 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 15764| Komen: 144|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Seorang pelanggan syarikat insurans kesal dengan perkhidamtan yang diterima.
Seorang pelanggan syarikat insurans kesal dengan perkhidamtan yang diterima.

Pengarah Urusan Dzr Pharma Sdn. Bhd, Datuk Zulkifly Mohamad bersuara kerana tidak mahu pelanggan lain menerima nasib sepertinya.


Foto: mStar Online
"Setiap bulan, akaun bank dipotong lebih kurang RM400 ... tidak pernah gagal.

"Tapi syarikat insurans telah dua kali berlaku masalah begini (tidak menanggung kos perubatan). Tuan-tuan beringat, pilihlah syarikat insurans lain," katanya di Facebook Live sehingga ianya menjadi tular.

Foto: mStar Online

mStar Online melaporkan dia terpaksa menanggung bil perubatan sebanyak RM 76000 yang merupakan jumlah keseluruhan bagi dua kali kemasukan ke sebuah hospital swasta di Sungai Petani, Kedah pada April dan September 2018.

Menurutnya lagi insiden yang berlaku ke atasnya adalah satu penindasan terhadap pelanggan.

Foto: mStar Online
Dia juga pernah merayu kepada ejen dan pengurus syarikat insurans berkenaan namun tiada seorang pun wakil dari syarikat tersebut datang untuk melawatnya di hospital untuk memberikan penjelasan.

Syarikat insurans tersebut enggan melangsaikan bil perubatannya dengan alasan dia mempunyai sejarah penyakit batu karang sebelum mendapatkan kad perubatan takaful pada April 2014.

Foto: mStar Online
"Selepas video saya tular, beberapa wakil syarikat insurans menghubungi saya dan memberi alasan ia disebabkan oleh masalah ejen.

"Saya tanya mereka, ejen ni saya yang lantik atau kamu yang lantik? Kalau guna alasan ejen tak buat laporan, ini bukan masalah pelanggan."

Difahamkan, syarikat insurans tersebut berjanji untuk melengkapkan siasatan kes berkenaan tuntutan beliau selewat-lewatnya Jumaat ini. -CARI
37

Bagus
32

Marah
26

Terkejut
26

Sedih
17

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (158 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sharlenetexas 11-9-2018 04:18 PM
Apa nama syarikat insurans tu?
Quote kawahapi 11-9-2018 04:21 PM
Ala bagitau la insuran cap apa tu?
Quote future3006 11-9-2018 04:24 PM
Prudential BSN
Quote shernazz 11-9-2018 04:30 PM
Prudential ka?
Dedolu anak.iols sorang neh prudential
Tp so far ok.saja lah..
Quote future3006 11-9-2018 04:32 PM
Quote xpdckelate 11-9-2018 04:43 PM
kalu ada sejarah sakit,x payah amik insurans,rugi je bayar mcm bg duit free je,syarikat samada peringkat awal akan tolak terus atau mcm kes ni,terima bayaran tapi bila nak claim x dapat...kalu sihat walafiat elok la amik,tapi payment jgn lambat,satu bulan lambat pun x leh claim insurans
Quote R2D2 11-9-2018 04:59 PM
kalau ada sejarah penyakit mana2 insurans pun tak akan cover kalau penyakit tu berulang melainkan polisi ckp cover
Quote tobby 11-9-2018 05:26 PM
mungkin budak ni x pernah baca pasal pre existing illness kot .... semua syarikat insurans ada klausa ni
Quote famri7 11-9-2018 05:38 PM
Dah kaya tapi bodoh inilah iya sis...kontrak dulu ko buat bunkus kacang butir la kan. Sebab kaya konsepnya.

So far guna prudential ok jah..antara yang terbaik..yang so call yislemic tu smua renyah susah nk mintak claim.
Quote famri7 11-9-2018 05:40 PM
Orang tua dan ada terminal illnesses kalau insurer kaut  jugak memang persis flush duit dlm jamban jah sis.
Quote ninja9 11-9-2018 05:54 PM

kalau begini tak perlulah insuran2 perubatan ini. bagi duit bulan2 punyalah mahal tapi rawatan bersyarat. kalau sikit ok lah ini 400 sebulan. Labur sendiri duit tu. bila sakit boleh pakai untuk bayar rawatan seniri, tak perlu orang lain urus duit, sebab bottomlinenya bisnes, orang akan guna segala peluang yg ada, segala kelemahan kita, segala loophole, segala perkara kabur untuk elak bayar..

mesti ada masalah dengan agen tu tak terangkan betul2. bila dia kata dia dah jelaskan kpd agen tentang penyakitnya. agen itu sepatutnya dah terangkan dengan jelas sekali sejauh mana insuran akan cover, kalau tak cover kata betul2 tak cover,  jgn main pusing sampai kabur, sampai orang awam jd keliru.. aku rasa dia ambil insuran itu sebab dia ingat penyakit asalnya akan dicover.
Quote stania83 11-9-2018 05:59 PM
Kenapa serangan jantung tu tak cover.
Quote hyie 11-9-2018 06:04 PM
Sendunya...ni mesti sama ada kau x declare atau agent yg x declare sakit batu krg. FYI, sakit batu karang ni antara oenyajit yg x di cover dlm tempoh 120 hari dr tarikh polisi inforce x silap. Sbb batu tu kan amik masa nak terbentuk.

Lagi satu, kene la faham konseo pre existing illness bla2 tu. Kau sendiri malas nak fahamkan lepas tu kondem n virakan. Choii...

Meols penah lah keje kompeni insurans 5 taun dulu, mmg byk kali jumpa perangai mcm ni. Yiihhhhh...sendiri malas baca n fahamkan sebelum beli. Mostly agen mmg jujur n faham pro n cons dalam law insurance. Agitewwww...meols pun dah lupa tnc dlm bidang insurans ni. Since meols yang jadi underwriter kat kompeni ittew, si meols selalulah jumpa kes2 yang itu ini tak lengkap, lepas tu x reti nak resubmit. Ujung2 time claim gelabah hanjeng blame kompeni ins, padehal dia sendiri yang bimbo uols...#donekecam
Quote sambaldurian 11-9-2018 06:12 PM
Ak ni pun beli insurans sbb tlg org yg jual tu, sendiri pun x fhm insurans ape. Myb ak amek medical card kot instead of life insurance. Tiap2 bulan autodebit kad kredit. Xtaw la berguna ke x nnti. Padahal co.ada je bg medical card jgk.
Quote clarizsa 11-9-2018 06:15 PM
i mmg x percaya insurans2 ni
Lagipun i mmg berpenyakit kronik tggu mati
So no point bazir duit hahah
Quote stania83 11-9-2018 06:19 PM
Keje gomen senang, atau kawen ngan org gomen atau anak gomen. Sakit masuk ppum free aje.
Quote shernazz 11-9-2018 07:25 PM
clarizsa replied at 11-9-2018 06:15 PM
i mmg x percaya insurans2 ni
Lagipun i mmg berpenyakit kronik tggu mati  
So no point bazir duit ...

Uols.sakit apa.kaka?
Quote dinopower2 11-9-2018 07:29 PM
famri7 replied at 11-9-2018 05:40 PM
Orang tua dan ada terminal illnesses kalau insurer kaut  jugak memang persis flush duit dlm jamban j ...

sis baca la dulu.., tu serangan jantung tu tak cover....
dan agen insuran tu sembang kencang
Quote umbut 11-9-2018 07:29 PM
Prudential ni memang suka cerita besar, tapi nan hado.. konon kover juta.. aku dah tutup prudential aku..

Lihat semua komen(144)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 01:22 PM GMT+8 , Processed in 1.760974 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top