CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

'Isu Guru Besar Seleweng Dana RMT Tak Sepatutnya Berlaku'

7-9-2018 03:30 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4941| Komen: 21

Description: “Buat masa ini, guru besar berkenaan bertugas seperti biasa dan siasatan dalaman di pihak Jabatan Pendidikan negeri dan Pejabat Pendidikan daerah turut dilakukan."
“Buat masa ini, guru besar berkenaan bertugas seperti biasa dan siasatan dalaman di pihak Jabatan Pendidikan negeri dan Pejabat Pendidikan daerah turut dilakukan."


Jabatan Pendidikan Pahang Dr Tajuddin Mohd Yunus berkata demikian ketika mengulas mengenai salah laku seorang guru besar yang didakwa menyalahgunakan peruntukan Rancangan Makanan Tambahan (RMT).

“Apabila membabitkan soal kewangan (salah guna) kita akan buat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya siasatan secara adil dapat dijalankan," katanya kepada NSTP seperti dipetik daripada BH Online.


Gambar Hiasan

Tambahnya, perkembangan siasatan turut dimaklumkan kepada Kementerian Pendidikan.


Sebelum ini, seorang pengguna Twitter mendakwa seorang guru besar di sebuah sekolah kebangsaan di Jerantut didapati membuat tuntutan RMT secara tidak telus.

Menurut individu berkenaan, ibunya yang bekerja sebagai pengusaha kantin sekolah berkenaan diarahkan menyediakan makanan untuk 85 pelajar sedangkan kontrak ditandatangani bersetuju menyediakan makanan untuk 91 pelajar.

“Jika perkara itu benar terjadi kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak.. Sepatutnya mereka (guru besar) mengetahui perkara ini (seleweng dana RMT) adalah perkara yang salah dan boleh dikenakan tindakan.

“Guru dan kakitangan pendidikan semuanya profesional dan terlatih, sepatutnya kes seperti ini tidak timbul,” katanya. - CARI
33

Bagus
37

Marah
35

Terkejut
34

Sedih
56

Lawak
33

Bosan

Friends Rank (228 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote armin 7-9-2018 03:53 PM
Budak yg tweet tu kata dah mengadu kt JPN tp JPN buat bodo je.. sendiri lepas tangan. Entah apa2
Quote jalfa 7-9-2018 03:55 PM
Guru bsaq dgn mak budak sama sama biol..lapaq duit.
Quote manehnya 7-9-2018 03:57 PM
gamaknya guru besar tu.. makan duit pelajar yg x mampu... sedangkan gaji GB dah riban2... huhu... sampai nya hati...
Quote saviour_09 7-9-2018 04:13 PM
dah report jabatan pun buat dunno
memang ubat nya viral je la
mendapaattt la ko
bodoh sangat makan peruntukan kanak2 miskin pulak tu
Quote minguk 7-9-2018 04:29 PM
EH apa jahat sangat perangai ni?????
Quote leylapple 7-9-2018 04:35 PM
yang aku tau, budak tu dgn mak dia tak puas hati kenapa nak pulangkan duit lebihan ke sekolah...

dah dia dibayar utk 91 murid, tapi sediakan makanan utk 85 orang murid...

viral pun last2 tunjuk kebodohan sendiri...

dia pun ngaku kalau bayar ke sekolah akan diberi resit oleh pihak sekolah.

last cek mak dia sekolah tak bagi sbb mak dia taknak bagi pulang duit lebihan kat sekolah. tamak punya hal..

sedangkan dalam mesyuarat dah setuju nak kembalikan duit lebihan pada sekolah.

baca komen kat situ budak pun tak lalu nak makan makanan tu...
Quote Aerhys 7-9-2018 04:35 PM
Malaysia ni dah teruk sangat corruption nya. Bukan setakat pemimpin tertinggi sahaja mampu songlap berbillion ringgit, penguatkuasa, pegawai kerajaan dan kerani2 bawahan pun ada yg makan rasuah dan duit rakyat. Nama sahaja Islam tapi tak takut makan duit haram. Rotten to the core.
Quote chicozinn 7-9-2018 04:36 PM
bodonye guru besar ni..sah2 la duit tu nk bgi kat murid2 ko jgak..sanggup seleweng duit budak2 tu dah knpe??suka ke tgok deyoolss kne berlari ke kantin berebut mkanan RMT sbab tkut hbis?bodo xleh ajar walaupn sndri jadi cikgu
Quote Login_ID 7-9-2018 04:40 PM
ingat kes di sarawak
pegawai sprm bagitau masa ceramah
kerani sekolah songlap duit asrama sekolah rendah
sepatutnya duit peruntukan boleh cover makanan lengkap dgn lauk sayur dan buah
tapi murid2 hanya dapat nasi dan sosej. tu pun sosej potong 3, kuah banyak.

mendapatlah kerani dan guru besar sabit kesalahan
Quote maxgamer82 7-9-2018 04:44 PM
Guru makan besar namanya ni
Quote armin 7-9-2018 05:14 PM
leylapple: yang aku tau, budak tu dgn mak dia tak puas hati kenapa nak pulangkan duit lebihan ke sekolah...dah dia dibayar utk 91 murid, tapi sediakan makanan ut ...
maksudnya makcik kantin tu ke yg salah? Tp agak pelik di situ kenapa sekolah suh masak utk 85 org je kalau 92 org yg layak?
Quote leylapple 7-9-2018 05:24 PM
armin replied at 7-9-2018 05:14 PM
maksudnya makcik kantin tu ke yg salah? Tp agak pelik di situ kenapa sekolah suh masak utk 85 org je ...

sebab dah selalu sangat tak abis..jadi pihak sekolah memutuskan utk mengurangkan jumlah makanan and pool dgn murid2 lain.

budak tu jugak yag cakap yg makanan selalu tak abis...budak taknak makan..

dirujuk kepada PPD, diorang taknak revised tender baru sehingga tender tamat dalam tempoh 2 tahun. jadi ppd syorkan duit tu dipulangkan ke sekolah. bukan bank in pada guru besar, siap ada resit lagi (ini pun diakui oleh budak tu)

cuma mak budak tu last month (bulan 7) taknak pulangkan baki, jadi cek utk bulan 8 pihak sekolah tahan tak bagi kat mak budak tu..

mungkin budak tu nak malukan sekolah tp baca2 komen siap ada cikgu sekolah tu lagi yg bagi penjelasan.
Quote CardiGans85 7-9-2018 06:09 PM
Dulu aku pun dapat RMT. Bersyukur walau adakalanya makanan memang out eg bubur kacang hijau bersama sagu dan roti putih. Ada yang makan lepas itu kena diarrhea. Aku memang takkan sentuh la.

Tukar mak cik kantin, RMT habis sebab masak sedap.
Quote cruz2 7-9-2018 06:40 PM
Mmg berlaku kes mcm ni.bila pertengahan nk ke hujung tahun,biasa total murid RMT akan berkurang.pindah sekolah etc.sekolah akan minta kami sediakan ikut bilangan murid yg ada.so tak ada pembaziran.tp part claim, sekolah 'suruh' tulis bilangan asal.once payment kami dh dpt,total rm kos murid yg kami x sediakan tu kami pulangkan ke sekolah by cash.mula2 tu tanya juga guru RMT yg bertugas,jwbnya PPD tahu & dibenarkan.so kami tak byk soal.part kami mmg amik payment yg kami sediakan jer.tak ada isu.cuma kalau sekolah tipu,maknanya kami bersubahat la.btw,dh tak tender sekolah tu dah skrg.
Quote jalfa 7-9-2018 06:49 PM
Baca tweet tu dah tahu bbnu lapar like aje...
Quote chazey 8-9-2018 12:52 AM
leylapple replied at 7-9-2018 05:24 PM
sebab dah selalu sangat tak abis..jadi pihak sekolah memutuskan utk mengurangkan jumlah makanan an ...

OH RUPANYA! Akak benci perangai sebegini, macam kontraktor hanjeng dewan makan kat sekolah akak. Depa yang tamakkan duit bebudak tapi taunya tuding jari kat pihak sekolah jah.
Quote chazey 8-9-2018 12:54 AM
cruz2 replied at 7-9-2018 06:40 PM
Mmg berlaku kes mcm ni.bila pertengahan nk ke hujung tahun,biasa total murid RMT akan berkurang.pind ...

Banyak sekolah buat gini. Yang penting pihak sekolah kena amanah jah. Kat sekolah ai, memang duit peruntukan makan bebudak asrama tu digunakan untuk keperluan bebudak asrama gak seperti buat ampaian, beli cadar, ganti hapa2 yang rosak, cover kos pengangkutan jika bebudak asrama terlibat dengan lawatan ka, etc.
Quote leylapple 8-9-2018 10:36 PM
chazey replied at 8-9-2018 12:52 AM
OH RUPANYA! Akak benci perangai sebegini, macam kontraktor hanjeng dewan makan kat sekolah akak. D ...

budak tu jugak yang cakap dah dipersetujui dalam meeting yang mak dia akan pulangkan duit lebihan tu...ai saspek si anak jadi tamak haloba..takder duit nak topap kut...last2 ikut cakap anak jgn pulangkan sebab tender utk 91 budak...
kan dah tunjuk bodoh diri sendiri...konon nak tunjuk amanah dan nak duit bayaran as contracted tp sendiri pulak reveal mmg sediakan kurang dari jumlah yang dipersetujui...

siap ada resit dan minute of meeting pulak tu...
Quote chazey 8-9-2018 10:59 PM
leylapple replied at 8-9-2018 10:36 PM
budak tu jugak yang cakap dah dipersetujui dalam meeting yang mak dia akan pulangkan duit lebihan  ...

Memang bodoh keturunan dari mak turun ke anak la jika sebegitu. Intelligence kan katanya inherited from mothers so if anak ko bodoh tahu la sapa puncanya.

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 03:31 PM GMT+8 , Processed in 0.080324 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top