CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Lelaki, Please La Jangan Pakai T-Shirt Dan Selipar Ke Kenduri Kahwin, Buruk!"

7-9-2018 03:36 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 11612| Komen: 55|Original author: Oleh: Azza

Description: Bulan September dan seterusnya memang akan ramai yang mendirikan rumah tangga sekaligus ramai juga mendapat undangan perkahwinan ini. Maklumlah, musim cuti berderet dan cuti sekolah ini memungkinkan a ...


Bulan September dan seterusnya memang akan ramai yang mendirikan rumah tangga sekaligus ramai juga mendapat undangan perkahwinan ini. Maklumlah, musim cuti berderet dan cuti sekolah ini memungkinkan anda perlu menghadiri beberapa jemputan majlis dalam masa sehari.

Sebagai tetamu, tidaklah ditetapkan etika pemakaian ketika menghadiri kenduri, tetapi biarlah sopan dan tidak menjolok mata. Namun, bagi segelintir individu, tetamu terutamanya lelaki perlu memakai pakaian yang sesuai ketika menghadiri kenduri bagi menghormati majlis.

Baginya T-Shirt tidak sesuai, lebih memalukan ada yang memakai seluar pendek untuk meraikan pengantin.


Kredit foto: Twitter


Bagi Sharifah Nafisa ramai yang tidak memahami betapa pentingnya majlis tersebut kepada pengantin dan keluarganya. Setelah menghabiskan berpuluh ribu bagi menyempurnakan sebuah majlis, antara yang mengecewakan ialah tetamu yang tidak respek majlis seperti memakai selipar dan T-shirt. Ia sebenarnya langsung tidak boleh diterima. Jangan beri alasan jika kad jemputan sudah diedar berbulan-bulan sebelum berkahwin. Anda mempunyai masa untuk bersiap.

Pandangannya dipersetujui oleh netizen lain.


Kredit foto: Google

"Betul ke pakai T-shirt tu selekeh?"

Bagaimanapun bagi yang tidak bersetuju mereka juga mempunyai alasan tersendiri untuk memakai selipar dan T-shirt. Ini kerana ia mengikut keselesaan masing-masing dan tidaklah sampai memakai T-shirt lusuh untuk ke majlis tersebut. Rasanya ia bukan tahap selekeh cuma mungkin kurang sesuai.


Kredit foto: Google

Ramai yang memahami konteks yang diutarakan, tetapi tetap merasakan ia adalah hak peribadi setiap individu. Lagi menarik, jika majlis itu sendiri ditukar waktunya dari siang kepada malam. Malahan jika pengantin sendiri tidak kisah pun pemakaian tetamu, kenapa orang lain pula bersusah payah memikirkannya?

Kredit foto: Google

Bagi yang benar-benar menjaga penampilan, mereka akan memakai baju batik, kemeja atau pun baju Melayu lengkap dengan songket dan songkok. Ia sedondon dengan pasangan (jika ada) yang memakai baju kurung atau kebaya yang sangat cantik ketika menghadiri majlis. Ia bukan kerana selesa semata-mata tetapi kerana kesesuaian majlis. Apa pun, sekali lagi ia terpulang kepada diri anda sendiri. Jadi, lelaki anda pakai apa ke kenduri kahwin? - CARI 

24

Bagus
25

Marah
14

Terkejut
23

Sedih
23

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (125 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kucingitam 7-9-2018 03:43 PM
T-shirt berkolar ok lah lagi..Selipar memang lah no-no..smart2 lah sikit bang..mana tau jumpa jodoh..tak kiralah jodoh pertama ke, kedua atau ketiga..eh...
Quote AbukRokok 7-9-2018 03:47 PM
ok okkkkkkkkk
Quote matkpop 7-9-2018 03:50 PM
tak pernah pakai t shirt pergi kenduri orang.
Quote saviour_09 7-9-2018 04:08 PM
tshirt tu no problem at all la
selipar?yesss
please la respect sikit majlis
orang jemput tu kot
gah kan lagi la majlis orang dengan segak bergaya ko tu
bila lagi kan?
& kot2 la jumpa jodoh situ
takkan selipar je sis?

Quote maxgamer82 7-9-2018 04:22 PM
ikut kesesuaian...kalau kenduri kat kampung ni,jiran2 x kisah sangat nak pakai t-shirt jeans & selipar,but kalau kenduri kat luar,especially buat kat dewan,at least t shirt berkolar with sandal....
Quote manehnya 7-9-2018 04:29 PM
tee shirt ok apa, n selipar biaq la dia, tp jgan la pakai short...

makan kenduri je pun, bukan kt hotel pun nk dress code orang bagai dik
Quote zulka 7-9-2018 04:37 PM
pada aku tengok venue, kalau majlis tu kat dewan ke atau hotel memang kena pakai proper la..
tapi kalau majlis tu buat kat khemah depan rumah je tak kisahla nk pakai apa pun..   
Quote EvieWanKenobi 7-9-2018 04:39 PM
kalau hujan takkan nak berkasut pula?
Quote Foxey 7-9-2018 04:45 PM
pakai la nampak kemas sikit, jadi kalau pegi kenduri dengan girlfriend, girlfriend pun tak la malu
Quote mdhelmi 7-9-2018 04:46 PM
pakai je pape asalkan senonoh
setakat tshirt dgn selipar tu bg aku ok je kalo majlis tu majlis aku
ko dtg pon dah cukup gembira bg aku

lainla tuan majlis yg nk jaga standard
standard la sgt....
Quote BoLapciOus 7-9-2018 04:51 PM
klu majlis i xkesah pun pakai baju pape..jnji bawak hadiah...ihikihik
Quote talapia 7-9-2018 04:58 PM
blaja2 la hormat majlis orang... tak kisahla jiran sebelah ke... kat hotel ke... kat kampung ke...

sakit betul mata aku klau kt kampung2 ada yg pegi kenduri dengan jean rabak ngan t shirt gambar tengkorak. As parents kena didik anak2 lelaki.. gi majlis org.. pakai seluar elok2.. dengan t shirt berkolar sekurang2nya... nak cari shirt payah le plak.. yang pompuan... samada berbaju kurung... blouse.. dress.. okla kalau bebudak.. mak budak.. xyah nak acah2 urban pakai jeans ngan kebaya eh... hilang budaya kita nanti
Quote prettyuglybabe 7-9-2018 05:00 PM
kalau majlis khemah kat rumah tu pada i ok je kot nak tshirt jeans bagai..
lagi-lagi kalau bukan bandar..
kalau kat dewan tu, ye la kena proper sikit..
i pun pernah bertshirt and jeans gi kenduri kawin..
sebab unplanned..
ingatkan gi jalan je sekali my mom nak singgah tunjuk muka sebab fikir sedara..
but masa tu dah petang la kan..
kalau tengahari rembang, sure kitaorang kena kutuk pakai tah apa-apa
anyway, i pegi kenduri takde nak peduli tengok orang tu pakai apa orang ni pakai cam mana..
janji kenyang makan lauk sedap..
bawang sangat la nak telek orang atas bawah pastu nak komplen..
and pompuan gedik nak mampus je dok usha jantan pakai apa kat kenduri..
Quote grizz 7-9-2018 05:56 PM
aritu g wedding membe kt pahang..pakai dh cantik2 tetibe smpai sane tanah merah kot bru lepas ujan lak tu..mmg cancel la pkai heels..aku tuka pkai slipe je kot..kisah lak aku..
Quote CardiGans85 7-9-2018 06:00 PM
Tengok venue majlis. Kalau kat kg dengan panas terik lagi2 tengah bendang, mau ketibas pakai proper.
Quote sabar_sabariah 7-9-2018 06:12 PM
zulka replied at 7-9-2018 04:37 PM
pada aku tengok venue, kalau majlis tu kat dewan ke atau hotel memang kena pakai proper la..
tapi k ...

Setuju!

Tapi saya prefer kalau pompuan pakai baju kurung, kebaya, pakai kain la senang cite
instead of pakai kebaya dan jeans
Quote umbut 7-9-2018 09:48 PM
AbukRokok replied at 7-9-2018 03:47 PM
ok okkkkkkkkk

Dengar tu.. jgn pki selipar jamban
Quote retnoel 7-9-2018 10:11 PM
So far masih ikut dress code g wedding..
Quote anakmak 7-9-2018 11:39 PM
kalau cam tu
dlm wedding card tulis sekali dress code
easier for guest

Lihat semua komen(55)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 05:42 PM GMT+8 , Processed in 6.726681 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top