Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Rambut Bermasalah? Cuba 10 Petua Rawatan Tradisional Ini (Bahagian 1)

25-3-2019 12:50 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 8

Rambut yang bermasalah memang merungsingkan. Kadang-kadang syampu yang mahal juga tidak mampu menyelesaikan masalah rambut kita. Kalau anda sudah putus asa mencuba pelbagai jenama syampu dan perapi rambut tetapi masih tidak dapat hasil yang diiinginkan, apa kata anda mencuba petua rawatan tradisional dan alami pula?


Kredit Foto: Vitamin for Hair Growth

Berikut 10 petua rawatan tradisional yang dikongsikan oleh Dr. Sandeep Suttar, seorang pakar ubat-ubatan tradisional dari Mumbai.


1. Rawatan Telur Ayam

Kredit Foto: Style Craze

Untuk merawat rambut yang kusam, pecah dan pukul sebiji telur di dalam mangkuk kemudiaan lumurkan pada rambut yang sebelumnya dibasahkan. Sekiranya rambut anda kering dan mengalami keguguran, gunakan hanya putih telur sahaja. Biarkan lumuran selama kira-kira 20 minit sebelum dibersihkan dengan air sejuk. Amalkan sekali sehari untuk hasil yang efektif.

 

2. Rawatan Labu Air


Kredit Foto: Blog Terapi Ekonomi

Potong, tumbuk dan lumatkan sebiji labu air. Perah airnya. Lumurkan pada rambut yang sebelumnya dibasahkan. Biarkan selama setengah jam sebelum dibersihkan. Amalkan sekali sehari untuk hasil yang efektif.

 

3. Rawatan Madu Lebah


Kredit Foto: Elite Daily

Campurkan 1 cawan perapi rambut anda dengan 2-3 sudu madu dan kacau hingga sebati kemudiaan lumurkan pada rambut yang sebelumnya dibasahkan. Biarkan selama setengah jam sebelum dibersihkan. Campuran ini akan menghasilkan rambut yang lembut dan licin.


4. Rawatan Serbuk Penaik


Kredit Foto: Beauty Epic

Ambil 3 sudu serbuk penaik dan cairkan dengan segelas air. Gunakan campuran ini sebagai perapi selepas menggunakan syampu harian anda. Lumurkan campuran ini dan biarkan selama 5 minit sebelum dibilas. Rawatan ini sangat sesuai untuk mengembalikan kesegaran rambut jika anda telah menggunakan produk penggaya rambut yang berat seperti minyak atau spray sepanjang hari.

 

5. Rawatan Cuka


Kredit Foto: Expertscolumn.com 

Campurkan apa-apa jenis cuka makan (contohnya Apple Cider Vinegar) dengan air suam pada nisbah 1:1 dan lumurkan pada rambut yang sebelumnya dibasahkan. Biarkan selama 5 minit sebeluum dibilas.


Adakah anda pernah mencuba salah satu rawatan di atas? Nantikan 5 lagi rawatan rambut bermasalah cara traditional di Bahagian 2. -CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
10
Marah
7
Terkejut
9
Sedih
5
Lawak
7
Bosan
4
Komen: 8
Komen

Previous : Ron 95 Atau Ron 97, Mana Satu Lebih Bagus?

Next       : Buat Kejutan Muncul Di Tempat Awam, Betulkah Ini Putera Harry Dan Meghan Markle?

Komen Terbaru

Quote cmf_jeangrey 26-3-2019 05:07 AM
Pernah try no 5 sbb rambut ada kelemumur pastu byk gugur..leceh sbb berbau walau dah shampoo 2-3 kali..kering lak tu so i x buat dah

Then lepas i bersalin rambut bertukar cycle hidup..now dah balik ke asal mcm dulu..volume bertambah dan kurang kelemumur...rasanya hormon yg paling kuat pengaruh pd rambut dan kulit kita..syampu yg sesuai pun penting jugak dan jgn lupa conditioner..ni utk elakkan rambut gugur terlampau lepas basuh rambut..mmg ada beza

Lain-lain Komen

Quote Elle_mujigae 25-3-2019 01:36 PM
Lagi suka buat rawatan keratin kat salun..huhu
Quote nazzse 25-3-2019 02:18 PM
1 3 4 5 semua dah cuba..tahan bau busuk ok lagi, yg tak tahan lama sgt nak tunggu berkesan..last2 takyah buat
Quote zuuu 25-3-2019 02:35 PM
Biar betul yg no 5 tu???aq gunakan untuk hilangkan kutu pada anak kucing aq,n mmg bkesan tp bulunya can jadi kasar ckit...x berani la nk pakai kt rambut...
Quote lee_sakura 25-3-2019 03:13 PM
tq tt for info
Quote Artemesiaa 25-3-2019 05:46 PM
Elok gi saloon rambut jer buat treatment bukan semua cara tu sesuai untuk semua orang
Quote chipsmoremore 25-3-2019 07:20 PM
complicated .. gi salon je lah
Quote buapakperut 25-3-2019 08:15 PM
hanyur le letak telur
Quote cmf_jeangrey 26-3-2019 05:07 AM
Pernah try no 5 sbb rambut ada kelemumur pastu byk gugur..leceh sbb berbau walau dah shampoo 2-3 kali..kering lak tu so i x buat dah

Then lepas i bersalin rambut bertukar cycle hidup..now dah balik ke asal mcm dulu..volume bertambah dan kurang kelemumur...rasanya hormon yg paling kuat pengaruh pd rambut dan kulit kita..syampu yg sesuai pun penting jugak dan jgn lupa conditioner..ni utk elakkan rambut gugur terlampau lepas basuh rambut..mmg ada beza

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074154s Gzip On
To Top