Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Jangan Tertipu Dengan Udang Galah Viral RM1 - Nampak Segar Dengan Bahan Awet Mayat

Oleh: Azza|13-8-2018 11:31 AM |Dilihat:2413| Komen: 21



Udang galah viral

Kecoh betul ya udang galah viral yang berharga RM1 sahaja dijual di merata-rata tempat hatta di kaki lima. Wah! macam tak percaya boleh dapat dengan harga semurah itu kerana udang galah sememangnya mahal di pasaran dan jarang ada di pasar biasa.

Apa lagi, dengan harganya yang sangat mampu milik, ramailah yang membelinya untuk melepaskan kempunan makan udang 'mahal' ini. Isu timbul apabila ada yang sampai dimasukkan ke wad kerana mengalami keracunan makanan berpunca daripada udang galah viral ini.

Seorang netizen tampil menceritakan kisah yang agak meloyakan di sebalik persediaan udang galah dari Thailand di Twitter.

Kredit foto: Twitter

Rasanya isu ini sudah banyak kali dimainkan oleh media massa, iaitu larutan formalin yang digunakan untuk mengawet mayat turut digunakan pada makanan laut. Sejauh mana ia mempengaruhi hasil laut ini?


Formalin sebenarnya digunakan untuk mengawet mayat.



"Hati-hati dengan hasil laut dari Thailand"

Foto : Facebook

Menurut netizen ini lagi, formalin yang tinggi dalam badan akan menyebabkan segelintir individu mengalami alergi hingga menimbulkan ruam dan sebagainya. Info tersebut diperolehnya di dalam kursus AVA Singapura serta melalui pembelajaran di Ranong, Thailand.

Masalahnya, betul ke alergik disebabkan udang tersebut?


Gambar yang diambil di Jeti Ranong Thailand memaparkan air berwarna kelabu dan tiada darah. Ia disebabkan 1%-2% campuran formalin bersama air laut
"Cara tradisional menghilangkan formalin ialah merendam hasil laut ke dalam larutan garam. Bagaimanapun belum ada kajian mengenainya."

Ini pula pesanan nelayan yang telah berkecimpung puluhan tahun dalam industri perikanan ini.



Nampaknya Jabatan Perikanan juga prihatin dengan isu ini. 




Kredit foto: Twitter

"Habis, nak makan apa yang selamat ni?"


Mesti ramai yang terkesan dengan pendedahan ini serta dalam dilema untuk mempercayainya. Mungkin juga ada yang tahu tetapi tidak begitu peka dengan bahayannya hasil laut  dari Thailand ini. Apa pun, berhati-hati lah ketika membeli sebarang produk dari pasaran, cari maklumat terlebih dahulu sebelum bahaya masuk ke badan anda. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 21
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote vanillaninja 16-8-2018 10:11 AM
Ada ke? Tak pernah jumpa pun?

Anyway, harga pun tak masuk akal, tak kan yang membeli ni tak rasa pelik?

Lain-lain Komen

Quote kucingitam 13-8-2018 12:13 PM
dah agak mesti ada yg tak kena bila blh dapat udang galah rm1 seekor..hmm
Quote zameyla 13-8-2018 12:25 PM
dah dua kali aku beli udang galah RM1.00 ni.
Masak dgn sambal petai..
Quote pearl.silver 13-8-2018 12:45 PM
Xpenah beli..tok laki xkasi..
Murah sgt..takut udang busuk katanya
Quote fish 13-8-2018 01:00 PM
yg mahal2 tu confirm ke takde pengawet?
jual mahal salah, jual murah pun salah...
Quote MsKoreanfanatic 13-8-2018 01:33 PM
patut la berlambak jual.. kat parking rumah iols ada org jual..
Quote Foxey 13-8-2018 02:08 PM
Gambar udang galah yang first tu, pergh, macam fresh je udangnya, dengan sepit biru terang and besar2...

Macamana la orang tak beli, murah kot. Tapi tu lah, bila benda yang harganya biasa mahal, tetiba jatuh merudum ke rm1, memang perlu ada kecurigaan...
Quote awanearisu 13-8-2018 02:09 PM
Kalau yang mengidam, hati-hati ya. Cukuplah makan seekor dua buat hilangkan keinginan. Kita yang tak mengandung ini pun teringin nak mencuba.
Quote mieymiey 13-8-2018 02:12 PM
Mengundang syak wasangka betul jual udang galah RM1.00.
Quote krustykrab 13-8-2018 02:15 PM
bukan yg jual murah ni yg bela ke?

btw udang2 apa2 pun kalau korg masak tak buang taik dia kat badan dan korek buang segala benda dlm kepala dia mmg blh kena penyakit2.
Quote shailyvelera 13-8-2018 02:58 PM
aku dah beli masak lomak cili api + tempoyak...mujur x masuk spital....heeee
Quote palmolive 13-8-2018 04:12 PM
kementerian kesehatan ada keluarkan statement tak pasal ni?
Quote Artemesiaa 13-8-2018 04:17 PM
Tak pernah lagi beli dari yang jual tepi jalan macam tu.  Selalu terus beli kat pasar basah je kalau teringin nak makan.
Quote ad_hoc79 13-8-2018 04:35 PM
ada yang bagitau murah ni sbb udang kolam. stail bagi makan dedak
Quote giyomi 13-8-2018 07:42 PM
alih2 babi jugak terbabit sekali...apalah salah babi. mahal ker murah ker dari thai ker tempatan ker itz all the same ttp ada kemikal...nak yg fresh, tangkap sendiri tp tu pon belum tentu takdak kemikal hokey
Quote umbut 13-8-2018 07:55 PM
Ada je jual kat area aku.. x teringin pun nak beli..
Quote BebeQ 14-8-2018 10:11 AM
aku beli la rm5 yang dekat tepi petronas tesco ampang tu sebab dah alang2 berhenti.
alahai..sebesar jari kelingking je pun. ni ke yang jadi viralnya tu?
balik beli udang dalam tesco rm29.90/kg tu, tentu juga la.
Quote sofiazara 14-8-2018 11:27 AM
vegetarian, selamat tak?

sayur tanam sendiri.
Quote shafashuha 15-8-2018 01:33 PM
to good to be true?
Quote haryatie 15-8-2018 02:22 PM
x pernah jumpa pun udang galah harga ni..

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061753s Gzip On
To Top