Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Jangan Pandang Ipoh Sebelah Mata! Ini 5 Tarikan Terhebat, Macam-Macam Ada

10-8-2018 10:55 AM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 2605| Komen: 15

Terletak hanya kira-kira 2 hingga 3 jam pemanduan dari Kuala Lumpur, Ipoh sungguh mudah diakses. Kami yakin anda pasti sudah banyak kali ke Ipoh. 

Namun ada banyak tarikan baru atau mungkin yang belum sempat anda lawati. Jom kenali dan terokai tarikan-tarikan tersebut di Ipoh, Perak Darul Rizuan:

Han Chin Pet Soo

Foto: Facebook
Han Chin Pet Soo ialah tarikan terbaru bandar Ipoh. Ia merupakan sebuah muzium yang yang menarik di bangunan Club Hakka Miners yang telah direnovasi. 

Ia memberikan gambaran zaman gelap kelab itu yang dipenuhi kegiatan pelacuran, perjudian dan juga dadah yang berlangsung di belakang kelab elegan tersebut. Pameran muzium turut menceritakan kisah orang Hakka dan memberi penjelasan mengenai industri perlombongan timah.


Ho Yan Hor

Foto: Pohecho.com.my
Ketahui proses penciptaan yang rumit dari salah satu jenama herba Cina yang paling popular di Muzium Ho Yan Hor. Anda boleh merasa tiga teh herba percuma yang ditawarkan selepas anda menamatkan sesi lawatan di muzium ini. 

Yuran masuk yang kecil dikenakan untuk melawat muzium ini. Tenggelam dalam aroma teh yang segar lagi menyihatkan di Muzium Ho Yan Hor!  

Concubine Lane

Foto:Facebook
Concubine Lane adalah lorong kecil yang terletak di Jalan Bandar Timah di Ipoh. Concubine Lane adalah laluan sempit dan tidak rata di Old Town Ipoh dipercayai telah ditubuhkan pada tahun 1908. 

Concubine Lane menjadi kawasan perumahan ramai pegawai Cina yang kaya dan pegawai-pegawai British menyimpan gundik mereka di sana. Selain itu, kawasan ini juga terkenal dengan perjudian, candu dan pelacur. 

Selepas Malaysia mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, kesemua pegawai British pergi ke negara mereka dan meninggalkan banyak bangunan bersejarah dan struktur kolonial. Lorong Concubine kini dipelihara dan dipulihkan dan terdapat banyak kedai-kedai makanan dan kedai jualan barangan.   

Yasmin Ahmad Koh Heng

Foto:Facebook
Yasmin Ahmad adalah seorang pengarah filem dan iklan dan terkenal dengan iklan komersialnya yang bertajuk 'Tan Hong Ming In Love'. Sebagai sebuah peringatan dan kehormatan kepadanya, terdapat sebuah muzium bernama 'Yasmin At Kong Heng', yang terletak di Ipoh, Perak. 

Foto:Facebook
Ia didedikasikan kepadanya dan diasaskan oleh ibu dan kakak perempuan Yasmin. Muzium ini memaparkan fotografi, filemografi, serta ciptaan Yasmin bertujuan untuk mendidik dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk menulis skrip filem atau komersial mereka sendiri.

Pasar Loken 

Foto:Facebook
Pasar Karat Loken beroperasi hanya pada hari Ahad bermula seawal jam 6.30 pagi dan ditutup pada pukul 1.00 petang. Kawasan pasar ini kira-kira 2 kilometer panjang dan lebar. 

Sekiranya anda melawat Ipoh, jangan lepaskan peluang untuk berjalan-jalan di Pasar Loken. Pasar Loken adalah pasaran terbuka yang menjual semua jenis barang, terutama barang lama dan antik. 

Anda mesti tak sabar nak kembali melawat Ipoh kan? Jom sama-sama ke Ipoh! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
12
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
4
Komen: 15
Komen

Previous : 10 Cabaran Di Sabah Buat Para Daredevil, Anda Berani? (Bahagian 2)

Next       : 4 Peraturan Pelik Di Luar Negara Yang Anda Patut Tahu

Komen Terbaru

Quote itsmeshikin 3-10-2018 06:02 PM
pittjie replied at 10-8-2018 03:30 PM
aku suka breakfast kat new hollywood tu. chi chon fun dia sedap. char kue teow pun sedap.

sedappp kan char kue teow dieee...
aritu nak try Chee Chong Fun die..tapi abesssss dah..kecewa..
Mee Wantan die pun sedap...dgn dumpling soup pun..
ehh semua sedap..HAHHAHHA

Lain-lain Komen

Quote zulka 10-8-2018 10:56 AM
spelling error - JANGAN = JANAGAN
Quote kucingitam 10-8-2018 11:04 AM
xde apa lah concubine lane tu..tapi anak iols suka gi situ...bandar2 lama kata dia..
Quote cyberreina 10-8-2018 11:06 AM
ipoh mmg best.... ;)
Quote rynehanekoma 10-8-2018 11:20 AM
Kene pi ni..
Quote CardiGans85 10-8-2018 11:29 AM
Kat ipoh apa makanan yang best selain nasi ganja?

And, new hollywood tempat breakfast best tak?
Quote zulka 10-8-2018 12:05 PM
bosanla kat ipoh..takde apa
Quote pittjie 10-8-2018 03:30 PM
CardiGans85 replied at 10-8-2018 11:29 AM
Kat ipoh apa makanan yang best selain nasi ganja?

And, new hollywood tempat breakfast best tak?

aku suka breakfast kat new hollywood tu. chi chon fun dia sedap. char kue teow pun sedap.
Quote Ferr_Remy 12-8-2018 06:43 PM
Boring.... hahahaha
Quote dewi_rina 13-8-2018 07:37 AM
Takde ape lah ipoh

Pergi pekan parit jelah
Quote MsKoreanfanatic 14-8-2018 05:21 PM
panas la Ipoh...
Quote blinkmos 15-8-2018 09:49 AM
umah pakcik aku kat Gunung rapat best.. pagi2 sejuk je.. sebab belakang tu gunung ganang...
haihhhh

nak buat food trip ke ipoh la..
Quote noraidil_06 29-9-2018 10:30 PM
pittjie: aku suka breakfast kat new hollywood tu. chi chon fun dia sedap. char kue teow pun sedap.


Me lagi love it too. Terbaik sgt
Quote mochi1098 29-9-2018 11:35 PM
Sukaa sangat pi ipoh sebab rasa damai bila celik mata nampak bukit bukau? Eh ke gunung2?
Quote korokure 30-9-2018 11:30 PM
suka kat bangunan lama,rasa klasik ja bila kt situ.
Quote itsmeshikin 3-10-2018 06:02 PM
pittjie replied at 10-8-2018 03:30 PM
aku suka breakfast kat new hollywood tu. chi chon fun dia sedap. char kue teow pun sedap.

sedappp kan char kue teow dieee...
aritu nak try Chee Chong Fun die..tapi abesssss dah..kecewa..
Mee Wantan die pun sedap...dgn dumpling soup pun..
ehh semua sedap..HAHHAHHA

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044354s Gzip On
To Top