Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Doktor Fake Braces Semakin 'Mengganas', Kali Ini Siap Buat Live Di Instagram

Oleh: Aimi|9-8-2018 03:44 PM |Dilihat:3497| Komen: 55
Dulu pernah kecoh tentang pendakap gigi palsu (fake braces) yang menyebabkan ramai orang terpengaruh untuk membuatnya.

Dah buat, banyak pula masalah yang timbul sampai ada mangsa yang membuat laporan polis dan menfailkan tindakan undang-undang terhadap pembuat pendakap gigi palsu tersebut.

Dah sepi, kini tiba-tiba muncul pula individu yang menawarkan pemasangan pendakap gigi haram, dan yang mengejutkan siap berani buat 'live' di Instagram.


Ramai yang geram dengan individu ini kerana hanya memikirkan untuk semata-mata tanpa mempedulikan akibatnya kepada orang ramai.


Ramai yang berkongsi pengalaman mereka dan orang sekeliling akibat pemakaian pendakap gigi palsu ini.

Yang menawarkan servis bodoh, yang menjadi pelanggan pun lagi bodoh kata mereka.

Tak faham kenapa masih ramai lagi yang terpengaruh dengannya. Kalau mahu mendapatkan rawatan, tolong rujuk doktor yang sah dah diiktiraf ya. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
4
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 55
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Laylamajnun123 25-9-2018 09:03 PM
Nampak mcm sakit je. Tak payah la

Lain-lain Komen

Quote mieymiey 9-8-2018 04:15 PM
BBNU la ni yang ramai nak jadi pelanggan, sebab lagi murah banding dentist. Adoyaiiii, bongok melantun lantun.
Quote fushimi 9-8-2018 04:22 PM
bodohnya sapa yang berani ambik risiko
Quote Artemesiaa 9-8-2018 04:25 PM
Dah berapa kali disiarkan kes sebegini dalam akhbar masih ada juga tak serik2 nak guna khidmat sebegini.  Nanti bila dah timbul masaalah nak meroyan dah tak berguna
Quote MariaClara 9-8-2018 05:11 PM
yuckkk tgk pon geli....
Quote paz 9-8-2018 05:47 PM
Kot yer pun nak ikut trend cuba lah buat risk assessment dulu.

Nanti ropong gigi tu baru tahu.
Quote rogayahtop 9-8-2018 06:19 PM
akak pun rasa sama dgn analisa yg cakap pasal murah. sama la mcm rokok haram tu. org bukan kesah pun rokok cap gajah kut made in batam janji ada asap. so as long as tak meletup masa hisap rokok tu diorang x kisah pasal harga jauh murah. sama la mcm fake braces ni.

kenapa spital kerajaan tak offer braces utk adult ye? caj je dik asal diorang x pegi buat braces tepi jalan or kat indon. bersepah kat sana tu dentist tepi jalan.

skrg ni kat youtube pun ada yg buat retainer untuk straightkan gigi pakai 3d printer je. nasib akak ada lagi spare retainer zaman budak2 dulu kalau tak nak je akak order.
Quote kibodwatriuh 9-8-2018 07:42 PM
Fuyoooo selamatlah menjahanamkan gigi sendiri.
Quote aleesyasofia 9-8-2018 08:33 PM
adoi.. iolss yg gigi jarang pon idok ler nk pkai braces bgai..
Quote aleesyasofia 9-8-2018 08:33 PM
adoi.. iolss yg gigi jarang pon idok ler nk pkai braces bgai..
Quote Foxey 9-8-2018 08:51 PM
Berani betul fake doctor ni. Tahap kompiden yg amat tinggi
Quote matkpop 10-8-2018 12:06 AM
makin menjadik ya. tangkap ajela doktor fake ni.
Quote salmon-suki 10-8-2018 12:19 AM
Ikut dorg ler. Y sakit nanti,dorg jgk..berbondong2 peringatan diberi,still nk guna jgk khidmat "doktor" jadian ni,silakan lah..risiko tanggung sndiri,y cacatnye korg jgk..so,wai boder..{:teatime
Quote hyie 10-8-2018 02:54 AM
setahu meols, sebelum pasang braces tu, kita kena xray dulu gigi so that Dr boleh susun atur kedudukan gigi. Pastu 4 batang gigi yakni, kedudukan keempat dari gigi geraham atas dan bawah kene cabut untuk bagi ruang kat gigi2 lain merapat. Pastu barula boleh pasang braces bagai.

lepas pasang braces, ko tau la betapa siksanya nak makan bercakap semua. Makan pon dah macam meragut rumput
Quote b_n_c 10-8-2018 03:39 AM
aku x paham la fake braces ni apa citernya?

dia buat fake braces atau braves btl tp.prosedur x btl?

pastu apa effectnya
Quote msamyrazi 10-8-2018 08:23 AM
doktor fake braces kembali lagi. yang senang sangat percaya adanya braces murah  dah kenapa ? otak letak kat lutut gamaknya. elok2 nak gigi cantik terus jahanam giginya. i sekarang nie pun pakai braces sebab gigi bawah gap besar sangatdan agak susah bila makan  . dah sop sebelum pasang braces tu mmg rumit ye, kena x-ray , kena cabut gigi . hanya Allah je yg tahu betapa siksanya selepas braces di pasang . makanan semua i kena potong kecik2 . coklat and segala jenis jajan i tak boleh makan . termasuk carbonated drink i mmg tak minum sebab , if minum dia akam effect braces . setiap kali lepas makan , i kena kumur2 to make sure tak ada sisa makanan yg melekat dalam mulut. every 2 month kena p appointment kat klinik gigi . lepas tu kena pakai elastics band kat braces nak merapatkan gap gigi belakang. elastics band nie sebelum makan dan gosok gigi kena tanggal dan buang. tapi lepas tu kena bubuh balik.

i kena bayar 9k untuk braces . but , lucky klinik gigi yg i pergi nie boleh bayar ansuran rm500 setiap kali appointment . oral hygiene mmg kena jaga , berus gigi ada 2 jenis , 1 ) berus jenis kecik dan halus ,lebih kurang macam berus botol baby . 2) berus biasa.  dan kena floss jugak.  i tak nak buat kat klinik kerajaan sebab waiting list panjang dan weekends tutup . i pulak payah nk dapat cuti.

done , share pengalaman.
Quote Zaien 10-8-2018 08:31 AM
lepas tu an t... kena tangkap.. bapak budak/fmily backup la.. minx bantuan viralkan.. anak teraniaya la...
ni la sumber pendapat anak la tlg kluarga bagai..
busitttttttt all disss...

aku benci kes tu.. dgn bangga berlagak nya sheolssss bila dh lepas tu.. bknnya nk ambik pengajaran ke ape kan.. stil mendongak langit lagi sbb ramai yg backup..
Quote Zaien 10-8-2018 08:34 AM
aku pkai braces pun sblom tu kne cek byk kali n kena cabut gigi/xray smua..

pastikan klinik gigi yg bertauliah la..
bkn klinik gigi segera cmni.. bring atas bantal.. tools pun ltak atas lantai gitu jek..
Quote rynehanekoma 10-8-2018 11:54 AM
berani and bodoh betulla customer dia..nak murah punya pasal
Quote krustykrab 10-8-2018 12:06 PM
masa aku kecik2 dulu mak aku antar aku gi klinik gigi yg nurse2 pelatih buat...mmg kena q tapi tu la parents ni kalau dah tgk gigi anak2 tak cantik, cepat2 htr kat spital ni, sbb free...kalau yg berduit tu kumpul2 la dr anak tu kecik...ni sibuk buat anak ramai2.
sian tau sbb kalau gigi tak cantik confidence level pun rendah.

anak2 aku dah siap2 simpan duit utk braces ni sbb takut ikut gigi aku, tak cantik, tp alhamdullilah bila yg sulung tu dah penuh adult teeth, elok pulak, so duit braces tu masuk asb dia je.

Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069384s Gzip On
To Top