Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Untung Budak Sekarang, Gagal Masuk U, Tag Menteri, Terus Dapat." - Netizen Kecam Trend Tag Menteri

Oleh: Azza|9-8-2018 11:27 AM |Dilihat:1959| Komen: 13


Sekali lagi laman sosial Twitter menjadi platform untuk meraih perhatian pihak tertentu, dilakukan oleh segelintir individu yang berasa diri mereka teraniaya. Jika sebelum ini pelajar berbangsa Cina mengadu, kali ini pelajar berbangsa India pula menyatakan kekesalannya tidak dapat memasuki jurusan perubatan. Apa yang lebih memualkan, segala luahan perasaan tersebut ditujukan kepada Menteri Pendidikan, Dr.Maszlee Malik.

Hal ini menimbulkan kemarahan netizen kerana tidak sepatutnya segala aduan di Twitter di layani. Tidak semestinya hanya pelajar tersebut sahaja yang mendapat keputusan cemerlang. Ini kerana ramai yang bijak sekarang menyebabkan pelbagai kriteria harus diambil kira, bukannya permainan 'rasis' semata-mata.


Foto : Twitter

Ia berdasarkan tulisan pelajar berkenaan iaitu Narrisma yang tular di Twitter hingga mendapat respon daripada ramai pihak.

Kredit foto: Twitter

Setelah tulisan yang panjang lebar mengenai kekecewaanya tidak mendapat tawaran tersebut, ramai netizen yang tidak memahami relevannya menyebut nama Menteri Pendidikan. Adakah kerana agenda peribadi?


Malahan, pelajar terbabit sendiri menyatakan yang dia sebenarnya gagal dalam temuduga, jadi apa sebenarnya yang dia mahu?


Kredit foto: Google


"Jangan salahkan sistem. Sekarang semua pelajar pandai-pandai."



"Dia ingat Menteri tu abah dia ke? Gagal Interview, minta tolong kabel."



Kredit foto: Google

Hinggakan, ada yang membuat jenaka mengenai Tweet Menteri'.


Tidak dinafikan, masalah yang diadukan di Twitter yang kemudiannya tular akan mendapat lebih perhatian daripada pihak berkuasa. Akhirnya mereka yang mengadu ini akan mendapat apa yang diidamkan (walaupun tidak kesemuanya).

Namun ini tidak adil kepada mereka yang menghadapi masalah sama tetapi tidak mendapat respon Menteri hanya kerana isu mereka tidak dicanang di media sosial. Jadi, ikutlah saluran yang betul jika mahu mendapat apa yang dicitakan. Jika gagal setelah berusaha, mungkin ada yang kurang dimana-mana, perbaikinya. Jangan menggunakan unsur-unsur rasis kerana ia hanya akan menyemarakkan lagi sentimen perkauman. Apa yang lebih penting perbaiki diri sendiri dan terima kenyataan. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 13
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dhiakandar 10-8-2018 02:06 PM
menteri pun jgn la dok layan sgt. ni sebab melayan la sume nak tag menteri dgn harapan terus dapat

Lain-lain Komen

Quote mizruncing 9-8-2018 12:22 PM
menteri pn main bagi je ke? dia tak tapis betul2 ke?
Quote rosasen 9-8-2018 12:31 PM
Era pemerintahan PH : TWEET!
Quote Skuau 9-8-2018 12:41 PM
"Sb tu..la kami menukar kerajaan....kami mahu semuanya 'seperti yg kami mahu'".
Quote palmolive 9-8-2018 12:41 PM
pahtu masuk kerja duk main tweeder jek kerjanya
Quote Mleeen82 9-8-2018 03:30 PM
Quote tamanros 9-8-2018 03:43 PM
Adoiya. Main simpati bangsa pulak. Mmg melambak la org 4flat even dari matrikulasi 4 flat pun susah dapat medic. Mmg kenaa interview. Kawan adik aku dpt straigh a spm pun xlepas scholar oversea sbb fail interview pun ada.
Quote tamanros 9-8-2018 03:45 PM
Ni mesti lps ni nk kata melayu bodoh2. Melayu pun bersaing dgn melayu2 4 flat yg lain la. Bukan ko je a semua.
Quote kroit92 9-8-2018 08:06 PM
hooo boy..

adik ni baru nak masuk U dah kecoh macam ni tak dapat apa yang dia nak. playing the victim card..
nanti ko dah grad, nak cari kerja lagi susah dik.

masa tu kau nak bising kat sape pulak?
dah la company semua tutup, lari ke luar negara,
yang ada staff dikurangkan lagi
Quote pokaibanktokyo 9-8-2018 09:20 PM
Masuk empat lima ekor reject pergi tweet dia aku rasa Maszlee pun nanti akan naik meluat nak layan
Quote lonso 9-8-2018 09:30 PM
kena tegaslah jgn sbb tweet je... terus dapat.. aiyooo
Quote kucing02 10-8-2018 12:05 AM
ramai yg mempunyai IQ tinggi.. tp EQ nya kelaut...
Quote rynehanekoma 10-8-2018 11:54 AM
Lepas ni semua pakai tweet2 je..huhu
Quote dhiakandar 10-8-2018 02:06 PM
menteri pun jgn la dok layan sgt. ni sebab melayan la sume nak tag menteri dgn harapan terus dapat

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045188s Gzip On
To Top