Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kemaskini: Foto Aktivis LGBT Itu Diturunkan Atas Arahan Saya- Datuk Mujahid

8-8-2018 02:54 PM |Dilihat:3622| Komen: 67

Kemaskini : 17.45 petang 
Foto Aktivis LGBT Itu Diturunkan Atas Arahan Saya- Datuk Mujahid

Kredit foto: www.projekmm.com

Memetik laporan Malay Mail, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Mujahid Yusof Rawa mengesahkan dirinya yang memberi arahan kepada kerajaan Pulau Pinang menurunkan foto aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) setelah mengetahui pameran di negeri itu mempromosi golongan LGBT.

Saya dimaklumkan ada pameran yang menunjukkan foto aktivis LGBT dengan logo [bendera] pelangi. Ia dibuat di galeri awam. 

Saya menghubungi kerajaan negeri untuk semak sama ada dakwaan itu benar. Ia tidak sejajar dengan dasar kerajaan seperti saya tegaskan di Parlimen." - CARI



Kemaskini: 1430 petang
Foto Pameran Berunsur Patriotisme Dibuang, Aktivis LGBT Persoal Kerajaan Pakatan

Tindakan menurunkan gambar aktivis lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dengan bendera Malaysia dalam pameran fotografi sempena Festival George Town baru-baru ini menimbulkan persoalan pelbagai pihak.

Kredit foto: Malay Mail

Memetik laporan Malay Mail, rata-rata golongan berkaitan mendesak Pakatan Harapan (PH) menyatakan sikap terhadap mereka.

Antaranya Nisha Ayub tertanya-tanya sikap kerajaan PH apabila potretnya dan Phang Khee Teik diturunkan daripada pameran mengenai patriotisme di Georgetown, Pulau PInang.

"Saya tidak marah atau bimbang apabila gambar saya diturunkan namun mesej yang disebarkan kepada masyarakat tersisih ini [akibat tindakan itu] yang menyedihkan saya." katanya dalam Facebook.

"Sebagai rakyat Malaysia saya mahu tahu pendirian Malaysia Baru terhadap golongan minoriti seperti kami."

Katanya, kerajaan PH bercakap tentang hak rakyat namun mereka menafikan golongan sepertinya "menyuarakan rasa kasih sayang" untuk negara.

Selain itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Keterangkuman Gender serta Agama selain Islam negeri, Chong Eng turut tidak setuju dan berpendapat, tindakan mendiskriminasi sesiapa sahaja berdasarkan seksual orientasi mereka termasuk LGBT adalah tidak sesuai dan tidak boleh diterima.

Foto Nisha memegang bendera Malaysia, sementara Pang memegang bendera pelangi, lambang kempen LGBT, selain menyangkut di bahunya Jalur Gemilang dipamerkan bersama  26 lagi personaliti seperti Lim Kit Siang dan Siti Kasim dimasukkan dalam pameran Stripes and Strokes sempena Festival George Town antara 4 Ogos hingga 2 September.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
10
Marah
7
Terkejut
7
Sedih
8
Lawak
12
Bosan
6
Komen: 67
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote manjalara_01 9-8-2018 08:07 PM
chazey replied at 9-8-2018 07:40 PM
Tak tau la pulok. Tapi dengar gosip masa belom menyewa dok luar, heshe terpaksa jah tinggal dengan ...

i see patut la...x kluar mainstream news...skolah area2....terpencil...

Lain-lain Komen

Quote shernazz 8-8-2018 02:57 PM
Choi lah korang...
Quote jcopy 8-8-2018 02:58 PM
bakar n buang longkang je gambar2 tu


perosak negara



Quote C1k_J4h 8-8-2018 03:19 PM
pergi meninggal cepat skit
bangang
Quote nobito 8-8-2018 03:25 PM
Undi BN atau PAS jelah next PRU kalau Tak setuju
Quote chazey 8-8-2018 03:34 PM
Sorry my LGBTQ frens in this forum, but jujurin akak pon pelik dah kenapa korang tergedik sangat nak gomen iktiraf LGBTQ di tanahair ini? Dok hidup dendiam tak kacau orang tak boleh ka? Di nugri akak ini akak tau ada jah pegawai gomen transexual nikoh (tak register) dengan pasangan geyes beliau dah hidop aman2 orang tak kacau siap adopt anak lagik and yes deyols Moslem dan Melayu Brunai () but since deyol tak mencapub macam Sajat ka Safiey Pudin tu ka so nobody cares, literally. Transexual yang jadik cikgu pon hada ya siap berbaju kurong kau pi sekolah ha. Meletop gitu. Ok jah. Tak boleh ka korang pon dok dendiam though dah come out berlari2 di padang mengibarkan jalur pelangi? Lagipun akak rase korang takde la persecuted sangat since Sajat ponen tu pun aman2 jah mencapub tiap hari but hidup ja sampai sekaramg takda la ditetak sampai hancur muka seperti di Pakistan. Nak sangat gomen iktiraf uols hingg mahu desak2 itu mengapa?
Quote eco_internet 8-8-2018 03:54 PM
Ko nak jadi LBGT sorang2 jadi la, jgn la duk promote bagai....
Quote akakdendeng 8-8-2018 04:00 PM
ntah nya....dok diam2 lagi baik. tak yah nak tuntut hak lah apa lah....
Quote AɳՓv 8-8-2018 04:01 PM
Macam mana bulih tau mereka tu LGBTS dari photo?
Quote JohnnySins 8-8-2018 04:05 PM
jcopy replied at 8-8-2018 02:58 PM
bakar n buang longkang je gambar2 tu



dodoigemok dengan pedopura kot? wakakakakakakakakkaka
Quote JohnnySins 8-8-2018 04:06 PM


muka lgbt duboq tak boleh blah..sekoq bapok duboq sekoq lagi pendamba lubang duboq...taubat la ceq...wakakakakakakkakaka
Quote saladin780 8-8-2018 04:09 PM
chazey replied at 8-8-2018 03:34 PM
Sorry my LGBTQ frens in this forum, but jujurin akak pon pelik dah kenapa korang tergedik sangat nak ...

kan..aku rasa malaysia ni dah open sgt dah dgn geng2 lgbtq ni..xde nya sape nak pi pukul ko ke, gi bakar rumah ko ke even ko mengaku gay atau terang2 an pun memondan pelbagai, hak apa lagi yg kau dustakan dekk, takkanlah nak buat pride parade plak kan kat KL nih
Quote bangcak 8-8-2018 04:10 PM
jcopy replied at 8-8-2018 02:58 PM
bakar n buang longkang je gambar2 tu

sib baik kerajaan lgbt dah selamat rakyat tumbangkan pd pru14.
jgn harap la geng2 lgbt umngok tu nak dpt tempat kat negara nih.
Quote cairel_azlie 8-8-2018 04:11 PM
ko giler? mana boleh nmpk kan sgt yg gohmen sekarang sokong LGBT...nak maposss...kena cover2 sket...
Quote chazey 8-8-2018 04:18 PM
saladin780 replied at 8-8-2018 04:09 PM
kan..aku rasa malaysia ni dah open sgt dah dgn geng2 lgbtq ni..xde nya sape nak pi pukul ko ke, gi ...

Ntah? Eh gedik la nak parade openly sedangkan hada jah gathering korang secara tertutop kan, so??? Nikmat hapa yang ngkau dustakan?
Quote chazey 8-8-2018 04:19 PM
Nak ngesek pun aman2 jah. Gay wicet pon helok jah post2 gamba kucop mulot pelok2 lovey dovey openly. Takda pon kena bunoh? Nak hak apa lagik?
Quote jcopy 8-8-2018 04:26 PM
JohnnySins replied at 8-8-2018 04:05 PM
dodoigemok dengan pedopura kot? wakakakakakakakakkaka

ni nak bagitau kau satu benda

yg selalu dressing cam pondan baju hitam tu, si dinopower

bila malam tiba je, dia tukar jantina


Quote Buritan 8-8-2018 04:27 PM
chazey replied at 8-8-2018 04:19 PM
Nak ngesek pun aman2 jah. Gay wicet pon helok jah post2 gamba kucop mulot pelok2 lovey dovey openly. ...

Nak sijil nikah kawin.. itu je blum dpt..yg lain dah dpt..
Quote kluangman 8-8-2018 04:36 PM
JohnnySins replied at 8-8-2018 04:06 PM
muka lgbt duboq tak boleh blah..sekoq bapok duboq sekoq lagi pendamba lubang duboq...taubat la c ...

Tak allign dengan prinsip Rukun Negara yang pertama iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan
Quote JohnnySins 8-8-2018 04:48 PM
kluangman replied at 8-8-2018 04:36 PM
Tak allign dengan prinsip Rukun Negara yang pertama iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan

malangnya rukun negara bukan undang2 bertulis...rukun negara macam menipusto...menipusto hanya panduan bukan janji dan obligasi...tak caya tanya PM mahadedak...wakakakakakakakakakak

Lihat semua komen(67)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091165s Gzip On
To Top