Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Hina Negara Sendiri, Tapi Harapkan Biasiswa Pula!"

Oleh: Azza|7-8-2018 12:12 PM |Dilihat:2739| Komen: 17




Teruk sangatkah Malaysia sampaikan ada yang tak nak balik bila belajar di luar negara?
Masalahnya mereka yang belajar di sana adalah dengan tajaan biasiswa atau pinjaman kerajaan, jadi mengapa kurang ajar sangat?

Tweet kisah peminat K-Pop ini tular dek kerana pelajar ini kononnya tidak mahu pulang ke Malaysia kerana menganggap semenanjung emas ini penuh toksid. Ia mengundang kemarahan ramai netizen.

Kredit foto: Twitter

Jadi, apa lagi, penuhlah ruangan komen yang memberi hujah mengenai sikap tidak bersyukur peminat K-Pop terbabit.

Kredit foto:


Foto : Google


Sampaikan ada yang melabelkan muzik Kpop sebagai sampah?


Foto : Google

"Walhal, negara Korea lah penuh toksik, banyak kes bunuh diri ya."





Poster ini lah yang menimbulkan kemarahan peminat Kpop

Namun, apabila Cari menyelidik kisah sebenar, rupa-rupanya pelajar terbabit sebenarnya marahkan tindakan kerajaan yang membatalkan konsert artis Kpop. Dek kerana terlalu marah, ia membuatkan dia terkeluar perkataan yang kurang wajar iaitu 'malas balik Malaysia'.




Ya, banyak isu di Twitter sering disalah faham serta tidak mengetahui cerita sebenar di sebalik sesuatu isu. Dalam kes ini, ia adalah ekspresi peminat Kpop terbabit yang mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya hingga ia menjadi isu berbeza kepada netizen yang lain.

Jadi, timbul lah hujah  seperti pandangan tipikal orang Melayu, fanatik peminat Kpop dan sebagainya. Hal ini boleh dielakkan jika masing-masing cuba membetulkan diri dan memberi teguran yang membina bukannya menjahanamkan lagi sesuatu isu. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
4
Komen: 17
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kucing02 10-8-2018 12:15 AM
rifhana_ilham replied at 8-8-2018 09:35 AM
Talking about Kpop....I nampak kat twitter Siwon Choi from Super Junior is in town as Unicef ambassa ...

betul tu.. fitrah manusia perlukn hiburan.. tp perlu la ada batasan n kawalan..

Lain-lain Komen

Quote Gingerly 7-8-2018 12:26 PM
Samalah ada sorg forumer kurap ni dah duduk mengemis dapat rezeki kat negeri orang, dibalas dengan dikutuknya kata negeri banyak hiv aids.

Dasar anjing tersepit
Quote rosasen 7-8-2018 12:34 PM
sapekah itu?
Quote rogayahtop 7-8-2018 12:43 PM
konsert kpop batal ke nok? siannya.
Quote iloveyou 7-8-2018 12:46 PM
nape nk salahkan kpop kalau dh memang perangai student sini x semenggah? just saying
Quote notsospecial007 7-8-2018 12:49 PM
hebat sgt ke kpop tu??
Quote mdhelmi 7-8-2018 01:02 PM
budak2 biasala tu
jgn dilayan sgt
Quote nad014 7-8-2018 02:04 PM

ha ah sapekah gerangan yang malang itew?
Quote AbukRokok 7-8-2018 02:10 PM
kpop ni punca utama keruntuhan moral melayu
Quote AbukRokok 7-8-2018 02:12 PM
nanti dah dapat scholarship..dah habis belajar....dah nak start cari kerja
keluarlah binatang binatang  bernama peguam Fadiah dan seangkatan
Quote fushimi 7-8-2018 03:33 PM
budak budak genetik lembu kalau bercakap memang lembu je faham

hei budak ko tu dasar tak sedar diri

nanti bila ko dah merempat kat negara orang baru ko tahu betapa bertuahnya hidup kat negara sendiri
Quote rogayahtop 7-8-2018 06:26 PM
kalau dah grad duk obersea taknak balik jarang merempat nok. lainla kalau tak grad pastu migrate g las vegas lol.

kalau tgh study tu jagalah adab dik. kang silap2 biasiswa convert jadi loan mmg tak terbayar.

Quote RatuDunia94 7-8-2018 09:57 PM
Dik, life is not about Kpop je dik.
Quote pokaibanktokyo 8-8-2018 07:06 AM
Flat pprt tempat dia lahir dulu penuh toksid ek ?
Quote pokaibanktokyo 8-8-2018 07:18 AM
Flat pprt tempat dia huni dulu penuh toksid ek ?
Quote akudracula 8-8-2018 09:32 AM
nanti dia org tua sikit dia sedar le....
merempat negara kapir ape rasanye...
sesilap tukar agama...tak pong last2 balik Malaysia gak....
Negara segala mcm busuk ni.....
sembang je memasing...
Quote rifhana_ilham 8-8-2018 09:35 AM
Talking about Kpop....I nampak kat twitter Siwon Choi from Super Junior is in town as Unicef ambassador. Kalau artis Korea iols minat Siwon & Donghae jer.
I rasa kpop ni ok jer as entertainment. Anak iols umur 11 tahun pun BTS fanatic. Hardcore ARMY gitu. Tak ada masalah as long as pelajaran, solat semua tak lupa. Ibubapa pun kena kawal, jgn sampai over & lupa segala-galanya dek minat kpop.
Quote kucing02 10-8-2018 12:15 AM
rifhana_ilham replied at 8-8-2018 09:35 AM
Talking about Kpop....I nampak kat twitter Siwon Choi from Super Junior is in town as Unicef ambassa ...

betul tu.. fitrah manusia perlukn hiburan.. tp perlu la ada batasan n kawalan..

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056726s Gzip On
To Top