Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Senang Budak-Budak Sekarang. Ada Masalah Tag Je Menteri, Terus Viral

Oleh: Azza|3-8-2018 10:46 AM |Dilihat:2879| Komen: 13




Kerajaan baharu di era baharu memungkinkan segala-galanya.

Di Twitter, kita boleh memetik nama sesiapa sahaja tanpa rasa segan, malu atau bersalah.
Jika untung sabut, 'post' tersebut akan tular hingga mendapat perhatian pihak yang berkenaan.
Namun ia secara tidak langsung sebenarnya kurang adil terhadap pihak lain yang tidak tular masalahnya.

Ia bermula dengan Tweet daripada pelajar yang mengambil peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang mendapat keputusan cemerlang, tetapi tidak mendapat tempat di mana-mana Universiti Tempatan. Pelajar tersebut menulisnya di Twitter hingga mendapat banyak Retweet dan akhir sekali mendapat perhatian Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq.



Ada beberapa perbahasan di sini, iaitu antara anak muda yang merasakan Twitter adalah tempat terbaik mengutarakan masalah hingga mendapat perhatian daripada Menteri sendiri. Manakala golongan yang tidak bersetuju pula, (biasanya orang lama) merasakan ianya tidak wajar, sebaliknya perlu menggunakan prosedur yang betul.

Kredit foto: Twitter

Kredit foto: Carian Internet

"Siapa tak viral, tak dapat perhatian."


"Bodohlah kalau tak guna kereta sebab kasihan dengan orang jalan kaki!"


Kredit foto: Carian Internet

Ya! media sosial dan polisi kerajaan baharu yang mesra rakyat memudahkan siapa sahaja bebas bersuara.
Namun ibarat hanya 'post' tertentu sahaja yang tular boleh menyebabkan isu lain yang lebih penting akan terpinggir serta dilupakan.

Jadi, tenang anak muda dan rileks lah orang lama, masing-masing memerlukan antara satu sama lain. Sebab itulah pentingnya 'check and balance'. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
3
Terkejut
5
Sedih
5
Lawak
4
Bosan
10
Komen: 13
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote NBH 4-8-2018 11:18 PM
betul ke cerita budak ni debater tapi tak perform masa interview?

Lain-lain Komen

Quote Spicymami 3-8-2018 10:51 AM
Da rezeki budak tu biarlah yg lain dengki tu apahal.
Quote revolusi_30 3-8-2018 11:15 AM
Malaysia Baru ...Method pun baru la.....takkan nak samakan dgn parti pasca merdeka tu ....
Quote revolusi_30 3-8-2018 11:17 AM
Pemerintahan lama terlalu pertahankan protokol dan sop or saluran rasmi dll ....akhirnya wujud jurang antara rakyat ....
Quote talapia 3-8-2018 11:21 AM
alah... kalau benda yang macam ni.. okla.. selayaknya la diberi perhatian dek menteri. And aku yakin.. melambak2 tweet yang tag menteri2 ni dalam sehari.. tapi kenapa yang ni yang diberi perhatian? Sebab she deserves it la. Lainla klau dia merempan beriya.. tapi result so so.. takdenya bro saddiq nak sibuk kesah
Quote kucingitam 3-8-2018 11:50 AM
yang penting tengoklah gaya penulisan budak tu..
Quote domestobot 3-8-2018 02:13 PM
entah2 tak dapat tawaran sebab tak mohon. ingat keluar result exam terus dapat tawaran sambung belajar ke
Quote Thuglife 3-8-2018 02:55 PM
everything sekarang kene guna otak..bertindak..usaha.. bukan tggu takdir.. so this girl usaha dia to tweet the minister utk take note.. aku rasa org dudok pedalaman pun semua ada social media.. so..gunakan sebaik nya..bkn guna utk bnda xde faedah..


Quote CrowneGlory 3-8-2018 04:45 PM
UPU boleh tutup kedai...semua bdk2 nak apply uni boleh apply guna twitter
Quote lumie 3-8-2018 06:27 PM
Aku rs ok je. Twit bdk ni dpt perhatian, so mgkin dia akn dihubungi oleh jabatan berkaitan. So jbtn berkaitan akn bt semakan knp permohonan dia x berjaya. Kot isi form x betul ke, tak cukup supporting ke... Dn bila jd cmni, takde jaminan pn bdk tu tros ditawarkan ke pusat pengajian (ke dh ditawarkan?aku tak tau ni). Klau ade kesilapan dr pihak bdk tu sndiri dlm application form, so pihak berkenaan tak akn sewenang wenangnya tawarkan tmpt utk bdk tu jgk....
Quote AbukRokok 3-8-2018 07:46 PM
apa nak heran Trump nak isytihar  perang nti pun pakai twitter je.. xyah panggil duta tarik duta... pergi UN
Quote shamsadis 4-8-2018 12:56 AM
sebab dia cina cuba kalau Melayu, takder nya nak di layan
Quote rogayahtop 4-8-2018 05:39 AM
mmg ye ramai cina ni berangan dia ingat dia sorang je skor. zaman adik akak kalau budak melayu tu satu kelas dah berbelas2 bijak pandai 8A 9A SPM. dah la aktif koko la sukan debate team kaki bodek cikgu. dari belas2 tu yg masuk u pun brp kerat je. ada yg 10A spm masuk poli.

tp.bg akak kalau keluarga sederhana tu tak kira la bangsa apa pun kalau score tolongla bagi peluang. anak org kaya anytime je bapak boleh bayarkan sunway ke taylor's ke.
Quote NBH 4-8-2018 11:18 PM
betul ke cerita budak ni debater tapi tak perform masa interview?

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057612s Gzip On
To Top