Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Nak Menjelajah Vietnam? Jangan Lupa Singgah 5 Pasar Terbaik, Pasti Berbaloi-Baloi

9-8-2018 11:10 AM|Oleh: Diba S. | Dilihat: 2260| Komen: 18

Selain karya seni bina yang indah seperti Katedral Notre Dame dan The Reunification Palace, Saigon Vietnam juga terkenal dengan pelbagai pasar menarik.

Pasar Ben Thanh antara yang paling popular. Pasar Saigon mempunyai keunikan tersendiri, tetapi semua berkongsi perkara yang sama iaitu penuh sesak dan sibuk sepanjang masa.

Dengan pelbagai pilihan makanan tradisional, kraf tangan, dan penjual yang mesra, meneroka pasar-pasar di Saigon adalah pengalaman yang mesti anda rasai. Berikut adalah panduan bagi anda meneroka 5 pasar terkenal di Saigon.
 
1. Pasar Ben Thanh 

Foto: blog.christinas.vn
Pasar Ben Thanh  sering menjadi senarai teratas tempat harus dilawati bagi mereka yang datang ke Saigon. Pasar ini telah beroperasi sejak tahun 1914 hingga kini dan ia dikenali sebagai salah satu pasar tertua di Saigon. 

Ia adalah lokasi terbaik untuk anda merasai pengalaman antara Saigon purba dan moden. Di sini, anda boleh menemui pelbagai jenis barangan dari pakaian, kasut, tekstil, barang perhiasan dan juga hidangan khas Vietnam.

Pada siang hari, bahagian dalam pasar dibahagikan kepada beberapa zon bertema seperti pakaian dan elektronik. Setiap zon mempunyai beberapa kedai. 

Anda boleh membeli cenderamata yang menarik seperti Non La (topi tradisional), sandal kayu, penapis kopi, dan lain-lain. Anda juga boleh mencuba pelbagai jenis masakan di pasar malam Ben Thanh.

Pasar basah dibuka pada pukul 4 pagi di bahagian utara dengan pelbagai gerai menjual buah-buahan dan barangan segar. Pada sekitar pukul 8-9 pagi, semua gerai di bahagian Timur, Barat, dan Selatan dibuka serentak.

Alamat: Le Loi Street, Ben Thanh Ward, District 1

2. Pasar Tan Dinh 

Foto:Facebook
Pasar ini menjadi tumpuan penduduk tempatan membeli-belah. Dibina pada tahun 1926, pintu utama pasar direka unik sekali.

Walaupun terdapat pelbagai produk di sini, barangan yang paling terkenal ialah tekstil dan makanan tempatan. Menawarkan pelanggan pelbagai hidangan enak dan lazat, gerai makanan di pasar ini sentiasa dipuji oleh pencinta makanan. 

Bagi yang ingin mencari kain murah, pasar Tan Dinh adalah jawapannya.

Alamat: 1, Nguyen Huu Cau Street, Tan Dinh Ward, District 1

3. Pasar Bunga Ho Thi Ky

Foto:Facebook 
Ini adalah pasar bunga terbesar di Saigon. Beratus-ratus bunga terdapat di lorong-lorong sehingga pencinta bunga kadang-kadang tidak dapat mencari jalan keluar. 

Pasar bunga Ho Thi Ky telah wujud sejak tahun 80-an dan ia dipenuhi bunga sejak itu.
 
Alamat: Ho Thi Ky Street, Ward 1, District 10

4. Pasar Antik

Foto:blog.christinas.vn
Bermula pada tahun 2009, pasar ini adalah satu-satunya tempat untuk peminat antik. Barang-barang yang dijual adalah barang-barang lama dan digunakan sejak beberapa dekad lalu. 

Mereka yang tidak tahu mungkin menganggap kebanyakan barangan tidak boleh digunakan atau tidak mempunyai nilai. Tetapi pada hakikatnya, harga barang-barang di sini bernilai sekitar 100,000VND kepada lebih ribuan USD.

Pasar antik ini hanya dibuka dari pukul 6 pagi hingga 2 petang. Setiap pelawat dikenakan bayaran masuk 30,000 VND, termasuk minuman. 

Alamat: Cao Minh Cafe, 311/27, No Trang Long Street, Ward 13, Binh Thanh District

5. Pasar Kontena Eco Box 

Foto:blog.christinas.vn
Kompleks ini adalah gabungan tempat membeli-belah dan tempat makan, semuanya ditempatkan dalam kontena.Barisan kontena terletak secara artistik dan dihiasi dengan gambar bendera warna-warni dari negara-negara dari seluruh dunia.

Dibuka pada pukul 5 petang dan tutup pukul 10 malam setiap hari, anda boleh mencari barangan yang berbeza seperti pakaian, kosmetik, cenderahati, mainan dan juga barangan khas untuk pengembara. Terdapat juga panggung di mana persembahan akustik dan drama kerap diadakan setiap malam.

Alamat: 99 N1 Street, Son Ky Ward, Tan Phu District

Jom jelajah pasar Vietnam! Mana satu menjadi pilihan? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
4
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 18
Komen

Previous : 10 Cabaran Di Sabah Buat Para Daredevil, Anda Berani? (Bahagian 2)

Next       : Jangan Pandang Ipoh Sebelah Mata! Ini 5 Tarikan Terhebat, Macam-Macam Ada

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 29-8-2018 04:12 PM
Loh_83 replied at 23-8-2018 02:17 PM
hi ..

Binh Tay market ni depan Ben Thanh market je ke?


Binh Tay market ni kat Distruct 6 Ben Thanh kat District 1.  Kalau nak kesana boleh pilih nak naik teksi, grab atau pun bus.  Jauh jaraknya antara satu sama lain.  Yang depan Ben Thanh tu area pasar malam dan jalan Malaysia je.  Ya kena guna Dong bila kat Binh Tay Market dan silalah tawat menawar untuk dapatkan harga terbaik.  Kalau pandai menawar boleh dapat murah.

Lain-lain Komen

Quote farhana94 9-8-2018 11:25 AM
Nice post.. i've been to ben thanh market before.. it is amazing.. they sell so many things like from souvenir to textiles..
Plan to visit other market as well use AirAsia promo code & Agoda promo code.
Quote rynehanekoma 10-8-2018 11:39 AM
Pernah sampai pasar Ben Thanh saja..yang lain tu tak tau pulak ada..kene repeat lagi lagi la kot..
Quote Artemesiaa 10-8-2018 05:28 PM
Dah pernah kesana kecuali pasar antik sebab tak suka barangan antik
Quote dewi_rina 13-8-2018 10:41 AM
Pasar yg jual kain2 dgn tudung2 dekat mana?
Quote MsKoreanfanatic 15-8-2018 11:13 AM
bila la nak sampai sini...
Quote reddots 15-8-2018 10:26 PM
Artemesiaa replied at 10-8-2018 05:28 PM
Dah pernah kesana kecuali pasar antik sebab tak suka barangan antik

Pasar lain tu guna RM ke dong?
Quote Artemesiaa 16-8-2018 10:27 AM
reddots replied at 15-8-2018 10:26 PM
Pasar lain tu guna RM ke dong?

Pasar lain terima Dong yang area Bent Thent je terima RM
Quote chinta89 16-8-2018 10:34 AM
yg jual tudung, beg, kain psg cantik2 kat mana?
Quote TintaMerah 16-8-2018 12:06 PM
chinta89 replied at 16-8-2018 10:34 AM
yg jual tudung, beg, kain psg cantik2 kat mana?

Ben Thanh Market dan Binh Thay..
Ben Thah terima VN dong dan RM
Binh Thay terima VN Dong saja. Orang Malaysia suka ke Ben Thanh sebab dalam Ben Thanh semua ada dari kopi sampailah ke kain, baju.
Harga di Binh Thay sebenarnya lebih murah dibanding dengan Ben Thanh sebab peniaga Ben Thanh pun banyak yang ambil di Binh thay. Binh Thay ni sesuai untuk peniaga sebab kena beli borong.
Tetapi sebenarnya, ada banyak kedai2 atau wholesale lain yang menjual khusus untuk tudung saja, telekung sahaja dan juga kain sahaja.
Quote reddots 16-8-2018 01:48 PM
Artemesiaa replied at 16-8-2018 10:27 AM
Pasar lain terima Dong yang area Bent Thent je terima RM

ok tq
Quote reddots 16-8-2018 01:51 PM
TintaMerah replied at 16-8-2018 12:06 PM
Ben Thanh Market dan Binh Thay..
Ben Thah terima VN dong dan RM
Binh Thay terima VN Dong saja. O ...


binh tay tu yg kat bangunan ni ker atau yg seberang jalan?

masa bulan 3 aritu x masuk bangunan ni, weols jelajah bangunan betul2 seberang bangunan ni.. awal2 masuk dah kawasan jual kain/baju/tudong. tp weols x beli pun. sbb x sanggup nak meredah. panas ya hamat

Quote reddots 16-8-2018 01:54 PM
lagi 1, mana nak cari hair accessories..mcm getah rambut yg pelbagai warna tu?
kat Ben Thanh aritu x jumpa langsung
Quote Artemesiaa 16-8-2018 02:41 PM
reddots replied at 16-8-2018 01:51 PM
binh tay tu yg kat bangunan ni ker atau yg seberang jalan?

masa bulan 3 aritu x masuk banguna ...

Betul tu, itulah pasat binh tay.  Orang Malaysia tak ramai kesini berbanding Bent Thant.
Quote Artemesiaa 16-8-2018 02:43 PM
reddots replied at 16-8-2018 01:54 PM
lagi 1, mana nak cari hair accessories..mcm getah rambut yg pelbagai warna tu?
kat Ben Thanh aritu ...

Kat binh tay banyak, mainan kanak2 jenis yang murah2 tu pun banyak kat sana.  
Quote chinta89 16-8-2018 04:10 PM
TintaMerah replied at 16-8-2018 12:06 PM
Ben Thanh Market dan Binh Thay..
Ben Thah terima VN dong dan RM
Binh Thay terima VN Dong saja. O ...

TQ AWK UTK INFO
Quote Loh_83 23-8-2018 02:17 PM
hi ..

Binh Tay market ni depan Ben Thanh market je ke?

walking distance?

Di Binh Tay ni payment in VDong je ye? Senang ke nak tawar menawar?
Quote kaksal85 29-8-2018 03:58 PM
dewi_rina replied at 13-8-2018 10:41 AM
Pasar yg jual kain2 dgn tudung2 dekat mana?

tudung, telekung kat pasar malam dekat2 ben thanh jgk...cotton vietnam dlm pasar ben thanh pun byk...cuma nak mencari kat dalam2 tu agak stuffy and hot

telekung helok kena cari kat kedai2 area lorong malaysia..bole bargain


Quote Artemesiaa 29-8-2018 04:12 PM
Loh_83 replied at 23-8-2018 02:17 PM
hi ..

Binh Tay market ni depan Ben Thanh market je ke?


Binh Tay market ni kat Distruct 6 Ben Thanh kat District 1.  Kalau nak kesana boleh pilih nak naik teksi, grab atau pun bus.  Jauh jaraknya antara satu sama lain.  Yang depan Ben Thanh tu area pasar malam dan jalan Malaysia je.  Ya kena guna Dong bila kat Binh Tay Market dan silalah tawat menawar untuk dapatkan harga terbaik.  Kalau pandai menawar boleh dapat murah.

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045525s Gzip On
To Top